post_192511_20150102193122NAGY SÉFKÖNYV – „A magyar csúcsgasztronómia kézikönyve” (2014). „Huszonöt kiváló séf mesél önmagáról, a sikerhez vezető útról, a hagyományokról és a megújulásról, a csúcsgasztronómia útjairól. Személyes történetüket szemkápráztató fogások illusztrálják: jól megválogatott alapanyagokból néha különleges eljárással, és mindig nagy

műgonddal készült ritka ételek. Mégsem kell elbátortalanodnunk. Kövessük a recepteket, lessük el a mesterfogásokat! Kössük föl alaposan a kötényt, és próbáljuk ki otthon is!”

Nagy séfkönyv

Szabó Edit a bennfentesek magabiztosságával választott ki napjaink minden bizonnyal legnépszerűbb séfjei közül huszonötöt. A könyvben szakmájára igényes, felismerhető stílusú, a hazai fine dining életére kétségtelen hatással bíró séf-egyéniségeket ismerhetünk meg. A könyv arányai jól eltaláltak, a képek jók, a szöveg érdekes és igényes, ahogy azt Szabó Edittől eddig is megszokhattuk, és persze a receptek sem kell, hogy elbátortalanítsanak, mert kezelhetők, emellett ötleteket is adnak, miközben a fine-dining szemléletébe, technológiai összetettségébe, a séfek „lelki világába” is bepillantást engednek. A könyvet forgatva, érződik, hogy szereplői örömmel, s büszkén vállalták a közreműködést. A végeredmény pedig egy szép kiállítású, jó szerkesztésű, olvasmányos, és szakácskönyvként is funkcionáló, élvezetes kiadvány lett.

A Corvina Kiadó gondozásában 2014. decemberében megjelent igényes könyvet írta: Szabó Edit. Fényképezte és tervezte: Vető Gábor. Ára: 5990 Ft.

  • Szabó Edit: Nagy séfkönyv – a FOOD&WINE ajánlásával is!

10430486_1533715490240254_4874464361273106737_n

A séfek

A könyvben megszólaltatott séfek betűrendben, és a séfekhez választott idézetek, fotók, ahogy az a Nagy séfkönyv facebook oldalán is olvasható:

  • BICSÁR ATTILA

„Délutánra járok dolgozni, ezért otthon is főzök szinte minden nap. Meleg étel várja a feleségemet és a lányaimat, mikor hazaérnek. A kisebbik még csak nyolcéves, de a nagyobbik már elmúlt húsz. Most fejezte be a cukrásziskolát. Megpróbáltam elijeszteni, de nem hagyta magát.” (Bicsár Attila)

Bicsár Attila

  • BÍRÓ LAJOS

„Békési parasztgyerek voltam, aki piros ronggyal terelgette a libákat a tanyán. Bejártam a világot, nagykanállal ettem az életet, a lányomból bírónő lett, a fiam szakácsnak készül. Hogy mit szeretnék még? Francia Polinéziában szívesen nyitnék egy éttermet.” (Bíró Lajos)

Bíró Lajos

  • DÓCZI GYÖRGY

„Jól vagy rosszul csinálni valamit ugyanannyi energiába kerül. Akkor miért ne csináljam jól? ” (Dóczi György)

Dóczi György levese: Japán rákleves thai ízekkel.

  • DUDÁS SZABOLCS

„Nem akartunk mi éttermet nyitni – bizonygatja az encsi Anyukám mondta étterem két tulajdonosa, Dudás Szabolcs és Szilárd. – Egy jó kávé, egy kis pizza… De az igények egyre nőttek. Jöttek a barátok, a környékbeli borászok, és azt mondták, gyerekek, bennetek még van vitamin, itt még születhetnek komoly dolgok.” (Dudás Szabolcs)

Dudás Szabolcs és Szabó Edit

  • FEKE ZOLTÁN

„A petrezselymet minden szakács imádja, egyszerű, de nélkülözhetetlen fűszer, mindenütt ugyanolyan az íze, és ha nem lenne, hirtelen senki sem tudná, mivel pótolja. Olyan, mint a só.” (Feke Zoltán)

Feke Zoltán – Ünnepi csokitorta

  • GYŐRFFY ÁRPÁD

„Meggyőződésem, hogy a gasztronómia ugyanúgy a kultúránk része, mint az irodalom, a képzőművészet, vagy a zene. Ezt őrizni, ápolni, és folyamatosan jobbá tenni kötelességünk” (Győrffy Árpád)

Győrffy Árpád

  • GYURIK GÁBOR

„Nem mondhatom, hogy a tankonyhában tetszett meg a szakma. Gazdagréten volt egy kis családi étterem, oda kerültem gyakorlatra. Az egyik főnököm Pethő Balázs volt, a másik Fazekas László. Mára a magyar gasztronómia fontos alakjaivá váltak. Ez volt az első igazi iskolám.” (Gyurik Gábor)

Gyurik Gábor

  • HORVÁTH GÁBOR

„Sokat beszélgettem a borászokkal, megtanultam, mi a dűlő, érezni kezdtem a hordó ízeit, az ásványokat a borban, és megértettem, hogy itt minden egymásra hat.” (Horváth Gábor)

Horváth Gábor

  • HORVÁTH SZILVESZTER

„Egyáltalán nem készültem szakácsnak. Jött a suliba egy zenetanár, a bátyám harmonikázni kezdett nála, én pedig a zongorát választottam. Örömömet leltem a zenélésben, de éreztem, hogy nem vagyok kimagasló tehetség. A legjobb barátom egy szép napon kijelentette, szakács lesz. Követtem a vendéglátóipari szakközépiskolába, gondoltam, legalább együtt leszünk… ” (Horváth Szilveszter)

Horváth Szilveszter desszertje: Kapros ricottagombóc rebarbarával.

  • JAHNI LÁSZLÓ

„Hetedikes voltam az általánosban, amikor egy váratlan ötlettől vezérelve jelentkeztem szakács szakkörbe. A sok lány között nagyon jól éreztem magam, és szerintem akkor tudatosult bennem, hogy ez nem is olyan rossz szakma…” (Jahni László)

Jahni László

  • LITAUSZKI ZSOLT

„Történésznek készültem, nagyon érdekel a gasztronómia történelme, és az sem titok, hogy vonzódom a Monarchia-korabeli ízekhez. Szerintem nagyon jó dolgunk van nekünk itt a Kárpát-medencében, hiszen az étkezési kultúránk páratlanul gazdag.” (Litauszki Zsolt)

Szabó Edit és Litauszki Zsolt

  • LŐRINCZ GYÖRGY

„Vendéglátós családból származom, hamarabb ismertem az éttermeket hátulról, mint elölről. Talán ezért is tiltakoztak a szüleim, amikor kijelentettem, hogy szakács leszek. Tudom, hogy jót akartak, de örülök, hogy nem hallgattam rájuk.” (Lőrincz György)

Lőrincz György étele: Rakott krumpli Szent Jakab kagylóval

  • MOGYORÓSI GÁBOR

„Íz-centrikus szakács vagyok, a húsok világában érzem igazán otthon magam. Húskészítményeket magam is előállítok, és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ezen a téren verhetetlen vagyok. A jó kolbásznak, véres hurkának egy a titka: a kifogástalan alapanyag. Persze fontos a hús érettsége, savassága, a zsír aránya, a pihentetés, és az se mindegy, hogyan gyúrjuk össze. A fűszerezés csak ezután következik” (Mogyorósi Gábor)

Mogyorósi Gábor dedikál

  • NÁNÁSI LAJOS

„Az Atakám teljesen az „enyém” volt. Több mint két évig vittem, és nagyon sajnálom, hogy múlt időben kell beszélnünk róla. Biztos pont lehetett volna Budapesten” (Nánási Lajos)

Nánási Lajos levese: Narancsos sárgarépa-krémleves Madras curry-vel

  • PALOTAI CSABA

„Sokan azt gondolják, Gordon Ramsay éttermének konyhájába nagyon nehéz bejutni. Dehogy nehéz. Ott van a hirdetés a weboldalon, jelentkeztem és megfeleltem. Nem tudtam én akkor, ki az a Ramsay, de azt láttam, hogy a konyhában mindenki elmebeteg módon sokat dolgozik, nagyon pontosan és nagyon jól. Ha maradni akartam, nekem is azt kellett tennem. Heti hat napon át, tizennyolc órában” (Palotai Csaba)

Palotai Csaba dedikál

  • PATAKY PÉTER

Pataky Péter dedikál

  • PESTI ISTVÁN

Dudás Szabolcs és Pesti István

  • ROSENSTEIN RÓBERT

„Amikor annyi idős voltam, mint Robi most, ugyanilyen voltam. Meg akartam valósítani önmagamat. Azért vágytam saját vendéglőre, hogy kipróbálhassam az elképzeléseimet. Így fogalmazódott meg a Rosenstein ízvilág, és ma már Robi is ebben a szellemben főz. Megegyeztünk: újíthat, változtathat, de az ízvilágot őrizze meg.” (Rosenstein Tibor)

Rosenstein Tibor és Rosenstein Róbert a könyv szerzőjével, Szabó Edittel (2014)

  • RUPRECHT LÁSZLÓ

„Több vendéglő konyháját irányítom, de otthon leginkább Etyeken, a Hernyák Birtok Manga nevű éttermében érzem magam. Aki oda betér, ha idegen volt is, barátként távozik. Ez a világ áll hozzám igazán közel, ezért is hoztuk létre néhány éve a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesületet. Tizenhárom kreatív séf van a csapatban, és mindannyian abban hiszünk, hogy a főzés öröm.” (Ruprecht László)

Ruprecht László előétele: Libamájas csirkepástétom paszternák krémmel

  • SÁRKÖZI ÁKOS

„Fotográfusnak készültem, volt saját kis laborom, még a filmeket is én hívtam elő. Imádtam a természetfotózást, kicuccoltam, vártam, de még egy szúnyog se repült arra, bezzeg mikor elraktam a gépet, minden állat megjelent. Pedig jó lett volna természetfotósnak lenni” (Sárközi Ákos)

Sárközi Ákos

  • SCHREINER GÁBOR

„Hiszek a sorsszerűségben. Tanulóként az ország akkor egyetlen kínai éttermébe, a Vörös Sárkányba kerültem, Bíró Lajos keze alá. Az osztálytársaim csodálkoztak, mit keresek ott, én pedig buzgón tanultam a kínai konyhát. Érdekelt” (Schreiner Gábor)

Schreiner Gábor étele: Mangó ceviche tintahallal

  • TAKÁCS LAJOS

„Nem hiszek abban, hogy valaki azért lett szakács, mert jól főzött az anyukája. Az anyuka meg a nagymama lehet inspiráció, gondolhatunk a főztjükre szeretettel, de a szakmának ehhez semmi köze. Az viszont igaz, hogy a szakmát is lehet szívvel, lelkesedéssel művelni.” (Takács Lajos)

Takács Lajos

  • VARGA ROLAND

„Szerintem minden vendéglátóhely lelke, motorja a csapat, amit a séf hoz létre. Itt csupa kiváló kolléga vesz körül, mindenki érti a dolgát, és ha nem vagyok itt, akkor is biztonságosan viszik a konyhát” (Varga Roland)

Varga Roland karamellás Eckler fánkja

  • VOMBERG FRIGYES

„Ne kérdezd meg, van-e saját stílusom, mert erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Én már nem adok interjút, nem vagyok aktív, más síkon, más közegben mozgok.” (Vomberg Frigyes)

Vomberg Frigyes

  • WOLF ANDRÁS

„Büszke vagyok a tanulóimra! Szűcs Zoltán negyedik lett az idei Bocuse d’Or versenyen, Nagy Anna pedig megnyerte a cukrászbajnokságot. Ha ezeknek a fiataloknak át tudok adni valamit, már nem dolgoztam hiába. A gondolataim bennük élnek tovább.” (Wolf András)

Wolf András

10689620_1518636508414819_5891481947850146202_n

Csíki Sándor♣