MEGLEPŐ ALAPANYAG PÁROK – alapanyag kombinációk

FS_Flanken032515_1600ALAPANYAG PÁROK – A paradicsom összetevőit vizsgálva, a molekuláris profiljában hozzá legközelebb állók között az eperre találunk. A paradicsom számos esetben eperrel helyettesíthető, ha pedig a paradicsom helyettesítője az eper, akkor azok a fűszerek, amelyeket a paradicsomhoz használunk, az eperhez is jók lehetnek, mint például a bazsalikom. Az ételpárosítások molekuláris elmélete

alapján jó közelítéssel újraalkothatunk, helyettesíthetünk más összetevőket. Erre példa a linalool, estragol és eugenol tartalmú bazsalikom, melyet,  az arányokat megtalálva, jó közelítéssel helyettesíthetünk a linalool tartalmú szerecsendió, az estragol tartalmú csillagánizs, tárkony, vagy turbolya és az eugenol tartalmú szegfűszeg keverékével.

Néhány meglepő, és jól működő alapanyag pár

  • Osztriga és maracuja
  • Osztriga és kiwi
  • Osztriga és fenyőkivonat
  • Maracuja és bodzavirág
  • Mangó és fenyő
  • Mangó és ibolya
  • Csokoládé zsálya
  • Csokoládé savanyú káposzta
  • Csokoládé és füstölt angolna
  • Csokoládé és hús
  • Csiga és cékla (spenót, kukorica)
  • Eper és koriander
  • Sárgarépa és koriander
  • Csokoládé és rózsabors
  • Sárgarépa és ibolya
  • Uborka és ibolya
  • Ananász és kéksaj
  • Ananász és komló
  • Karfiol (karamellizált) és kakaó
  • Sült sajt (parmesan, gruyere) és méz (gesztenyés karakterű)
  • Banán és petrezselyem
  • Harissa és szárított sárgabarack
  • Kávé és fokhagyma
  • Mandarin és kakukkfű
  • Lazac és édesgyökér
  • Menta és mustár
  • Darált hús és karamell
  • Alma és levendula
  • Paradicsom és eper
  • Spárga és ibolya
  • Mandarin és sütőtök

Több elemből álló meglepő kombinációk

  • Olíva, szárított füge, karamell
  • Hagyma, fokhagyma, kávé
  • Burgonya, kávé és kapribogyó
  • Fokhagyma, kávé és csokoládé
  • Hagyma, fahéj, olíva és karamell

Ide tartozik a következő írás is: Szentháromságok a konyhában

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Bor és étel párosítás, Molekuláris gasztronómia, molekuláris mixológia, nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.