CSIRKE KÖRRIVEL – Az első ázsiai-magyar fúzió a 19. századból

CSIRKE KÖRRIVEL (1899) – A legelső modern ázsiai-magyar fúzióval, Kugler Géza 1899-ben megjelent Budapesti Szakácskönyv című művében találkozhatunk. A szárnyasételeket taglaló fejezet 32. receptje a „Csirke körrivel”, melynek a hozzávalói: csirke, „körri”, vaj, vöröshagyma, húslé, kókuszreszelék, kókusztej, citrom, tejföl és rizs. A 19. század végi étel, magyar szemmel nézve, egy paprika nélküli „paprikás csirke”, kókusztejjel és tejföllel, amely,

mint Magyar Elek az Ínyesmester Szakácskönyvében (1932) a tejfölről dicserőleg írja:

„a maga savómentes mivoltában nagy erőssége a magyar főzési módnak”.

A receptben szereplő „körri” összetevői:

  • 60 gr. koriander,
  • 50 gr. kurkume,
  • 20 gr. feketebors,
  • 20 gr. mustármag,
  • 5 gr. köménymag,
  • 5 gr. fahéj,
  • 10 gr. kardamom,
  • egy mozsárba összeöntve s lehetőleg finomra összetörve
Csirke körrivel (1899)

Csirke körrivel (1899)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: indiai konyha, magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.