Pohner Ádám (Fotó: Fekete Antonio)BOCUSE d’OR 2018 – Mint arról a Vendéglátás Magazin elsőként beszámolt: Pohner Ádám és Csillag Richard nyerte a Bocuse d’Or hazai döntőjét, így ők képviselik Magyarországot a torinói európai döntőn. A második helyezett Volenter István és Friderika Spekova, a bronzérmes Veres István és Szabó Dezső lett. A legjobb commis díját Friderika Spekova nyerte, a legszebb zöldséges tálat Veres István, a legjobb hústálat Volenter István készítette. A legjobb csapat díját Volenter István és Friderika Spekova kapta, a legjobb konyhai munkáért pedig Pohner Ádám részesült különdíjban. Február 8-án rendezték a Bocuse d’Or hazai döntőjét, amelynek tétje a torinói európai döntőre való kijutás volt.

  • A hústál kötelező eleme a borjúszűz, -csülök és velő volt, míg a vegetariánus tányéron rizottó rizst, fürjtojást és Gorgonzolát kellett használni, ezek egészültek ki a szerdán kisorsolt két meglepetés alapanyaggal, a metélőhagymával és a zöldborsóval. A csapatok a bevásárlás szintén szerdán, a METRO Sirha Budapesten felállított standján végezték, erre 30 percük volt.

A hat séf-commis páros reggel 9 órától, 15 percenként kezdte meg a munkát, az első tálakat délután 14 órától prezentálták a hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrinek. A versenyhelyszínen az

  1. egyes boxban Elek Richárd és Dávid Zsombor,
  2. a kettesben Veres István és Szabó Dezső,
  3. a hármasban Volenter István és Friderika Spekova,
  4. a négyesben Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik,
  5. az ötösben Garai Ádám és Lendvai Levente,
  6. a hatosban Pohner Ádám és Csillag Richard

foglaltak helyet, és a rajtok sorrendje is ennek megfelelően alakult.

A versenyzők munkáját a három tagú konyhai, valamint a 14 tagú nemzetközi szakemberekből álló kóstolózsűri értékelte. A zsűri elnöke a három Michelin-csillagot jegyző albai Piazza Duomo séfje, Enrico Crippa, aki majd Torinóban is elfoglalja az elnöki széket. Mellette található a svéd Henrik Norström is, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a Bocuse d’Orról.

A nyertes páros a Bocuse d’Or európai döntőjén, június 11-12-én Torinóban vívhatja ki a lyoni döntőre való továbbjutás jogát, ahol a kötelező alapanyag a borjúkaraj és a rizottó rizs lesz. És az is kiderült, hogy az európai döntő zsűrijének elnöke Széll Tamás lesz.

A versenyzők

  • Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d’Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.
  • Garai Ádám ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d’Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt öt évvel ezelőtt Lyonban, ahol a 10. helyezést érték el. Ádám jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.
  • Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is.
  • Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d’Oron. Molnár Gábor commis-jaként versenyzett három évvel ezelőtt a 13. helyet szerezték meg Lyonban, ő maga a 2016-os magyar döntőn második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.
  • Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L’Arpege-ben, vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje.
  • Volenter István nagyon kitartó Bocuse d’Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.

Képek a SIRHA-ról

Gianni Annoni, Wolf András, Nyíri Szása és Jahni László

Gianni Annoni, Wolf András, Nyíri Szása és Jahni László

A zsűri és a közönség

A zsűri és a közönség

Gyurik Gábor, Horváth Gábor, Pataky Pétere és Macsinka János

Gyurik Gábor, Horváth Gábor, Pataky Pétere és Macsinka János

Dudás Szilárd és Deli Jani

Dudás Szilárd és Deli Jani

Nyíri Szása, Jahni László, Barna Ádám, Danó Zoltán, Pataky Péter és Kovács Lázár

Nyíri Szása, Jahni László, Barna Ádám, Danó Zoltán, Pataky Péter és Kovács Lázár

Az Unilever Food Solutions stábja a kiállításon

Az Unilever Food Solutions stábja a kiállításon – kiállítóként

  • Gratulálok a győztes csapatnak!

(A Vendéglátás Magazin írásának felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)