24. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – 2015. szeptember 9-13.

24. Budavári Borfesztivál24. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – 2015. szeptember 9-13. között a Budai Vár teraszain. Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye. A Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.

A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik, akik szívesen beszélgetnek a borkedvelőkkel. Az idei Borfesztivál a játékosság jegyében zajlik, hiszen a látogatók kvízjátékok segítségével tesztelhetik boros tudásukat, részt vehetnek az „Év Fesztiválbora” szavazáson, ajánlott útvonalak segítségével felfedezhetik a magyar szőlőfajtákból készült borokat, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató szeptember 7-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. A Boregyetem rendezvény szinte családi eseménnyé vált az elmúlt években, hiszen a közönség magját nagyon lelkes, évről évre visszatérő törzshallgatók alkotják. Amikor arról kérdeztük őket, miért érdemes minden évben részt venni a Boregyetem előadásain, a válasz egyöntetű volt: a kiváló borok, illetve a hiteles előadók által átadott szakmai, de közérthető tartalom miatt. Az idei rendezvényen a Tokaj-Hegyaljai borvidék mutatkozik be kiváló boraival a Tokaj Kereskedőház jóvoltából.

Pár Borpár – szakmai kóstoló

Szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön. A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a borkedvelők körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta „tesztkóstolás” lesz ez a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon, szerdán és csütörtökön biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai

A tavaly útjára indított különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

11731949_1065657983479602_4901996025474570463_o-810x300

Gasztronómia

A Borfesztiválon idén is kitűnő gasztronómia fogadja a látogatókat, a vendégek öt napon át engedhetnek a kiváló ételek és borok csábításának. Az Országkonyha a magyar fesztiválételek széles választékával várja a látogatókat, kínálatába emeli a magyar konyha egyik tájjellegű, kimondottan laktató ételét, a kanizsai dödöllét. A Csülök Bár, a Savoyai terasz árkádjai alatt csülkös pacallal, füstölt-főtt csülökkel csábítja az éhes vendégeket, idén újdonságként a Nemzeti Galéria Sajtterasza pármai sonkás foccacia-t kínál rukkolával a látogatóknak. Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok, a „Nemzetek Sajtversenye” standjánál amerikai sajtkülönlegességeket is megízlelhet a közönség. Hagyományos, kézzel húzott házi rétesek színes palettájáról válogathatnak a Rétes-házban, újdonságként a Montenegrói Gurman frissen készült grill ételeivel mutatkozik be. A Gasztro sétány street food újdonságokat vonultat fel: füstölt ételek, glutén- és tojásmentes Hal & Chips, KOLBice, és bagel. Az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják a Pellini Caffé kávéspecialitásait is.

Butlers Borkvíz Bár

Az idei Borfesztivál a játékosság jegyében újdonsággal készül a vendégeknek. Ha megpihenne egy kicsit borkóstolás közben, látogasson el az Oroszlános udvarban felállított Butlers Borkvíz Bárba, ahol gyors regisztrációt követően különböző állomásokon tesztelheti a borokkal, borászati eszközökkel, borvidékekkel kapcsolatos tudását, a játék végén pedig megpörgetheti a Borfesztivál szerencsekerekét. A részvétel ingyenes, az ajándék garantált! A program támogatója a Butlers.

„Év Fesztiválbora” választás

Évekkel ezelőtti hagyományt hív életre új köntösben a Borfesztivál. A Vinolionnal közös szervezésben újra megrendezésre kerül az „Év Fesztiválbora” választás. A szavazás célja az ízlések feltérképezése és a pincészetek megismertetése a nagyközönséggel. A rendezvény legnépszerűbb borának készítője elismerő oklevelet vehet át a Borfesztivál utolsó napján.

Terített asztal

Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, borozgatás vagy a koncert után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. Ha mégsem tud eljönni a Borfesztiválra, az előre megváltott „Terített asztal” jegyét október 15-ig beválthatja a helyszínen. A „Terített asztal” jegy magába foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora – díjnyertes borokkal.

Jótékonysági Borárverés

Idén 17. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a 26 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésére fordítja, ezáltal igyekszik lehetőséget adni számukra az önállóságra, a minél teljesebb életre.

Fesztivál éttermek

Bemutatkoznak a Fesztivál Éttermek.  A város legjobb éttermei közül nyolc, a Borfesztivál alkalmával, szeptember 7-13. között különleges menüsort – „4 fogás-4 bor” – kínál kedvezményes áron, személyenként 6500 forintért. Különleges gasztronómiai élmény! A Table Free segítségével egyszerű az asztalfoglalás.

Nyitva tartás

  • szeptember 9-10-11. szerda-csütörtök-péntek: 14.00–24.00;
  • szeptember 12. szombat: 12.00–24.00
  • szeptember 13. vasárnap: 12.00–22.00

Belépőjegyek

  • Napijegy: Belépőjegyek 3000 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron a Broadway Jegyiroda (www.broadway.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is.
    Bérlet 5 napra: 7000 Ft
  • Kedvezmény: kedveszményes elővételi jegyvásárlás
24. Budavári Borfesztivál 2015

24. Budavári Borfesztivál 2015

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász, Fesztivál
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.