MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG – Par Excellence Díj 2016

masosz_logo_2011_6e636c568a1a3a371b0b981007312deePAR EXCELLENCE 2016 – A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) Par Excellence díját 2016-ban Kovács Nimród bortermelő, Tálos Attila borkereskedő (Bortársaság), Bíró Lajos séf és étteremtulajdonos, Mészáros Gabriella borakadémikus, oktató és Cseh Gábor borszakíró nyerte el. Termelő kategóriában Kovács Nimród, a nevével fémjelzett egri borászat tulajdonosa és vezetője kapta meg az elismerést. Kovács Nimród az Egyesült Államokban szerzett diplomát, majd évtizedekig a marketing- és kábeltelevíziós

szektorban dolgozott vezetőként. Hét éve vett át egy egri borászatot, amelyben komoly változásokat hajtott végre, kiváló szőlőfajták legjobb klónjait telepítették a 30 hektáros egri és noszvaji ültetvényeken. Borai az utóbbi időben rendre sikeresen szerepelnek rangos nemzetközi versenyeken.

Kereskedő kategóriában Tálos Attila, a Bortársaság vezetője érdemelte ki a díjat. Tálos Attila társalapítója a két évtizede folyamatosan bővülő Bortársaságnak, amely jelenleg mintegy 190 hazai és külföldi termelő különféle borait értékesíti 20 fővárosi és vidéki üzletében, a fővárosban és vidéken. A cég éves forgalma mintegy 6,5 milliárd forint.

Vendéglátó kategóriában Bíró Lajos részesült az elismerésben, aki öt évtizedes pályafutással büszkélkedhet. Jelenleg négy fővárosi vendéglátó egység, köztük a Bock Bisztró vezetője. Számos szakmai szervezet, többek között a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület tagja, elnyerte a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet és a Gundel Károly-életműdíjat is.

Oktató kategóriában a Masosz Mészáros Gabriella munkásságát ismerte el, aki a negyedszázada működő budapesti Borkollégium igazgatója; a képzési központ tíz éve – hazánkban elsőként – nemzetközi akkreditációt nyert a londoni Wine and Spirit Education Trust nemzetközi hálózatában. Nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság tagja.

Szakíró kategóriában Cseh Gábor lett a díjazott, aki három évtizede kezdte kutatói pályafutását. Németországban doktorált, majd Kecskeméten főiskolai oktatói tevékenységet is folytatott; hosszabb időt töltött borkereskedelemmel és bormarketinggel. Szakmai lapok folyamatosan közlik írásait, valamint közreműködött amerikai borászati szakkönyvek magyar kiadásainak megjelentetésében.

Magyar Sommelier Szövetség - Par Excellence Díj 2016. A képen balról: Schneider Miklós (MASOSZ), Bíró Lajos, Slezsák Zoltán (MASOSZ), ... Mészáros Gabriella és Cseh Gábor. (A fotó a Kárpátia Étteremben készült, 2016. decemberében)

Magyar Sommelier Szövetség – Par Excellence Díj 2016. A képen balról: Schneider Miklós (MASOSZ), Bíró Lajos, Slezsák Zoltán (MASOSZ), … Mészáros Gabriella és Cseh Gábor. (A fotó a Kárpátia Étteremben készült, 2016. decemberében)

A Par Excellence díjjal járó kisplasztika ünnepélyes átadását 2017. február 18-án, a KávéBár Bazárelnevezésű rendezvényen tartják meg, a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász, Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.