NE MOSSAD LE! – A nyers csirkehúst ne mossad le!

wash-a-chicken-800X8002CSIRKEHÚS – Meglehetősen logikusan hangzik, hogy, miközben a csirkehúst (s általában a baromfihúst) a legnagyobb jó szándékkal mossuk, a konyhában láthatóan és láthatatlanul is szétfreccsenő vízcseppekkel a baromfihús felszínéről lemosott baktériumokkal a környezetünket is megfertőzzük. A lakosságnak közel a fele mossa meg a csirkehúst, miközben mindezzel a konyhát is akaratlanul fertőzi. A legismertebb baromfiakhoz kötődő kórokozó baktérium a Salmonella spp. Akad azonban egy másik, kevésbé ismert,

ám jóval gyakrabban megbetegedést okozó baktérium is, melynek a fő forrásai ugyancsak a baromfiak, így a csirke is. Ez a másik baktérium nemzetség a Campylobacter, melynek tagjai a hasmenéses campylobacteriosis   megbetegedés kórokozói. Évente világszerte milliós nagyságrendben betegednek meg a baromfiak terjesztette Campylobactertől. A Campylobacter nemzetség tagjai az egészséges baromfiak belsőségeiben, különösen a májában, is megtalálhatók, ám a főzés, sütés során szerencsére elpusztulnak.

campylobacter-spp

Campylobacter spp. (Forrás: CDC, USA)

Soha ne mossuk meg a nyers csirkehúst! A hő majd elpusztítja a baktériumokat.

 Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Campylobacter

Az élelmiszer-mérgezések 50-80%-át a nyers hús okozza. A csirkék 65%-a már eleve [baktériummal] szennyezett.

A nyers baromfihúst ne mossuk meg és alaposan főzzük, süssük meg! A hús mikrobiológiai szempontból biztonságos belső hőmérséklete min. 74°C legyen! A főzés előtt és a közben is mindig mossunk kezet meleg, szappanos vízzel! (A szappanok többsége ugyan nem pusztítja el a baktériumokat, de leoldja a kézhez tapadt zsírt, s benne a kórokozókat.) A keresztbefertőződések elkerülésére (ez lenne a jó!) használjunk külön vágódeszkát a húsokra és a zöldségekre!

 • Tehát: Ne mossad le!

Ne mossad le! - A nyers csirkehúst soha ne mossad le!

Ne mossad le! – A nyers csirkehúst soha ne mossad le, mert minden megfertőzöl a környezetedben!

 Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség a konyhában, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

NE MOSSAD LE! – A nyers csirkehúst ne mossad le! bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szilvásy Dénes szerint:

  Nagymamánk is mindig ezt mondta: minek kellene a húst mosogatni, amikor sütés-főzés közben a kórokozók úgy is elpusztulnak. A csirke bőre mosatlanul ropogósabb is lesz, ami nem kis élvezeti forrás. – Ezek az apró praktikák jelentősége az 50-es évek legelején felerősödtek. Ott volt még a falusi lét törvényei is: Amit megehetsz fogyaszd el, ami el ég, abból csinálj meleget, a semmire jó dolgok a szemét (maréknyi, mert akkoriban nem voltak műanyagok)

 2. Laszlo Turcsanyi szerint:

  Jo, ezentul tollastol eszem a csirket. Vagy megnyuzom. A belsöseget is benne hagyom, belestöl mindenestöl, legalabb elvezhetö lesz az eredeti ize, igy meg a füszereket es a tölteleket is meg lehet sporolni. A cikkre kiterve. Kivanom az irojanak, hogy egye tisztitatlanul, mosatlanul a sütöbe tett vagy fözött csirket tollastol, tokostol, amit a nagyüzemek rajta hagynak a börön. En megmaradok a 45 evvel ezelött latottaknal. Mosom es tisztitom fözes, sütes elött. Ahogyan Nagyszüleim is tettek es az Öszüleik is….

 3. Silvestro szerint:

  Csatlakozom Laszlo Turcsanyi hozzàszòlàsàhoz. Jò lenne, ha az intelmek mellè èrtheto, megvalòsìthatò, de foleg elfogadhatò tanàcsokat is adna a cikk ìròja.

 4. Csíki Sándor szerint:

  Mindenkinek ez a blog sem tud segíteni, csak azoknak, akik nyitottak a segítségre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.