bott_355x226BOTT FRIGYES – a csehszlovák, majd újabban szlovák Dél-szlovákiai borvidéken, (szlovák nyelven: Južnoslovenská vinohradnícka oblasť – csak, hogy a zamatát is ízlelgessük, s ne mondhassa senki, hogy még ennyit sem tudunk), Muzslán dolgozik. Ez a borvidék, mint a slovakia.travel írja, „a Duna (Dunaj) és a

Garam (Hron) folyók síkságán terül el 140 méter tengerszint feletti átlagos magasságban. A Dél-szlovákiai borvidéket  8 szőlőtermelő körzet és 114 község alkotja. (Forrás: slovakia.travel)

Bott Frigyes, Muzsla, Szlovákia

„Jelenleg 9 ha szőlőterületet művelünk a muzslai hegy tetején 230 m tengerszint feletti magasságban. Ez a borvidék Párkány mellett, a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő muzslai dombok déli oldalán található.” (Bott Frigyes)

Jellemző szőlőfajták: olaszrizling 1,2 ha, rajnai rizling 15 ha, hárslevelű 0,5 ha, zöld veltelini 1,2 ha, kékfrankos 0,7 ha, királyleányka 0,8 ha, kadarka 0,6 ha, pinot noir 0,5 ha, pinot blanc 0,5 ha, sauvignon blanc 0,5 ha, tramini 0,5 ha , juhfark 0,5 ha.

  • Muzsla itt van a szomszédban, Budapesttől, Esztergomnál a Dunán átmenve, csupán egy rövid autóút. Érdemes is arra venni az irányt, amit Berkes Gyula a Biarritz tulajdonosa meg is tett a nyáron, hogy aztán az Étterem őszi borvacsora sorozatának nyitó előadásaként Bott Frigyes legyen a vendég.

Biarritz borvacsora – Bott Frigyes boraira

A Biarritz séfje, Katona György ezúttal is jó érzékkel komponált borvacsora menüt állított össze Bott Frigyes fehérboraira. A vacsora fogásainak fotóiból néhány ízelítőül (Fotó: Biarritz):

Grillezett padlizsán saláta. Bor: Béla 86 gyöngyözőbor

10711087_741426015893730_7363413093747631644_n

Szarvasgombás kacsamáj terrin, birs dzsemmel. Bor: Granum 2013

  • Fogas galuska spenótos rizlingmártásban. Bor: Olaszrizling 2013
  • Rosé kacsamell sült zöldalmával, levendula sabayonnal. Bor: rajnai 2013
  • Konfitált mangalica tarja káposztával, ropogós malaclábbal. Bor: Hárslevelű

Házi képviselőfánk őszibarack sorbettel. Bor: Super Granum 2013

A Biarritz borvacsorái évek óta telt házas rendezvények, s nem is véletlenül. A közönség közt sok a törzsvendég, de mindig akadnak újak is. Bott Frigyes borai ezúttal is igazolták, hogy készítőjük nem véletlenül az egyik legtöbbre tartott magyar borász, ezúttal a határon túlról, Felvidékről.

Csíki Sándor♣