10959866_371754286328773_7214220617744263154_nGOURMET FESZTIVÁL – Terítéken a paprikás csirke! Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál – olvashatjuk a sajtófőnök, Vető Viktória sajtóanyagában, majd így folytatja: Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb

fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is. Két éve a gulyás, tavaly a rakott krumpli volt terítéken, idén pedig a paprikás csirke kerül a figyelem középpontjába a Pünkösd hétvégéjén megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválon.

“Végy két vagy több csirkét ‘s vagdald darabokra. Izzassz réz lábasban egy darab vajat vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát ‘s fojtsd be sárgásra – osztán az összevagdalt csirkét vesd közibe…”- a neves szakíró, Czifray István 1840-ben így írt hazánk emblematikus szárnyas ételének elkészítéséről.

Az idei Gourmet Fesztiválon megtudhatjuk, hogy az ország legjobb séfjei hogyan varázsolják aktuálissá ezt a közkedvelt ételt. A nemzetközi konyha is megjelenik a Gourmet kínálatában. Az éttermi kiállítókon túl – a magyarok mellett – külföldi sztárséfek is főznek majd a gasztro színpadon, ahol non-stop étel- és italkóstolókkal várják a vendégeket. A fesztiválon street food kategóriában kulináris újdonságként jelenik meg a grillezés és a barbecue (BBQ), és kiderül majd, hogy a grillezéssel össze nem téveszthető BBQ, azaz a füstön sütés lassú tűzön miért az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia.

Az idei Gourmet-n külön helyszínen mutatkozik be a magyar Bocuse d’Or Akadémia, a világ legrangosabb szakácsversenyének hazai “epicentruma”, ahol a januárban megrendezett lyon-i Bocuse d’Or magyar standján nagy sikert arató hazai éttermek öt fogásos menüjét is kóstolhatja a nagyérdemű. S természetesen a nagyközönség idén is megízlelheti a legjobb vidéki éttermek ételeit, a legizgalmasabb vidéki ízeket és találkozhatnak Michelin csillagos éttermekkel a kiállítók között és a színpadi programokban egyaránt.

(A sajtóanyag alapján összeállította: Csíki Sándor♣)