ÉDES CHILI JAM – paradicsomos, édes vietnami chili dzsem

ÉDES CHILI SZÓSZ – Édes chili szósz annyi van, mint égen a csillag (csípős is). A következő receptet leginkább inspirációnak szánom. Ránéztek, talán még el is készítitek, aztán elkezdhetitek variálni. Újabb hozzávalókkal dobhatjátok fel, kedvetek szerint Nem ördöngösség ez sem, viszont garantált a siker, ha az ismerőseitek, barátaitok megkóstolják a Ti saját “signature” kreációtokat. A hazánkban termesztett paprikák túlnyomó többsége amúgy a közönséges paprika (Capsicum annuum) valamely változata,

mint a magyar fűszerpaprika őrlemények alapanyaga a Capsicum annuum L. var. Longum DC.  A chili-forradalom, azonban elérte a hazai lelkes chili termesztőket is, ezért a választék szerencsésen megnőtt. Halleluja!

Bár a csípőst mindig is íznek tartottuk, így is nevezzük, valójában mégsem az. Az olyan rokon anyagok, mint a paprika csípősségét okozó kapszaicin, a gyömbérben található gingerol, vagy éppen a feketebors piperin nevű csípős alkaloidja, a háromosztatú ideg (nervus trigeminus) ingerlésével vált ki égető érzést, fájdalomérzetet. A csípős tehát nem íz, hanem fájdalomérzet, ám ennek a fájdalomérzetnek számos előnyös élettani oldala is akad, amitől a csípős, vagy extrém csípős fűszerek és fűszerkeverékek világszerte kedveltek. A csípős fűszerezés megítélése kultúránként, koronként és az olcsón hozzáférhető növények elterjedtségétől függően, földrajzi területenként is erősen eltérő, azonban az egyenlítő irányában haladva, a fűszerek növekvő gazdagsága miatt is, a fűszerezés összetettsége és csípőssége is jelentősen nő.

Az alig egy hónapig világbajnok csípősségű angol Naga Viper chili

Az alig egy hónapig világbajnok csípősségű angol Naga Viper chili

Édes chili jam- vietnami módra

  • Hozzávalók:
  • 300 g chili
  • 300 g érett paradicsom
  • 1 nagy fej fokhagyma, tisztítva
  • 4 darab salotta hagyma (1 fej vöröshagyma)
  • 3 ek. olaj (45 ml)
  • 130 g kristálycukor
  • ½ tk. só
  • 1 csésze (250 ml) pirított szezámmag

A videóból – szerintem – egyértelműen kiderül, hogy milyen egyszerű műveleteket kell elvégezni, ezért nem írom le. A chili jam üvegben, olajjal a tetején, a hűtőszekrényben hosszú ideig eláll.

  • Használhatunk még:
  • barna cukrot
  • ecetet, citrom, vagy lime levet
  • halszószt, osztrigaszószt,
  • gyömbért
  • és sok mást is az ízesítéshez.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Ázsiai konyha, magyar konyha, Recept, Vietnami konyha
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

ÉDES CHILI JAM – paradicsomos, édes vietnami chili dzsem bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Borbély irén szerint:

    Szezánmaggal még nem próbáltam,de Ozzy -tatár-barátom gyakran használ piritott szezán magot.Nálam utoljára a csili gél jött be mindenhez,még a kocsonyához is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.