LEVENDULÁS ZÖLDBORSÓLEVES – levendula a konyhában

LEVENDULÁS ZÖLDBORSÓLEVES – A világ más tájain, ott, ahol a levendula a táj természetes része, már nem szokatlan. A virág íze, illata találkozott a tavaszi zöldborsóval. A levendulamezők fenséges látványt nyújtanak, kékségükben szinte már valószínűtlent. A zöldborsó a zsályával, mentával szépen harmonizál, s legalább annyira a levendulával is, vagy az eperrel. Ha pedig az eperrel, akkor az eper párjai is szóba kerülhetnek, mint a tejszín, banán, rebarbara, kiwi, parmezán, citrom, koriander, hogy csak néhányat mondjak.

Angol levendula

Levendulás zöldborsóleves

  • Hozzávalók:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 30 g vaj
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva
  • 800g zöldborsó (friss, vagy mélyhűtött)
  • 1 evőkanál friss levendula virág
  • 800ml zöldségleves
  • Só, frissen őrölt feketebors
  • A dekorációhoz: tányéronként 1-4 levendulavirág

Elkészítése: lábosba tesszük az olajat és a vajat. Hozzáadjuk a hagymát és üvegesre dinszteljük. Beleteszünk egy evőkanálnyi levendulavirágot és újabb egy percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsó háromnegyedét (600g) és a zöldségleves háromnegyedét (600ml). Közepes hőfokon, fedő alatt 8-10 percig pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. A pürét sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a maradék 200g zöldborsót és 200ml zöldséglevet és tovább 5 percig főzzük. A leves sűrűségét ízlés szerint beállítjuk és kóstolás után, ha szükséges, még ízesítünk. Szervírozás: a levest díszítsük levendulavirággal.

  • Tippek:
  • A leveshez adhatunk görög joghurtot.
  • Az egészben hagyott zöldborsó helyett a „betét” lehet blansírozott cukorborsó, vagy kockára vágott savanykás alma is.
  • A vajgaluska, krumlinudli is illik hozzá.
  • A ropogósra sütött zsályalevelek, mentaolajjal körítve is izgalmasak.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.