oo_logo_final(1)OLASZRIZLING OKTÓBER (2014) – volt idő, amikor az októberről leginkább csak a Nagy Októberi Szocialista Forradalom (1917) jutott eszünkbe, amit ráadásul, ilyen furcsa világ volt az, november 7-én ünnepeltünk. Az új generációt minderről felesleges már kérdezni. Nem úgy a borról, amiről valószínűleg jóval mélyebb ismeretei lehetnek, mint az említett eseményről, amit egyébként, százmilliók ünnepeltek még alig több, mint negyedszázada. A tavaszi Furmint Február után immár, s most idézem a sajtóanyagot,

„Második alkalommal állítja a figyelem középpontjába az olaszrizling szőlőfajtát az Olaszrizling Október programsorozat. 2013 után az idei október is a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtáról, az olaszrizlingről szól majd. Az eseményhez szerte az országban éttermek, borkereskedések csatlakoznak, és idén is megrendezik több mint hatvan pincészet részvételével a Nagy Olaszrizling Kóstolót október 11-én.

Olaszrizling

A Winelovers rendezvényszervező csoport feladatának tekinti a legfontosabb hazai szőlőfajták és bortípusok minél szélesebb körű megismertetését. E cél megvalósítása érdekében hívta életre 2013-ban az Olaszrizling Október programsorozatát, amelyet idén áprilisban a Kékfrankos MOST! követett.   Mindkét tematikus hónap koncepciójának a lényege, hogy a piaci szereplők összefogása által hívja fel a figyelmet az adott szőlőfajtából készített borokra. Ennek keretében borkereskedések állítanak össze olaszrizlingekből álló csomagokat és szerveznek a fajtával foglalkozó kóstolókat. Az éttermek olaszrizlingekkel és azok házasításaival bővítik a borlapjukat, és pohárra is több bort kínálnak e fajtából, mint az év többi részében.

Az Olaszrizling Október szervezői úgy gondolják, azáltal juthat el az üzenet a fogyasztók minél szélesebb köréhez, ha minél több partner csatlakozik és állítja a fókuszpontba a szőlőfajtát. Bár egész októberben szerte az országban zajlanak majd az események, a borértők számára a legizgalmasabb rendezvénynek a Nagy Olaszrizling Kóstoló ígérkezik.   Az október 11-én a Sofitel Budapest ötcsillagos szállodában megrendezendő eseményen több mint hatvan pincészet olaszrizlingjeit lehet majd összehasonlítani. Bár a pincészetek szinte valamennyi hazai borvidéket felölelik, a legnagyobb választékban a Balaton partján dolgozó borászok tételi közül válogathatnak a helyszínre érkezők.   A 14 és 22 óra között zajló sétáló kóstolóval párhuzamosan három érdekes mesterkurzusra is sor kerül. Elsőként a horvát grasevinákról lesz szó, majd a Balaton partját járják körbe, az egyes termőtájak és évjáratok borokra gyakorolt hatását elemezve, hogy végül egy önkéntesen vállalható, olaszrizlingre épülő eredetvédelmi rendszerrel, a Csopaki Kódexszel és annak első boraival ismerkedjenek meg a borkedvelők.”

A Nagy Olaszrizling Kóstolón kiállító pincészetek listája (2014):

  1.  2HA Szőlőbirtok és Pincészet,
  2. Babarczi Szőlőbirtok,
  3. Bakó Ambrus,
  4. Bazaltbor Badacsony,
  5. Bencze Pince,
  6. Bezerics Borház, B
  7. orbély Családi Pincészet,
  8. Bott Frigyes,
  9. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet,
  10. Bussay Pince,
  11. Canter Borház,
  12. Csernyik Pince,
  13. Csetvei Pincészet,
  14. Csobánci Bormanufaktúra,
  15. Dénes Hegybirtok,
  16. Dobosi Pincészet,
  17. Dúzsi Tamás Pincéje,
  18. Első Magyar Borház Szeremley Birtok,
  19. Fekete Pince,
  20. Figula Pincészet,
  21. Gál Lajos Pincészete,
  22. Grasevina Croatia,
  23. Guden Kisbirtok,
  24. Hilltop, Homola Pincészet,
  25. Istvándy Jenő Pincészete,
  26. Istvándy Pincészet,
  27. Jásdi Pince,
  28. Kaal Villa Szőlőbirtok és Borház,
  29. Káli Kövek,
  30. Karner Gábor,
  31. Kasnyik  Családi Pincészet,
  32. Koczor Pincészet, K
  33. Kolonics Pincészet,
  34. Kreinbacher Birtok,
  35. Laposa Borbirtok,
  36. Légli Otto,
  37. Lídia Borház,
  38. Losonczi Bálint,
  39. Mátyás Pince,
  40. Németh Pince-Szalai Attila,
  41. Nyári Pince,
  42. Orsolya Pince,
  43. Pállfy Pince,
  44. Pannonhalmi Apátsági Pincészet,
  45. Pántlika Pincészet,
  46. Petrányi Pince,
  47. Pócz Pincészet,
  48. Sabar Borház,
  49. Skizo Borház,
  50. Skrabski Pince,
  51. Söptei Pincészet és Étterem,
  52. Spiegelberg István, S
  53. trekov 1075,
  54. Szászi Pince,
  55. Szent Donát,
  56. Sziegl Pince,
  57. Tornai Pincészet,
  58. Trombitás Borház,
  59. Válibor,
  60. Villa Tolnay,
  61. Winelife,
  62. Zsirai Pincészet.

olaszrizling-oktober-logo

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)