SVÉDORSZÁG BORAI – svéd borvidékek, borok, klímaváltozás

main-qimg-c3e1471b94a37fbfe8b44d0fcbfb6271SVÉDORSZÁG BORAI – Legalább a 1980′-as évek közepe óta tudott már, hogy az klímaváltozás hatására a szőlőtermesztés északi határai akár sok száz kilométerrel is északabbra helyeződhetnek Európában. A néhány évvel ezelőtt is még használatos, optimista feltételes mód helyére mára már az eddig komolyan nem vett bizonyosság lépett, és a

21. század elejére, a szőlőtermesztés északi határai sok száz kilométerrel északabbra helyeződtek át. Már áthelyeződtek, legfeljebb, a klímaváltozásra játszva, a helyiek még nem kaptak észbe és nem fogtak szőlőtelepítésbe, bortermelésbe, mint Champagne potenciális vetélytársai, a dél-angliai pezsgőtermelők, vagy a Rajnai rizling lehetséges új minőségét egykor tán megalkotó dél-svédországi borászok. Nem is olyan régen, még azt lehetett olvasni, hogy “2080-ra Észak-Angliáig húzódhat a szőlőtermesztés északi határa”, s hogy “Az OMSZ kutatásai szerint a szőlőtermelő régiók határai a száz évvel korábbihoz képest, 2050-ig 160-300 km-el tolódnak a pólusok felé.” Hát, ezen már túl vagyunk.

Svédország bortermelő területei

Nos, jól tudjuk, Svédország északabbra van, mint ahol a szőlő jószántából előfordulhatna. Nem is fordult elő. Akadnak ugyan vélemények, miszerint a kereszténység felvétele után, a középkor enyhébb klímájú időszakaiban, a kolostorokban megpróbálkoztak a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, azonban ennek igen kevés nyoma, bizonyítéka van. kevesebb, mint az angol szőlőtermesztésnek. Persze, az üvegházakban, télikertekben régóta előfordult hobbi “szőlőtermesztés”, de ezeket ültetvényeknek aligha nevezhetnénk. Az angol, a dán, vagy a kanadai szőlőtermelés példáin is felbuzdulva a 20. század végén a svédek is próbálkozni kezdtek. Ebben az újabb hibridek, és részben újabb technikák is segítségükre voltak.

Svédország

Svédország

A szabadföldi szőlőtermesztés gondolata a 90′-es években erősödött meg Svédországban. Az első úttörők Dél-Svédországban, a Dániához közeli Scania (Skåne) tartományban jelentek meg és éppen a dán szőlőtermesztés bátorította őket arra, hogy ők is megpróbálkozzanak. Mindezek után meglepő, hogy a legelső két svéd borászat egy Flen nevű városka közelében, Södermanland megyében (Södermanlands län), Svédország délkeleti partvidékén és az ország legnapsütésesebb területén, Gotland-szigetén  alakult meg. Őket követően azonban már Scania is szerepet kapott.

Néhány svéd szőlészet, borászat

 • Hällåkra Vingård – A 2003-ban alapított szőlőbirtok Malmőtől délkeletre, Scania tartományban fekszik és a 6,5 hektáros régi családi birtokon a szőlőültetvény nagyjából 20000 szőlőtőkének termését dolgozzák fel. Fő szőlőfajtái a Rondo és Solaris, de Pinot Noir, Leon Millot és Regent is van. Vörös, fehér, habzó és édes bort is készítenek. A boraik ára 200-300 SEK (6000-10000 HUF) között mozog.
Hällåkra birtok Dél-Svédországban. A tulajdonos: Håkan Hansson. (2014) Fotó:

A Hällåkra birtok Dél-Svédországban. A tulajdonos: Håkan Hansson. (2014)

Hällåkra birtokon vendéglátás is van

Hällåkra birtokon vendéglátás is van

 • Åhus Vingård – A 2004-ben indult szőlőbirtok Åhus és Yngsjö között, a Helge folyó közelében fekszik. Tulajdonosai Ronny Persson és Per Persson. 2010-ben a Solaris borukkal elnyerték “A legjobb svéd bor” díjat. nagyjából 3000 tőke szőlőjük van, aminek a fele kék, a fele fehérfajta. A Solaris, Rondo és Leon Millot fajták a jellemzőek.
Åhus Vingård

Åhus Vingård – Svédország

Svéd rozé

Az Åhus Vingård svéd rozéja

 • Skillige Vingård/Domän Sånana – Az 1998-ban alapított szőlőbirtok Svédország délkeleti részén, egy középkori várkastély, Glimmingehus közelében fekszik. valamivel több, mint 1500 tőke szőlőjük van. A fajtaválaszték: Solaris, Orion, Orthega, Zalas Perle, Rondo, Bolero, Siramé és Pinot Noir.
Domän Sånana

Domän Sånana

Domän Sånana

Domän Sånana – Svédország

 • Köpingsbergs Vineyard – A szőlészet a Balti tenger közelében fekszik, s leginkább a pezsgőiről ismert Svédországban. Szőlőfajtái: Chardonnay, Seyval Blanc, Auxerrois, Orthega, Orion, Rondo és Leon Millot.
Köpingsbergs Vineyard

Köpingsbergs Vineyard

Köpingsbergs Vineyard

A Köpingsbergs Vineyard pezsgői

 • Kullahalvöns Vingård – fiatal, kreatív borászat a Kulla félszigeten. Ők is a Solaris és Rondo fajtákat választották. 4 ha területen, 20000 szőlőtőkével dolgoznak.
Kullahalvöns Vingård

Kullahalvöns Vingård

Kullahalvöns Vingård

Kullahalvöns Vingård borok

 • Gutevin (Gute Vingård Aktiebolag) – A Gotland szigetén lévő borászat 3 hektáron, 10000 tőkével gazdálkodik. Az első szüretük 2002ben volt, amikor 500 kg szőlőt szüreteltek. Egy jó évben 8000-10000 liter bort termelnek.

 • S, hogy milyenek is a svéd borok, az a néhány ezer liter, amit évente termelnek? Saját bevallásuk szerint is még sokat kell fejlődniük, miközben azért azzal kalkulálnak, hogy a klímaváltozás révén tovább javulnak majd a szőlőtermesztés feltételei. Mindehhez járul, hogy Svédországban az alkohol árusítása állami monopólium, amelyet a “Systembolaget” gyakorol. Emiatt aztán az eladás is meglehetősen macerássá válik arrafelé, nem csak a termelés.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

SVÉDORSZÁG BORAI – svéd borvidékek, borok, klímaváltozás bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Rudi Jérôme szerint:

  Szomorúan konstatálom, hogy az itteni napilapokban évek óta alig ajánlanak magyar bort, még a többiekhez képest jobb ára miatt sem. Legtovább a “Chapel Hill” úgy hiszem, balatoni somogyi bor tartotta magát. Végre most vasárnap Sauternes, Madeira társául megemlítették a tokaji 5 puttonyos aszút is: Château Dereszla 2010, 179 kr félliteres, Balassa Bor Mézes-Mály Zeta 2013 199 kr, Dobogó Satöbbi Tokaji Aszú 2003 279 koronáért.
  Egészségünkre! Rudi Svédországból

 2. Kedves Rudi! Néhány éve újra kezdtem gyártani nagyapám és testvére világhírű REX ketchupjét. Svédországban annyira népszerű volt 1944-ben, hogy szinte kiszorította a Heinz-et. 2 éveújra van REXKetchup. Teljesen magyar alapanyagokból kászül, üveges és nem tartalmaz sem adalékokat, sem tartósjtószereket. Ja, és nagyon finom, különleges fűszerezésű, ami a fő erénye!
  Szeretnénk egy svéd nagykereskedőt találni, aki újra importálná. Esetleg tudna ilyet? Üdvözlettel, Dobóczky András

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.