VILLÁNY, BÓLY, PÉCS – A közelmúlt egyik kétnapos baranyai látogatása során három éttermet is sikerült felkeresnem. Egyet Villányban (Sauska 48), egyet Bólyban (Kiskastély), egyet pedig Pécsett (Kikelet). A Sauska 48 leginkább Bicsár Attila villányi munkássága miatt, a 2017. augusztusa óta üzemelő, formálódó bólyi Kiskastély étterem Teleky Zoltán  miatt, a három közül legnagyobb hagyománnyal büszkélkedő Hotel Kikelet étterme pedig a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin

főszerkesztője, az étterem arculatának kialakításában is szerepet vállaló Győrffy Zoltán miatt érdekelt leginkább. Az írás ezúttal nem akar étterem-, vagy ételkritika lenni, sokkal inkább élménybeszámoló és figyelemfelkeltés. Ahogy azt másutt már írtam, rengeteg a pocsék étterem az országban, ezért becsüljük meg azokat, amelyek nem azok.

  • Némiképp előreszaladva, a meglátogatott három, egymástól valamelyest eltérő, de több vonásában mégis hasonló baranyai étterem mindegyikét jó szívvel ajánlom. A látogatás sorrendjében, lássuk hát, hogy miféle ételeket ettem. Villányban ebéddel kezdtünk, majd, aznap este Bólyban folytattuk vacsorával és másnap délben Pécsett egy ebéddel zártuk a kirándulást.

SAUSKA 48 ÉTTEREM (Villány)

  • A Sauska 48 étterem belső tere, látványkonyhája azt az igényességet mutatja, amelyet a névadó tulajdonos, a baranyából származó Sauska Krisztián valamennyi látható aktivitása jól tükröz. Valójában a séfválasztás is ebbe a sorba illeszthető. Bicsár Attila, a legjobbak közé tartozó Alabárdos étterem (Budapest) hajdani séfje az ország egyik legelismertebb szakácsa, aki a biztos, ám őt már alig inspiráló állását cserélte el egy induláskor még bizonytalan angliai tartózkodásra, amit Florida követett, majd Villány.
Az üdvözlő falatok: meleg, medvehagymás "zsemlék", "ajvár"

Az üdvözlő falatok: meleg, medvehagymás „zsemlék”, „ajvár”

Gulyásleves, mellette külön tálalva a csipetke és a zeller

Gulyásleves, mellette külön tálalva a csipetke és a zeller

Schupfnudeln (Baranyában: "sufnudli"), gomba, padron paprika

Schupfnudeln (Baranyában: „sufnudli”), gomba, padron paprika

Burgonyás "kelkáposztafőzelék", stifolderrel, mangalicasülttel

Burgonyás „kelkáposztafőzelék”, stifolderrel, mangalicasülttel

Császármorzsa (Kaiserschmarrn)

Császármorzsa (Kaiserschmarrn)

  • A Sausaka 48 ételeit a kulturált, szép tálalás, letisztult stílus, arányérzék és elegancia jellemzi. A regionális sváb konyha elemei új felfogásban, a hagyományokat tisztelve és értve jelennek meg. Kiváló, harmonikus, telt ízek, forma, szín és textúragazdagság. Nagyszerű, példamutató, magabiztos, kiemelkedő konyha. Sok ilyet lenne jó látni mindenfelé!
  • Legjobban tetszett: a helyi ízlés és recept szerint készített pazar teltségű, karakteres gulyásleves; a szemre is gyönyörű, kreatív kelkáposztafőzelék; valamint a gomba és a hagyományokat ápoló, dél-német, osztrák eredetű, sváb sufnudli együttes megjelenése a szafttal és a sült padron paprikával.
  • A sváb konyháról itt olvashatsz: Svábok, sváb konyha.
  • Villány gasztronómiájáról itt olvashatsz: Villány gasztronómiája

KISKASTÉLY VENDÉGLŐ (Bóly)

  • Az egykori Montenuovo kastélyhoz tartozó, úgynevezett „kiskastély”-ban helyet kapott Kiskastély Vendéglő különösen nyáron nagyra értékelhető tágas udvarral, parkolóval, nagypolgári hatású, tagolt terekkel, lakásintimitással várja a vendégeket. Ahogy a helyi hírekben áll, a Pécsett már jól ismert  „Teleky Zoltán a tőle megszokott igényességet, fiatalos lendületet és a modern konyhaművészetet hozta magával Bólyba.” A pécsiek által is egyre gyakrabban látogatott bólyi vendéglő közérthető, kedvelt ételeket tart az étlapon – ezért is egyre népszerűbb.
Részlet a Kiskastély Vendéglő étlapjából

Részlet a Kiskastély Vendéglő étlapjából

Libaraguleves a Márton-napi ajánlatból

Libaraguleves a Márton-napi ajánlatból

Libamáj

Libamáj

Tokhalpörkölt kapros rúróslepénnyel

Tokhalpörkölt kapros túróslepénnyel

Kocsonya

Kocsonya

  • A néhány hónapja működő Kiskastély a regionalitást előtérbe helyező, jó úton elindult vendéglő, profin és nagy tapasztalattal összeállított étlappal, a vendégektől elvárt, méretesebb adagokkal. Az ebben a fázisban különösen elengedhetetlen finomítások után (amibe a borlap is beletartozik), minden bizonnyal tovább növeli majd elismertségét. A Kiskastély jó eséllyel lehet egy olyan megbízhatóan teljesítő vidéki vendéglő követendő példája, amelyből nagyon sok kellene az országban ahhoz, hogy végre joggal beszélhessünk gasztro-forradalomról. A környéket járva, érdemes felkeresni.
  • Legjobban tetszett: az egyszerű, kompakt, letisztult stílusú, kiforrott tokhalpörkölt, a szokottnál rafináltabb kapros túrós lepénnyel, friss kaporral, valamint a kocsonya.
  • A sváb konyháról itt olvashatsz: Svábok, sváb konyha.
  • Villány gasztronómiájáról itt olvashatsz: Villány gasztronómiája

KIKELET ÉTTEREM (Pécs)

  • A megújult Kikelet Étterem pazar pécsi panorámával kényezteti a vendégeket. A séf Mecsei Mátyás, azonban Győrffy Zoltán volt az, aki az étteremben kalauzolt. Az étteremben néhány éven belül akár műemlékké is nemesülő, ma még visszafogottan retro hatású, világos belső tér fogad a városra nyíló ablakokkal, csodás terasszal, Nyugodt, békés hangulatú étterem, akárcsak az előző két hely.
Üdvözlő falatok

Üdvözlő falatok (3 személyre)

Libamájjal töltött libanyak Waldorf-salátával (Márton-napi ajánlat)

Libamájjal töltött libanyak Waldorf-salátával (Márton-napi ajánlat)

Libaragu leves maceszgombóccal és liba sólet

Libaragu leves maceszgombóccal és liba sólet

A vállalkozás saját gazdaságából származó marhahúsból készített pörkölt, knédlivel

A vállalkozás saját gazdaságából származó marhahúsból készített pörkölt, knédlivel

Egy kiváló "krémes"

Egy kiváló „krémes” (millefoglie)

  • A Kikelet Étterem korrekt konyhával, jó adottságaival, kivételes fekvésével hívja fel magára a figyelmet. Tisztességgel elkészített ételek, jó ízléssel komponált ízek jellemzik. Megbízhatónak gondolt, megnyugtató színvonalat mutató hely. Sok ilyen kellene!
  • Legjobban tetszett: a könnyű, elegáns knédli és a kimagasló, remekül elkészített millefoglie („krémes”).
Villányban a Sauska 48 teraszán (Csíki Sándor)

Villányban a Sauska 48 teraszán (Csíki Sándor)

Csíki Sándor♣