HIDEG GYÜMÖLCSLEVES – egyszerű, hideg sárgadinnyeleves

Melon-Rock-Melon-Hales-Best-JumboHIDEG SÁRGADINNYELEVES – A gyümölcslevesek elkészítése egyszerű, kánikulában pedig különösen kedvesek tudnak lenni. Általában magyar specialitásnak tekintjük őket, miközben Skandináviától Kelet-Európáig többfelé is népszerűek, arról nem is beszélve, hogy a Magyarországon készített “hideg” gyümölcslevesek legnagyobb része, a menzák gyümölcslevesei, legtöbbször melegen, jó esetben langyosan kerülnek az asztalra, amivel éppen egyik fő jellegzetességük veszik el.

Hideg sárgadinnyeleves – alaprecept

  • Hozzávalók:
  • 1 érett sárgadinnye (kimagozva, hámozva, kockára vágva)
  • 500 ml (2 csésze) 100%-os narancslé
  • 15 ml (1 ek.) frissen facsart lime lé
  • 1 ml fahéj (¼ tk.) őrölt fahéj

Elkészítése: A kockára vágott sárgadinnyét kevés (100 ml) narancslével mixerben pürésítsük simára. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a maradék narancslevet, a fahéjat és lime levet. keverjük alaposan el, tegyük hűtőbe legalább egy órára és alaposan hűtsük le.

Sárgadinnyeleves (Foto: vegkitchen.com)

Sárgadinnyeleves

Néhány tipp, amitől a sárgadinnyeleves még izgalmasabb lehet

  • Csökkentsük a narancslé mennyiségét és adjunk zsírszegény joghurtot (joghurtot/tejfölt/tejszínt) a leveshez.
  • A gyümölcslevesekhez jól állnak a fehér borok, különösen a desszertborok.
  • Az elegáns, citrusos változatoknál pezsgővel is hígíthatunk.
  • A lime és citromlé mellett érdemes a reszelt lime és citromhéjjal is ízesíteni.
  • A bazsalikom is lehetséges fűszere a sárgadinnyének.
  • A sárgadinnyeleveshez a Tokaji aszú különösen jó lehet.
  • A levest kevés cukorral is ízesíthetjük.
  • Az édesítéshez a méz, vagy a nálunk kevéssé elterjedt melasz is érdekes.
  • A gyömbér pikáns fűszere a hideg sárgadinnyelevesnek is.
  • A sárgadinnyéhez a narancslé helyett, vagy mellett, adhatunk lédús, édes görögdinnyét is.
  • A mentalevelek a hideg gyümölcslevesek díszítéshez, de az ízesítéshez is kiválóak.
  • A levest egyéb zöldségekkel (sárgarépa, paradicsom), vagy gyümölcsökkel (ananász, banán) is dúsíthatjuk
  • A levest tálalhatjuk a félbevágott, kivájt dinnye héjában is.
  • A levesben a kivájt sárgadinnye gömböcskék is ízletesek.
Sárgadinnyeleves görögdinnyével

Sárgadinnyeleves görögdinnyével

  • A sárgadinnyeleves nem feltétlenül csak édes. Lehet pikánsabban rafinált is, például úgy, hogy a sárgadinnyéhez uborkát, fokhagymát, kevés friss gyömbért, olívaolajat, citromlevet, kevés almaecetet, szükség szerint vizet (jeget, narancslevet) adunk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, majd ezeket pürésítjük. Extra szűz olívaolajjal is meghintjük.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

HIDEG GYÜMÖLCSLEVES – egyszerű, hideg sárgadinnyeleves bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. szíjártó tímea szerint:

    tök jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.