DOUBLE BUBBLE – Pezsgőmester Champagne-ból

1525209_10203087307183029_100787677134892833_nDOUBLE BUBBLE – A Double Bubble egy pezsgőbár Budapest belvárosában. Írtam már róla, többször is. A Double Bubble pezsgőbár Magyarországon attól újszerű, hogy nemcsak poharazni lehet a pezsgőket, de az izgalmas kóstolósorokkal megismerhetjük, szinte bejárhatjuk a legnépszerűbb pezsgőtermő vidékeket. A pezsgőktől champagne-okig ívelő élményt az exkluzív kialakítás, könnyű ételek és szakmaiság teszik kerekké.

A Double Bubble pezsgőbár egy Champagne-ból ismert, de Európa nagyvárosaiban is rendkívül népszerű Budapesten azóta is egyedülálló koncepcióval nyitott meg. Az új találkozópont a város szívében, a Madách téren szinte teljesen a pezsgőkre épít, a széles választékból a kellemes teraszon poharazni is lehet. És persze, programok is akadnak. mint az, amiről itt röviden beszámolok, s ami a Pinot meunier kékszőlő fajta világába vezetett be. Ez a szőlő adja a champagne kellemes, gyümölcsös zamatát, illatát és teltségét. Az eseményen bemutatott italokat a Champagne-ból érkezett pezsgőmester, David Bourdaire mutatta be.

Double Bubble

A kóstolt tételek

  • Champagne Bourdaire-Gallois Brut Tradition
  • Champagne Bourdaire-Gallois Brut Symphonie Prestige
  • Champagne Bourdaire-Gallois Brut Blanc de Blancs
  • Champagne Bourdaire-Gallois Brut Rose

A kóstolót David Bourdaire vezette, Marczingós Zoltán közreműködésével. Volt kóstolás szabrázs, degorzsálás, vagyis volt minden, ami a pezsgőspalack környékén az illatok, ízek buborékok világán túl is érdekes lehet.

David Bourdaire és Marczingós Zoltán (Double Bubble Pezsgőbár, Budapest)

David Bourdaire és Marczingós Zoltán (Double Bubble Pezsgőbár, Budapest)

  • Szabrázs: A pezsgőspalack szablyával történő nyitásának (franciául: sabrage, szabrázs) technikája és hagyománya a napóleoni hadseregben terjedt el. A legenda szerint Napóleon (állítólag) még olyanokat is mondott a pezsgőről, hogy a “győzelemnél megérdemlem, a vereségnél meg szükségem van rá.”
Szabrázs: David Bourdaire pezsgőmester egy szablyával üti le a pezsgőspalack nyakát (Double Bubble Pezsgőbár, Budapest)

Szabrázs: David Bourdaire pezsgőmester egy szablyával üti le a pezsgőspalack nyakát (Double Bubble Pezsgőbár, Budapest)

  • Degorzsálás: (franciául: degorgement, jelentése: “kilövetés”). A degorzsálás az az eljárás, amikor az erjedés befejeztével, a koronazár (dugó) alatt összegyűlt seprőt a fejjel lefelé fordított palack nyakából a koronazár (dugó) óvatos megnyitásával kilövetik. A széndioxid, egy kevés kevés borral együtt a seprőt. is kilövi. Nagy ügyességet és tapasztalatot kíván.
David Bourdaire pezsgőt is dekantált, ami mifelénk, első hallásra, meglehetősen szokatlan eljárás, de működik. (Double Bubble Pezsgőbár, Budapest)

David Bourdaire pezsgőt is dekantált, ami mifelénk, első hallásra, meglehetősen szokatlan eljárás, de működik. (Double Bubble Pezsgőbár, Budapest)

  • A Double Bubble Champagne Bar továbbra is őrzi pozícióit. Érdemes figyelemmel kísérni azokat az eseményeket, amelyeket szerveznek, s persze belekóstolni az igazi champagne-ok izgalmas világába, a Madách-tér árkádja alatt.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász, pezsgő
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.