MVI Gálaebéd 2015GÁLAEBÉD, 2015 – A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén 5. alkalommal rendezte meg hagyományos, idén a 100 éve elhunyt Gundel Jánosra, a vendéglős-dinasztia alapítójára is emlékező évzáró Gáláját. A 2015-ös év Gálaebédjének kiemelkedő eseménye volt az MVI által alapított rangos szakmai elismerés, a Gundel Károly-díj 2. alkalommal történő átadása is. A kitüntetés díjazottjainak nevét a Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2015. szeptember 23-án, Gundel Károly születésének évfordulóján, a

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón jelentette be.

Az idei (2015) Gundel-díj díjazottjai

  • Jakabffy László – gasztronómiai szaktanácsadó,
  • Garaczi János – a lajosmizsei Tanyacsárda társtulajdonosa
  • Bíró Lajos – séf, a étterem-tulajdonos
Gundel-díj, díszoklevél és emlékérem

Gundel-díj, díszoklevél és emlékérem

Balról jobbra: a 2015. évi Gundel díjasok, Bíró Lajos, Garaczi János és Jakabffy László, valamint Gyenizse Dorottya, főosztályvezető (NGM turizmus-vendéglátás), Faragó Péter vezérigazgató (MT Zrt.), Gundel János, Gundel Károly örököse, Házi Zoltán vezérigazgató (Nagybani Piac Zrt.), Kovács László elnök (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) (Fotó: Csárdás Ferenc)

Balról jobbra: a 2015. évi Gundel díjasok, Bíró Lajos, Garaczi János és Jakabffy László, valamint Gyenizse Dorottya, főosztályvezető (NGM turizmus-vendéglátás), Faragó Péter vezérigazgató (MT Zrt.), Gundel János, Gundel Károly örököse, Házi Zoltán vezérigazgató (Nagybani Piac Zrt.), Kovács László elnök (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) (Fotó: Csárdás Ferenc)

A gálaebéd ételei

Sándor Dénes - eredeti recept alapján, ürühúsból készített palócleves

Sándor Dénes – eredeti recept alapján, ürühúsból készített palócleves

  • A Gundel János korát időző, 21. századra átgondolt étrendet az ország neves konyhafőnökei közösen készítették el. A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsorát az erre az alkalomra felkért 11 chéf és 2 cukrász örömmel, önkéntes munkában vállalta.
Kalas László és Ortó Gyula (Budapest Party Service) – Saját hálójában füstölt mangalica szűzpecsenye, malacpofasajttal, tormás körtepürével

Kalas László és Ortó Gyula (Budapest Party Service) – Saját hálójában füstölt mangalica szűzpecsenye, malacpofasajttal, tormás körtepürével

Ádám Csaba és Kiss Sándor (Olimpia Étterem) – Újházi „gomba” consommé, szarvasgombás ramen tésztával

Ádám Csaba és Kiss Sándor (Olimpia Étterem) – Újházi „gomba” consommé, szarvasgombás ramen tésztával

Macsinka János (Macok Bistro, Eger) és Volentér István (67 Étterem, Székesfehérvár) – Szilvásváradi pisztráng meleg karfiol terrinnel, marinált zöld almával, bergamot olajos hollandi espumával

Macsinka János (Macok Bistro, Eger) és Volentér István (67 Étterem, Székesfehérvár) – Szilvásváradi pisztráng meleg karfiol terrinnel, marinált zöld almával, bergamot olajos hollandi espumával

Ványi László (Thermál Hotel Visegrád) és Gottwald Szilárd (Gottwald Hotel, Tata) – Szarvas gerinc mézes gerslivel, vargánya mignonnal és birses burgonya fánkkal

Ványi László (Thermál Hotel Visegrád) és Gottwald Szilárd (Gottwald Hotel, Tata) – Szarvas gerinc mézes gerslivel, vargánya mignonnal és birses burgonya fánkkal

  • A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idei díjátadó gálaebédje a helyszínválasztást, szervezettséget, átgondoltságot illetően is kimagasló volt. Az ételek különösen kiemelkedőek lettek, s az étel-bor párosítások is felülmúlták előzetes várakozásaimat. Őszintén gratulálok a szervezőknek, séfeknek, felszolgálóknak, kiállítóknak, s minden résztvevőnek, akinek a kiváló hangulatot köszönhettük. Gratulálok! Nagyszerű volt!

Csíki Sándor♣