OKROSKA – hideg orosz leves nyárra is

OROSZ LEVES receptjét igazán nem tűnik haszontalan ötletnek oroszul is megadni. Így aztán az összetétel (Состав) orosz nyelvű feltüntetésével tán az oroszul még legalább olvasni tudó olvasóim egy része is felpezsdül. Eredeti orosz receptről van szó, ami önmagában ugyan még semmi garanciát nem jelent, de mégiscsak kapaszkodó, már csak ezért is, mert az eredeti okroska nem joghurttal készül, mint például a tarator. Az okroska alapja az erjesztett, savanykás kvász, bár Oroszországban is terjed az “unortodox” kefír, víz, vagy húsleves alapú “okroska” is.

Okroska receptje hússal, hallal

  • Összetétel (Состав)
  • 1,5 l kvász (1,5 л кваса)
  • 2 tojás (2 яйца)
  • 1 tk. mustár (1 ч. ложка горчицы)
  • 1 csapott evőkanál cukor (1 ст. (без верха) ложка сахара)
  • torma ízlés szerint (хрен по вкусу)
  • 2 friss uborka (2 свежих огурца)
  • 15-20 dkg zöldhagyma (150-200 г зеленого лука)
  • 20 dkg főtt marhahús (200 г вареной говядины)
  • 12-15 dkg főtt borjúhús (120-150 г вареной телятины)
  • 10-15 dkg sonka (100-150 г ветчины)
  • 15 dkg sült csirke (150 г жареной мякоти дичи)
  • 20 dkg 200 sült, vagy főtt borjúhús (г жареной или отварной телятины)
  • 20 dkg főtt halhús (lehetőleg különböző tipusú) (200 г вареной мякоти рыбы (лучше разных видов))
  • 1/2 csésze tejföl, vagy 4 evőkanál növényi olaj (1/2 стакана сметаны или 4 ст. ложки растительного масла)
  • 1 csokor kapor (пучок укропа)

Elkészítése: főzzük keményre a tojásokat, majd a sárgáját tegyük abba a fazékba, amelyben az okroskát készítjük. Adjuk hozzá a mustárt, cukrot, sót és ízlés szerinti mennyiségű tormát. Keverjünk hozzá fél csészényi kvászt.

A húsokat apróra vágjuk és a fűszerekkel a lábosba tesszük. Apróra vágjuk az uborkát, zöldhagymát és a tojás fehérjéjét és a többi hozzávalóhoz adjuk. 2 csészényi kvászt adunk a keverékhez és óvatosan megkeverjük. Az így elkészült okroskát jól záródó edébye tesszük és hűtőszekrényben 2-3 órán át hűtjük. A maradék, hűtőszekrényben hűtött kvászt közvetlenül a tálalás előtt adjuk a leveshez. A levest kaporral, olajjal, vagy tejföllel tálaljuk.

Okroska tejföllel, kaporral

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.