HALLOWEEN – Mindenszentek estéje (október 31.)

free vintage printable - HAPPY HALLOWEENHALLOWEEN – Az angol (skót) nyelvű Halloween az “All Hallow’s Even” szavakból lett azzá, ami. Az “All Hallow’s Even” jelentése “Mindenszentek estéje”. A Halloween és a Mindenszentek ünneplése között én sok ellentmondást nem látok, ezért a magam részéről nem is tépelődöm az amúgy is feleslegesnek tetsző, “Miért az amerikai Halloween? Miért nem a magyar Mindenszentek?” kérdésen. (Hozzáteszem, eddig sem tépelődtem.) Mindenszentekkor elmegyek én is a temetőbe, és gyertyát gyújtok, emlékezem, ami nem zárja ki,

hogy az előző este, az óvilági szomorúság helyett az újvilági bohókásság, a halálnak nyelvet öltő szellem is helyet kapjon. Jól megfér a kettő együtt, már csak azért is, mert nem egy keresztény (és nem keresztény) ünnepünk, vagy ünneplési szokásunk, érkezett már külföldről. A karácsony, a húsvét, számos szent ünnepe gazdagodott a külföldről érkező, ma már természetesnek tartott, elfogadott és ápolt szokásokkal. A Halloween-nel is pontosan ez történik. A halloween étele mi is lehetne más, mint a sütőtökből készült, sütőtök krémleves, vagy a sütőtökös rizottó.

Happy Halloween vintage

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: ünnep
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

HALLOWEEN – Mindenszentek estéje (október 31.) bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Hajdu Zoltán szerint:

  Kedves Csiki Sándor
  Magyar országon halottak napja van!Meg Minden szentek ünnepe. Ehez is tartozik egy csomó néphagyományból eredő étkezési szokás.Erről szìvesebben olvastam volna.

 2. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Hajdú Zoltán!
  Magyarországon Mindenszentek napja van magam is tudom, miden különösebb figyelemfelhívás, kioktatás nélkül. Egyébként pedig, ha beleolvasott a fentiekbe, akkor meggyőződhetett erről. persze, csak, ha a beleolvasott… Amúgy, ha Önt az érdekli, számos helyen olvashat a holnap (!) esedékes Mindenszentek napjáról. Én, a szabadidőmben ma erről írtam. (Szponzorált témát is szívesen megírok!) Megjegyzem, a Mindenszentek és Halottak napja kevésbé szól az étkezésről, mint sok más pogány gyökerű keresztény ünnepünk, az évnek ebben a szakában.

 3. Ilona szerint:

  Sándor! Hagyja, Zoltán nem olvasta el, vagy ha elolvasta nem akarta megérteni, hogy mit írt. 🙂

 4. Szilvásy Dénes szerint:

  Ilyen összefüggésről még nem hallottam. Sándor! köszönöm az írásodat :-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.