A LEGJOBB KÜLFÖLDI MAGYAR ÉTTEREM – Ogyesszában van?

0H8A7891BUDAPEST ÉTTEREM, OGYESSZA – Az internetet böngészve és a képeket vizsgálgatva, jó külföldi magyar étterem nem sok akadhat. Többségük, minden bizonnyal 1956 után nyílt meg. Nagyobb részüket a kivándorlók, emigránsok (akkoriban még disszidenseknek nevezték őket), kisebb részüket pedig a szocialista magyar állam alapította.

Ma már minden lakott kontinensen előfordulnak magyar éttermek, kisvendéglők, kifőzdék, büfék, jellemzően magyar gyökerekkel, részben-egészben magyar kézben. Az ogyesszai magyar étterem, a “Budapest” azonban számos tekintetben eltér az eddig megszokott kliséktől, hiszen közvetlen magyar kötődése nincs, ráadásul az eleganciájával, kifinomultságával igen magasra állítja a külföldi magyar éttermek mércéjét (is).

  • Párizsban a Le paprika kínál gulyáslevest, Hortobágyi palacsintát, pörköltet,
  • Londonban a legismertebbek közé tartozó Gay Hussar vacsora étlapján találhatunk Hortobágyi húsos palacsintát, borjúpörköltet galuskával
  • Helsingborgban a Glada Änkan (Víg özvegy) étlapjáról sem hiányzik a húsos palacsinta, ahogy a gulyásleves  (svédül: Gulaschsoppa) sem.
  • Calgaryban a Jonas’ Restaurant étlapján találkozhatunk ismerősen hangzó babgulyással és csírkepaprikással.
  • Bécsben szívében, a Stephansplatz közelében Ilona Stüberl vendéglője kínál 1957 óta magyar ételeket.
  • Ogyesszában a Budapest Étterem (Ресторан«Будапешт») elegáns környezetben kínál fine-dining ambíciójú, magyar ihletésű ételeket.

Tatjána Gelb

Az Ogyesszai Budapest Étteremre a jól főző, jól író, tehetséges és csinos blogger, Tatjána Gelb hívta fel a figyelmem. Tánya a Nosalty oldalán így ír magáról:

“A családom soknemzetű, ezért jól ismerem és szeretem az orosz, ukrán és zsidó konyhát, és jól haladok a magyar konyha megismerésével és népszerűsítésével.”

Tatjána Gelb és az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov

Tatjána Gelb és az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov (Ogyessza, 2016)

  • Tatjána Gelb a „Rosszijszkij Kurier” nevű havilap kulináris szerkesztője. Orosz nyelvű blogjának magyar neve: Tangó serpenyőkkel – Tánya Gelb kulináris enciklopédia. Gyakori szereplője, kulináris szakértője oroszországi konyhai show-műsoroknak is.

Ogyessza – Privoz Piac

Ukrajna ötödik legnagyobb, nagyjából egymillió lakosú városának, legfontosabb kereskedelmi központjának neve ukránul Одеса (Odesza); oroszul Одесса (Ogyessza). 2014-től ez az Ukrán Haditengerészet fő támaszpontja, de akad itt más békésebb látnivaló is, mint a nevezetes Potyemkin (Primorszki) lépcső, az Operaház, a Voroncov palota, vagy a Deribaszovszkaja utca. A gasztronómia iránt érdeklődőknek a piacok különösen érdekesek lehetnek és a mediterrán Ogyessza ebben is kínál érdekes látnivalókat. Tatjána és az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov, Ogyessza legnagyobb, 1827 óta működő piacára, a Privoz utca 14 szám alatti Privoz Piacra is ellátogattak, ahonnan a séf az alapanyagai egy részét is beszerzi.

Tatjána Gelb és Andrej Dromov az ogyesszai Privoz Piacon (2016)

Tatjána Gelb és Andrej Dromov az ogyesszai Privoz Piacon (2016)

Tánya az ogyesszai Privoz Piac egyik halas előtt

Tánya az ogyesszai Privoz Piac egyik halas előtt

Tengeri és édesvízi halak (Privoz Piac, Ogyessza, 2016)

Tengeri és édesvízi halak (Privoz Piac, Ogyessza)

Andrej Dromov séf – Budapest Étterem, Ogyessza

Az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov, Moszkvában és Párizsban tanult, s persze Budapesten is stázsolt. Dromovot Ukrajna tíz legjobb séfje között tartják számon, s a “Főzés együtt” című TV-műsorát is sokan nézik.

Az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov

Az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov

  • Követi, és hat is rá a fine-dining nyugati gasztronómia, mint azt az alábbi étel is mutatja.
Tatjána Gelb És Andrej Gromov az ogyesszai Budapest Étteremben

Tatjána Gelb És Andrej Dromov az ogyesszai Budapest Étteremben

Andrej Dromov étele (Budapest Étterem, Ogyessza)

Andrej Dromov üdvözlő falatjai – saját érlelésű, 21 napos, füstölt bélszíntatár (Budapest Étterem, Ogyessza)

Székelykáposzta rusztikus tálalásban (Budapest Étterem, Ogyessza)

Székelykáposzta rusztikus tálalásban (Budapest Étterem, Ogyessza)

Tatjána Gelb És Andrej Gromov az ogyesszai Budapest Étteremben

Tatjána Gelb És Andrej Dromov az ogyesszai Budapest Étteremben

A Budapest Étterem (Ogyessza) képei

Andrej Dromov séf és Tánya Gelb blogger az ogyesszai Budapest Étterem bejárata előtt

Andrej Dromov séf és Tánya Gelb blogger az ogyesszai Budapest Étterem bejárata előtt

Az ogyesszai Budapest Étterem borlapján a tokaji Chateau Dereszla Pincészet borai is megtalálhatók

Az ogyesszai Budapest Étterem borlapján a tokaji Chateau Dereszla Pincészet borai is megtalálhatók

Elegáns belső tér - Budapest Étterem, Ogyessza

Elegáns belső tér – Budapest Étterem, Ogyessza

Andrej Dromov, a Budapest étterem séfje (Ogyessza, Ukrajna)

Andrej Dromov, a Budapest étterem séfje (Ogyessza, Ukrajna)

  • Köszönet Tányának, hogy felhívta a figyelmem erre a minden szempontból kuriózumnak tekinthető, Budapest nevű, s vállaltan magyar (is) étteremre Ogyesszában. Tervezem, hogy az idén még meglátogatom. Addig is az elérhetőségek, ha valaki arra járna.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Chef, étteremkritika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.