ZSERBÓ-SZELET – A zserbó-szelet hozzávalói

Gerbeaud (zserbó) szelet (erbeaud)GERBEAUD (zserbó) SZELET – A somlói galuska után az ország második legkedveltebbnek tartott süteményét a genfi születésű Gerbeaud Emil cukrász mutatta be a hazai ínyenceknek. Émile Gerbeaud a gyermektelen Kugler Henrik hívására 1884-ben, Párizsból érkezett Pestre. Betársult, majd át is vette Kugler Henrik Gizella-téri (ma: Vörösmarty tér) üzletét. Nagy lendülettel fejlesztett. A segédek számát a hatszorosára (60) emelte,

és tizennyolc-húsz elárusítónőt, húsz csomagolónőt és öt szállítót is alkalmazott. Süteményeivel, köztük a zserbóval, és tortáival hamarosan híressé vált.

A zserbó-szelet receptje

A zserbó-szelet valójában az államosítás után, a Vörösmartyra keresztelt (1948-1984) cukrászdában lett igazán népszerű. A sütemény országszerte a háziasszonyok kedvencévé vált. Az eredetinek tartott Gerbeaud változat szerint a zserbó-szelet hozzávalói:

  • A mázhoz:
  • 250 g jó minőségű étcsokoládé,
  • A tésztához:
  • 350 g liszt,
  • 200 g vaj,
  • 50 g cukor,
  • 20 g élesztő,
  • 1 dl tej,
  • 1 egész tojás,
  • A töltelékhez:
  • 250 g sárgabarack lekvár,
  • 175 g darált dió,
  • 175 g porcukor.

Elkészítése: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a felvert tojást, a maradék tejet, és jól összedolgozzuk. Letakarva fél órán át pihentetjük, majd a tésztát három egyenlő részre osztjuk, és akkora lapokra nyújtjuk, amekkora tepsiben sütjük. Sütőlemezre tesszük az első kinyújtott lapot, megkenjük sárgabarack lekvárral, és meghintjük a dió és porcukor keverékének felével. A következő lapot is megkenjük lekvárral, és meghintjük a maradék cukros dióval. Rátesszük a harmadik lapot is, és a tésztát egy órát pihenni hagyjuk. Közben a sütőt mérsékelten melegre előmelegítjük. A tésztát megszurkáljuk, és egyenletesen világosra sütjük. A kihűlt tésztát kivágjuk, átfordítjuk, és baracklekvárral vékonyan lekenjük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és a zserbót egyenletesen bevonjuk vele. A legjobb egy napnyi pihentetés után lesz.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Gasztronómia történet, magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

ZSERBÓ-SZELET – A zserbó-szelet hozzávalói bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Mátis András szerint:

    Édesanyám tollából, Aki a “lekvár” helyett a kertünkben böven termö, kellemesen fanyar som dzsemet adta az amúgy édes süteménybe, ezzel is megtoldva a dió dominanciáját, s szelíden oldva a szintén édes csokoládét.
    Nos, igen, a csokoládé: jó volna visszatérni a CSOKOLÁDÉ és tejcsokoládé fogalmakhoz, tekintettel arra, hogy mindegyik ét-csokoládé (föleg ha Péter is a legritkábban ehetök közt “különféle étirovarokat…” emleget!).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.