AZ ÉV BORTERMELŐJE 2017  2017. december 7-én 12 órakor, kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés

 

A 2017. Év Bortermelője díj nyertese

Szőke Mátyás

A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.”

Szőke Mátyás borász

Szőke Mátyás borász

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

A borász rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve.

„A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”

Mit ígér Mátyás annak, aki ellátogat hozzá?

„Minden hozzánk betérő vendéget szívesen látunk, ami nem csak egy borkóstolót jelent, hanem szeretném, ha maradandó élményekkel távoznának tőlünk. A borkóstoló alkalmával vendégeink megtekinthetik a pincészetet, megismerhetik borkészítési technológiánkat, majd megízlelhetik borainkat. Fontosnak tartom a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartást. Erőt, lendületet ad, és örömöt jelent, amikor azt látom, hogy a látogatók jól érzik magukat nálunk, és ízlenek a boraink.

A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

  • Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
  • Figula Mihály – Balatonfüred-Csopaki borvidék
  • Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
  • Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
  • ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék
  • Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
A képen: ifj. Szepsy István, Koch Csaba, Jásdi István, Szőke Mátyás, Borbély Tamás, Figula Mihály

A képen: ifj. Szepsy István, Koch Csaba, Jásdi István, Szőke Mátyás, Borbély Tamás, Figula Mihály

„Nagyon szeretem a borsót, a rántott csirkét, nem szeretem a spenótot. Tavasszal szeretünk grillezni is a gyerekekkel, s közben elbeszélgetni.”

nyilatkozta egyszer a Food & WINE-nak Matyi bácsi arról, hogy milyen tavaszi ételeket szeret enni. 🙂

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)