BORDÓ BLEND – Nagy Bordói Kóstoló, november 29., Sofitel

?????BORDÓ BLEND 2014 – Legyen valaki alkalmi borivó vagy rendszeresen kóstoló borkedvelő, biztosan megvannak a kedvencei. Tény azonban, hogy ahogy egyre hidegebbek a napok, és fordulunk a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt. A Winelovers rendezvényszervező csoport ennek jegyében hívta életre idén először a Bordó Blend programsorozatát, amely a cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot borokra, valamint ezek házasításaira koncentrál.

E három kékszőlő-fajta az egyik legismertebb francia bortermő területről származik; Bordeaux-ból indultak el, és hódították meg mára a világ legtöbb borvidékét. Mindhárom szőlőfajtának az átlagosnál több napfényre és melegre van szüksége, hogy beérjen. Nem véletlen, hogy a nemzetközi bortrendeknek megfelelően Magyarországon is a magasabb átlaghőmérséklettel bíró borvidékeinken foglalkoznak velük nagy mennyiségben.  Ennek köszönhetően, bár szerte az országban megtalálhatjuk őket, a legnagyobb gyakorisággal mégis villányi, szekszárdi és dél-balatoni pincészetekről kerülnek a poharunkba.

A cabernet franc, cabernet sauvignon, a merlot, valamint ezek házasításai ideális kísérői lehetnek többek között marhasülteknek, gombás ételeknek, húsos raguval tálalt tésztáknak, fűszeres sütőtöknek. Hogy melyik étel melyik borhoz illik leginkább, annak a végére járhatunk november folyamán, amikor éttermek, borkereskedések fordítanak kiemelt figyelmet a francia hazája folytán bordóinak nevezett szőlőfajtáknak. Azokat pedig, akik még közelebb akarnak kerülni e borok forrásához, országszerte pincészetek várják tematikus borkóstolókkal és borcsomagokkal.

A Bordó Blend programsorozat csúcspontjának a Nagy Bordói Kóstoló ígérkezik, amelyre 2014. november 29-én a Sofitel Budapest ötcsillagos szálló termeiben kerül sor. Az egész napos program legtöbb érdeklődésre számot tartó része az a több mint hatvan pincészet százhúsz borát felvonultató sétáló kóstoló, ahol szinte az összes olyan hazai pincészet megtalálható lesz, akik komolyan veszik e szőlőfajtákat. A kínálatot hazai borkereskedőknek köszönhetően külföldi borok is szélesítik. A rendezvény kísérőeseménye lesz az a három mesterkurzus is, amelyen a vendégek bordeaux-i borokat, Sauska Cuvée 7 vertikális sort és villányi cabernet franc-okat ízlelhetnek meg.

A Bordó Blenden túl a Winelovers csoport szervezi az Olaszrizling Október, a Magyar Borok Bálja és a Kékfrankos MOST! elnevezésű eseményeket is a Borászportál.hu és a Vinoport.hu online bormagazinok szakmai támogatásával.

Mesterkurzusok – 2014. november 29.

  • 12:30-14:00 – Bordeaux-i borok mesterkurzusa
  • 15:00-16:30 – Sauska Cuvée 7 mesterkurzus
  • 17:30-19:00 – Villányi Franc mesterkurzus

Kiállítók:

  1. Babiczki Wine,
  2. Balla Géza Pincészete,
  3. Bock Pince,
  4. Bodri Pince,
  5. Bor és Más,
  6. Borkorzó – Ch d’ Escot Medoc,
  7. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet,
  8. Bukolyi Családi Birtok,
  9. Canter Borház,
  10. Cezar Winery,
  11. Csányi Pincészet,
  12. Csernus Pince,
  13. Dalmácia Konoba Borpince,
  14. Demeter Pince,
  15. Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság,
  16. Dúzsi Tamás Pincészete,
  17. Egri Korona Borház,
  18. Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete,
  19. Eszterbauer Borászat,
  20. Fekete Borpince,
  21. Ferenczi Szőlőbirtok,
  22. Ferger-Módos Borászat,
  23. Frittmann Borászat,
  24. Garamvári Szőlőbirtok,
  25. Gere Attila Pincészete,
  26. Gere Tamás és Zsolt,
  27. Gróf Buttler,
  28. Gutman Borpince,
  29. Heinemann Testvérek,
  30. Heumann Pincészet,
  31. IFDT – Mouton Cadet – Baron Philippe de Rothschild,
  32. Ikon Borászat,
  33. In Vino Veritas,
  34. Jackfall Bormanufaktúra – BGB,
  35. Jandl Borászat,
  36. Jekl Pincészet,
  37. Koch Borászat,
  38. Kovács Borház,
  39. Léránt Pince,
  40. Linbrunn Pincészet,
  41. Liszkay Borkúria,
  42. Malatinszky Kúria,
  43. Merfelsz Pincészet,
  44. Mészáros Borház,
  45. Németh János Pincészete,
  46. Pannonhalmi Apátsági Pincészet,
  47. Pántlika Pincészet,
  48. Petrény Winery,
  49. Polgár Pince,
  50. Recas Pince,
  51. Ruppert Pince,
  52. Sauska,
  53. Sebestyén Pince,
  54. Szecskő Pince,
  55. Takler Pince,
  56. Taschner Bor- és Pezsgőház,
  57. Thummerer Pince,
  58. Tiffán Ede és Zsolt Pincészete,
  59. Twickel Szőlőbirtok,
  60. Villa Tolnay,
  61. Vylyan Pincészet.

bordoblend_01

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, borász
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.