Badacsony_NewYork_2016BADACSONYI BORVIDÉK – Április 6-án immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdult meg és mutatkozott be megszokott helyén, a budapesti New York Palotában a Badacsonyi Borvidék. Az eseményen – amelynek fókuszában a borvidékre illetve a

pincészetekre jellemző borok voltak – a badacsonyi borvidék borászai személyesen töltötték boraikat a látogatók poharába. A rendezvényen ezúttal is kitűnő alkalom kínálkozott, hogy az érdeklődők megismerhessék a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kapjanak választ. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen volt, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi Borvidék hangulata. A kóstolón résztvevő borokat – előzetesen – egy borászokból álló bizottság vakkóstolón minősítette, annak érdekében, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkozzanak.

„A kerek évforduló kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén az elmúlt 5 év legszebb tételeit, többek között igazi terroir borokat mutatunk be”

mondta Békássy János, a bemutatkozást aktívan szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke.

Badacsony NewYork 2016

Résztvevő borászatok, kiállítók

  1. Weller Borház
  2. Szatmári Családi Pincészet
  3. Nyári Pince
  4. Borbély Családi Pincészet
  5. Gilvesy Pincészet
  6. Istvándy Pincészet
  7. Villa Sandahl
  8. Villa Tolnay Borház
  9. Szabó Családi Pince
  10. Szent György Pince
  11. 2Ha Szőlőbirtok
  12. Edegger Pincészet
  13. Bencze Családi Birtok
  14. Málik Pince
  15. Horváth Pince
  16. Fischer Borház
  17. Szászi Birtok
  18. Sabar Borház
  19. Bakó Ambrus
  20. SkizoBor
  21. Válibor
  22. Laposa Borbirtok
  23. Szarka Gyula Pincéje
  24. Csobánci Bormanufaktúra
  25. Csendes Dűlő Szőlőbirtok
  26. Folly Arborétum és Borászat
  27. Orbán Pincészet
  28. Fata Pince
  29. Németh Pince
  30. NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet
  31. Első Magyar Borház-Szeremley Birtok
  32. a’Capella Szőlőbirtok

További kiállítók:
33. Badacsonyi Pálinkaház
34. Hotel Bonvino Wine & Spa
35. BellaBadacsony (aszalt és szárított gyümölcsök, zöldségek)
36. Szegi Családi Gazdaság (kézműves sajtok

badacsony_ newyorkban2

  • Egy borvidékkel való gyors ismerkedésre jobb módszer, s alkalom aligha akad, mint az olyan események, amilyennel a badacsonyi borvidék borászai is megörvendeztették a borkedvelő érdeklődőket. A borvidéki bemutatkozáson 32 borászat 148 borát kóstolhattuk. A 148 bor többsége – ahogy az már jobb helyeken lenni szokott – a jóivású, korrekt, erényekkel is bíró kategóriába tartozott, azonban – amint az egy ilyen borvidéktől persze, joggal elvárható – ezúttal is akadtak kimagasló borok, s pezsgő is.
  • A borvidék igazi különlegessége, a kéknyelű nálam mindig érdeklődésre tarthat számot (most is akadtak igazán szép tételek), ahogy a jó Juhfark is.
  • A kéknyelű újabb porzófajtája, a 2003-ban elismert Rózsakő fajtaborként igazán kellemes meglepetés volt, és sejthető, hogy kis szerencsével, akár népszerű fajta is válhat belőle.
  • Az Olaszrizlingekhez való viszonyom általában tartózkodó, s így volt ez ezúttal is, miközben inkább érdekelt, hogy a Furmint mire képes arrafelé. Mondhatom, akár sokra is, ahogy az már az elmúlt években is kiderülhetett.
  • Az Olaszrizlinggel szemben, a Rajnai rizling, akárcsak a Kéknyelű, mindig is kíváncsivá tett, már csak azért is, mert nekem tetszőt, az országban eddig leginkább csak erről a borvidékről, és itt is csak néhány évjáratban, s többnyire ugyanazoktól a pincészetektől kóstoltam.
  • A rozé üzletileg ugyan érthető, ám ezen a kóstolón számomra érdektelen volt.
  • A vörösborok között most is akadtak figyelemre méltó tételek, s különösen a Pinot noir volt számomra szemrevaló.
  • A fajtákat lehetne még sorolni, s majdnem mindegyiknél találhatnánk kiemelésre méltó borokat, ami jó. Hasonlóan jó, hogy Badacsony együtt mutatja meg magát, s bár ez még csak az ötödik esztendő a bemutatók sorában, a tradíció már élő. Ápolják hát, az idők végezetéig!

Csíki Sándor♣