KÉTSZER SÜTÖTT KRUMPLI – Igazi jó buli recept, olyan, amit szeretni fogsz és a vendégeid is. El sem hiszed, hogy mennyire egyszerű! Ami kell hozzá: nagyméretű egész burgonyák, egy 200°C hőmérsékletre előmelegíthető sütő, vöröshagyma és fokhagyma (2 nagy burgonyához 1 közepes fej vöröshagymával és 3 gerezd fokhagymával kalkulálva), reszelt sajt (2 burgonyához 10 dkg), metélőhagyma (snidling), némi olaj, só, őrölt feketebors, annyi tojás, hogy mindegyik burgonyafél tetejére jusson egy.

Kiváló és egyszerű, fiatalos (18+) recept reggelire, késői reggelire (brunch), bulira. S, ami a legszebb, variálhatod, s tudsz jobbat is megálmodni, mint az eredeti.

A recept egyszerű: Nézd meg a videót és minden világos lesz! (csak 4 perc)

  1. A tiszta, nagyméretű héjas, hámozatlan burgonyáinkat helyenként villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben a gőz ki tudjon jönni belőle és ne feszítse szét a krumplit.
  2. A burgonyákat 200°C hőmérsékletre előmelegített sütőben, rácsra helyezve, 30-40 percig sütjük, amíg meg nem sül, puha nem lesz.
  3. A hagymát apróra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket is felaprítjuk. A sajtot lereszeljük. A metélőhagymát felvágjuk.
  4. Az időközben megsült burgonyákat kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
  5. Serpenyőben, közepes hőmérsékleten olajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és kevergetve dinszteljük. (Ügyeljünk, hogy ne égjen meg!)
  6. A burgonyákat hosszában félbevágjuk, a belsejének a nagy részét kikaparjuk és egy tányérba tesszük. Ha a burgonyákkal végeztünk, az összegyűlt kikapart burgonyát adjuk az üvegesre párolt hagymához. Adjuk hozzá a reszelt sajtot is, és kevergetve süssük. Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.
  7. Helyezzük sütőpapírra a kikapart burgonyafeleket és töltsük meg a sajtos, burgonyás keverékkel úgy, hogy a tojásnak alakítsunk ki egy mélyedést a töltelékben, amibe szórjunk a felaprított metélőhagymából, majd a burgonyák tetejére üssünk egy-egy egész tojást és szórjunk a tojásra metélőhagymát.
  8. Süssük 200°C-on 15-20 percig, amíg a tojás a kívánt keménységű (lágyságú) nem lesz. Jó étvágyat!

Tippek

  • A bacon minden burgonyaételhez jól áll. Ezt az ételt is lehet gazdagítani illatozó, ropogósra sült szalonnával.
  • Az olaj helyett vajat, vagy a vaj és olaj keverékét is használhatjuk a hagyma sütéséhez. Ha bacon-t sütünk ki, annak a zsírja is kiváló a burgonyához.
  • A fűszerezésben is használhatjuk a fantáziánkat, elszakadva a só és bors duó kizárólagosságától, de azért túlzásokba nem kell esni! 🙂

Csíki Sándor♣