THE BEST OF STIFI 2015 – Villányi stifolder verseny

The Best of Stifi 2015STIFOLDER VERSENY 2015 – IV. Nemzetközi Nemzetiségi Stifolder Verseny, a Villányi Borzsongáson, Villány, 2015. május 2., szombat. A sváb konyha egyik népszerű terméke a stifolder. A „Stifolder”elnevezés a Mohács és Pécs környékére érkező németek csoportnevéből származik, akiknek legalább a fele magát a fuldai apátság vidékéről származónak (Stiftsfuldaer) nevezte. Ők, a Stiffollerek készítették – kezdetben még paprika nélkül – azt a kolbászt, amelyet ezen a tájon, ma már a német (Stiffulder), a horvát

(stifuder) és a magyar (stifolder) is magáénak vall. Az idei (2015) verseny is megmutatta, hogy ma már nagy számban akadnak tágan értelmezett, a hagyományosnál jóval vastagabb bélbe töltött, ún. “vendéglátós”, ám továbbra is stifoldernek nevezett vastagkolbászok is, amelyeknek az eltarthatósága kedvezőbb. Az elmúlt évtizedek során bővült a felhasznált húsfélék köre és a sertés mellett a marha és vadhúsok (szarvas, vaddisznó), a kecske is megjelent. A fűszerezésben szintén akadnak jelei a 19. századi receptektől való erőteljes eltávolodásnak, a versenyre nevezettek közül nem egy intenzív szerecsendió fűszerezést kapott. Mindez felveti a stifolder pontosabb definiálásának és védelmének kérdését is, amellett, hogy az elmúlt négy esztendő versenyein egyfajta szerves fejlődésnek lehettünk tanúi, aminek eredményeként az idei verseny élmezőnye összességében jobbnak tekinthető, mint a tavalyi.

A verseny eredménye

A IV. Nemzetközi Nemzetiségi Stifolder Verseny (Villány) versenyzői.

A IV. Nemzetközi Nemzetiségi Stifolder Verseny versenyzői ( (Villány, 2015, Gere Tamás és Zsolt Pincészete)

A 33 benevezett stifolderből az első forduló után kiválasztott 10 legjobb helyezési sorrendje:

  1. 295 pont – Nagypál Róbert
  2. 273 pont – Kozma Szabolcs
  3. 272 pont – Kozma Szabolcs 
  4. 270 pont – Pauli Zoltán
  5. 266 pont – Fejérdi Gyula
  6. 265 pont – Kalmár László
  7. 265 pont – Nagypál József
  8. 262 pont – György Róbert
  9. 252 pont – Tankó Ferenc
  10. Különdíj: Bock Hotel/ Bock József (szarvas stifolder)
  • 121 pont – Gere Pincészet
  • 121 pont – Gere Tamás 2014
  • 120 pont – Nagypál József
  • 117 pont – Bock Hotel
  • 116 pont – Haraszti Pince és
  • 116 pont – Tankó Ferenc
  • 114 pont – Zentai Judit
  • 114 pont – Szabó Sándor
  • 111 pont – Gere Tamás 2013
  • 109 pont – György Róbert (szarvas)
  • 105 pont – Bíró Béla
  • 102 pont – Tenkes Csárda (sz – m)
  • 102 pont – Légrádi árpád (szarvas)
  • 101 pont – Kalmár László
  •   90 pont – Gáti Tanya (mangalica)
  •   89 pont – Légrádi árpád (schmuck)
  •   87 pont – Schreiner János, Németh Ottó
  •   87 pont – Gáti Tanya (szürkemarha)
  •   87 pont – Zentai Judit (csemege)
  •   76 pont – Dr. Jenei Krisztina
  •   65 pont – Tenkes Csárda (paprikás kecske)
  •   60 pont – Tenkes Csárda (borsos kecske)
  •                      Légrádi árpád (alpesi) (nem stifolder)

A IV. Nemzetközi Nemzetiségi Stifolder Verseny versenyzői ( (Villány, 2015, Gere Tamás és Zsolt Pincészete). Fotó: Pauli Zoltán

A zsűri tagjai: Csíki Sándor (FOOD&WINE), Kalmár László, Kozma Szabolcs, Nagypál József, Nemesné Barbara, Pauli Zoltán, Pesti Zoltán, Siklós Erik, Szabó Eszter.

  • Gratulálok a verseny szervezőjének, kitalálójának, Pauli Zoltánnak, valamint a verseny résztvevőinek, kiemelten az első tíz stifolder készítőjének! A Gere Tamás és Zsolt Pincészet (Villány) idén is nagyszerű házigazdája volt a versenynek, köszönet érte!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Német konyha, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.