ZEMPLÉNI BOBÁJKA – amikor a mákosguba nem kiflivel készül

Füzéri vár (Fotó: wikipedia)ZEMPLÉNI BOBÁJKA – A bobájkát rendszeresen „lemákosgubázzák”, ami persze igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy az ősibb bobájka nem a lustább és gyorsabb módszerrel, kifliből, hanem az erre a célra sütött, dagasztott kelt tésztából készül, ahogy régen is. A bobajka 17. századi őse a kenyértésztából készülő „lőnye”.  “jó étek” fejeződik be a lőnye 300 évvel ezelőtt írt receptje, s tényleg az! Ezért is maradhatott

fenn. Napjaink bobájkái, mákos gubái már jóval kiteljesedettebbek, mint a lőnye. A víz helyett tejjel készítjük, porcukrozzuk, esetenként lekvár is kerül hozzá, tojáshabot, tejszínhabot, kandírozott citrusféléket, és sok mást adhatunk hozzá, amitől egyre gazdagabb lesz. Tortává is formálhatjuk, alakíthatjuk, modernizálhatjuk. Jó étek.

Zempléni bobájka

  • Hozzávalók (a tésztához):
  • 50 dkg finomliszt (BL-55)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 7 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez)
  • 10 dkg vaj (a pirításhoz)
  • Az ízesítéshez:
  • 6 dl tej
  • 15 dkg  darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 3 ek. virágméz (gesztenyeméz)
  • Elkészítése:
  1. Futtassuk fel az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben.
  2. Szitáljuk a lisztet egy edénybe, majd a közepén készítsünk mélyedést és öntsük bele a felfuttatott élesztőt.
  3. A maradék tejet langyosítsuk meg, verjük fel a tojást, majd a tejet, a felvert tojás és a cukrot keverjük össze, és öntsük a liszthez.
  4. Dagasszuk a tésztát 10-15 percig, majd hagyjuk 60 percen át, meleg helyen kelni.
  5. A kelesztést követően gyúrjuk át a tésztát, majd vágjuk 4-6 egyenlő részre, amelyekből formáljunk 25-30 cm hosszú rudakat. A rudakat helyezzük kivajazott tepsibe és letakarva pihentessük legalább 30 percig. A rudakat a sütés előtt 4-5 perccel, kenjük meg tojássárgájával.
  6. Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig.
  7. A megsült rudakat 2-3 napig, levegős helyen, konyharuhával lefedve szikkasszuk.
  8. A felhasználás napján, a rudakat karikázzuk fel, és serpenyőben, vajon pirítsuk meg, majd a karikákat szedjük magasabb (5 cm) oldalfalú tepsibe. Öntözzük meg meleg tejjel, végül szórjuk meg porcukros mákkal és csorgassunk mézet rá.
  9. Előmelegített, 190-200°C-os sütőben, 6-8 percig süssük.
  • Tippek: Baracklekvárral, mogyoróval, dióval is ízesíthetjük.
Zemplén (Fotó: Bakos Zoltán)

Zemplén (Fotó: Bakos Zoltán, studiobakos)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

ZEMPLÉNI BOBÁJKA – amikor a mákosguba nem kiflivel készül bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. polgár tamás szerint:

    Hallottátok már úgy hogy mákos”lütyü”?
    Múltkor ettem vanília fagyival,isteni volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.