eger_szekszard_bikaver_parbaj_2015_logo 2BIKAVÉR – Az olyan klasszikus hazai bormárkák kapcsán, mint a bikavér, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyiben romlott le a bortípus presztízse a XX. század második felében. Egy 2014 nyarán, több ezer fő megkérdezésével végzett kutatás azonban azt igazolja, hogy az Egri és a Szekszárdi borvidék sokat tett a bikavér hírnevének emeléséért, hiszen e borkategória esetében sokkal gyakoribb motivációs tényező az ajándékozás céljából vagy vendégvárás miatti vásárlás, mint egy

átlagos bornál. A Borászportál megbízásából végzett, idén 2790 főre kiterjedő felmérés célja, hogy évről évre felmérje a hazai borfogyasztók preferenciáit, választásaik okát és a borral kapcsolatos elképzeléseiket, véleményüket, illetve az ezekben beálló változásokat. A kérdőívvel végzett vizsgálat az utolsó alkalommal a bikavér megítélésére vonatkozó kérdésekkel is kiegészült.

Ezekből kiderült, hogy míg egy átlagos palack bort a megkérdezettek 17,4%-a vásárol ajándékozás céljából, addig ez a bikavér esetében 51,7%. A vendégvárás alkalmából megvalósuló beszerzés egy jobban körül nem írt palack bor esetében 20,7%, míg a bikavérnél 42,4%. Mindez azt bizonyítja, hogy a bikavér különleges, alkalmi italt jelent a fogyasztók számára.

Mivel különösen nagy e bortípus jelentősége akkor, ha ebédre vagy vacsorára várunk vendégeket, érdemes azt is átgondolni, hogy mely fogások illenek legjobban az egri és a szekszárdi bikavérek mellé. Mészáros Gabriella oktató, nemzetközi borakadémikus a következő tanácsokkal lát el minket: „A bikavér borok fő jellegzetessége, akár egri, akár szekszárdi akad a kezünkbe, a finom szerkezet, a jó savak, az élénk gyümölcsösség, az elegancia és a komplexitás. Azt hiszem, a legtöbb igényes fogyasztó ezt várja el a boroktól, ami ezáltal tökéletes kísérőjévé avatja a vadhúsokkal, erdei gombákkal, gazdag fűszerezéssel készült fogásokat. Savas ízek, magasabb zsírtartalom, összetettség szintén társai lehetnek a jó bikavéreknek.”

Immár hagyomány, hogy az egri és a szekszárdi bikavérek egymással vállvetve mutatkoznak be a borkedvelő közönségnek az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj keretei között. A 2015. február 20-án megrendezésre kerülő eseménynek a Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A kóstolón – a tavalyi kiállítói létszámot meghaladva – huszonhat pincészet mutatja majd be este 18:00 és 21:00 között a piacon lévő bikavéreit.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2015
2015. február 20. – Budapest, Corinthia Hotel Budapest

Immár hagyománynak mondható, hogy az Egri és a Szekszárdi borvidék idén is összefog annak érdekében, hogy együtt bizonyítsák, milyen magas színvonalú és egyedi bikavérek készülnek a két borvidéken. A kóstolóra Budapesten, a Corinthia Hotel Budapestben kerül sor 2015. február 20-án, ahol egri és szekszárdi pincészetek bikavéreit kóstolhatják meg a borkedvelők.

Kiállítók – Eger

  1. Besenyei Borház
  2. Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
  3. Demeter Pincészet
  4. Gál Lajos Pincészete
  5. Gál Tibor Pincészet
  6. Gróf Buttler Borászat
  7. Hagymási Pincészet
  8. Juhász Testvérek Pincészet
  9. Kovács Nimród Winery
  10. Ostorosbor
  11. St. Andrea Borászat
  12. Thummerer Pince
  13. Varsányi Pincészet

Kiállítók – Szekszárd

  1. Bősz Adrián Pincészete
  2. Bodri Pincészet
  3. Eszterbauer Borászat
  4. Fritz Borház
  5. Heimann Családi Birtok
  6. Merfelsz Pince
  7. Mészáros Borház
  8. Prantner Pince
  9. Schieber Pincészet
  10. Sebestyén Pince
  11. Takler Pince
  12. Vesztergombi Pince
  13. Vida Borbirtok

Helyszín – időpont

  • Budapest, Corinthia Hotel, Átrium II. Terem (Erzsébet körút 43.-49.)
  • 2015. február 20. péntek, 18:00-21:00

Belépőjegy

  • Belépőjegy: 6.000,- Ft / db elővételben, 6.500,- Ft / db a helyszínen – benne egy pohár a kóstoláshoz. A belépőjegyek korlátozott számban kaphatóak, melyeket előzetesen:
  • Budapesten Dúzsi Tamás Borboltja (1051. Bp. V. ker. Sas u. 5.) a Trinety Media Kft. irodája (1064 Bp. VI. ker. Vörösmarty u. 67. III. em.), Szekszárdon a Szekszárd Borvidék Kft. (Táncsics u. 3.) lehet megvásárolni, illetve a rendezvény ideje alatt a helyszínen, a Corinthia Hotelben. Más helyszínről elővételben a Szekszárd Borvidék Kft. bankszámlájára (MKB 10300002-46412582-49020078) történő előzetes átutalással lehet jegyet venni február 18-i beérkezéssel a megrendelő pontos nevének feltűntetésével. A befizetéssel egyidejűleg kérik, egy üzenetben a szekszardborvidek@tolna.net e-mail címre küldje el az utaló számlához tartozó nevet és címet. Fontos, hogy az utalási és a számlázási adatok egyezzenek, mivel számlát csak az utaló nevére tudnak kiállítani.

Jegyek korlátozott számban kaphatóak, összesen 200 db belépőjegy, ezért javasolt az elővételes vásárlás, mert nem garantált, hogy a helyszínen lesz még jegyértékesítés.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)