BALATONI KESZEG TESZT – balatoni halsütödék tesztje, 2014

BALATONI KESZEG TESZT (2014) – a legjobb három balatoni halsütöde. Tavaly a Balaton hekksütőit teszteltük, s már akkor is akadtak, akik (joggal) hiányolták, miért is nem a balatoni halakról forgatunk. Megfogadtuk a tanácsot és idén a sült keszeg került az asztalunkra. A legjobbaknak kikiáltott halsütők közül választottunk ki hatot, és kóstoltuk meg a sült keszegjüket.

A balatoni szót (talán észrevetted) azért kerülöm, mert, mint a filmből is kiderül, a Balaton melletti éttermekben, halsütödékben balatoni hal hivatalosan(!) nem fordulhat elő. Ha mégis van, akkor az vagy a múltból maradt meg(?), vagy a rabsicoktól és/vagy, a halat ma még törvényellenes módon értékesítő horgászoktól származik.

 • A fogassüllő többnyire Ukrajnából, az Al-Duna vidékéről , s más folyókból érkezik nagyobb mennyiségben a Balaton partjára is. Így fordulhat elő, hogy, egyszerű számtan alapján is, a Szigligeti Süllő Fesztivál halainak is nem csekély részét a Balatontól távol foghatták ki, ami ugyan sokaknak talán elszomorító, ám senkit nem kell, hogy a rendezvénytől elriasszon. A tesztelt keszegek leginkább hazai halastavakból, de akár a kazahsztáni Balkas tóból is jöhettek. A balatoni keszeg sportosabb megjelenésű, a Balkas tóból származó lustább fajta, inkább nagyobb.

Nagy Balatoni Keszeg Teszt – balatoni halsütödék

Csorba Péter operatőrrel a Balaton partján (2014)

A Nagy Balatoni Hal Teszten csakis olyan halsütödéket kerestünk fel, amelyeket – az internetes írások tanúsága szerint – a legjobbaknak tartanak. Közülük a déli parton négyet, az északi parton kettőt, összesen hatot választottunk ki, már csak azért is ennyit, s nem többet, mert többre nem is lett volna forgatási időnk. A felkeresett halsütödék, sorrendben a következők voltak: Sió halsütő (Siófok), Halas Karcsi (Zamárdi), András büfé (Balatonszemes), Nádfedeles halsütő (Balatonlelle), Oszi bács keszegsütödéje (Szigliget), Jóbarátok halsütöde (Balatonalmádi).

 • A teszt a műsor második felében, 10:34-től kezdődik. Tekerj előre!

A műsorban ugyan rangsor nem hangzott el, itt azonban mégis rangsorolom a tesztelt halsütödéket (zárójelben 10 dkg sült keszeg ára), ahogy menet közben is tettem. A FOOD&WINE sorrendje 2014-ben:

 1. András büfé – Balatonszemes, 14/20 pont (400 Ft)
 2. Halas Karcsi – Zamárdi, 12,5/20 pont (320 Ft)
 3. Oszi bácsi keszegsütödéje – Szigliget, 12/20 pont (400 Ft)
 4. Nádfedeles halsütő – Balatonlelle, 10/20 (340 Ft)
 5. Jóbarátok halsütöde – Balatonalmádi, 8/20 pont (420 Ft)
 6. Sió halsütő – Siófok, Tesztelt (390 Ft)

A balatonszemesi András büfé első helyen végzett sült keszegje (2014)

 • A halsütödékkel egyidejűleg, a balatoni lángosokat is teszteltük. Az erről készített összeállítás 2014. július 23-án, szerdán, 17:45-től lesz látható a Hír TV Panaszkönyv című műsorában, s persze meg is írom.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Teszt, TV, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

BALATONI KESZEG TESZT – balatoni halsütödék tesztje, 2014 bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Ivanyi Sandor szerint:

  Càfolnàm a videoban elhangzottakat.
  Almàdiba èvek òta jàrok a csalàdommal, ès rossz keszeget
  Soha nem ettünk. Sajnos elèg nagy problèma,hogy a halàszat leàllìtàsàval a balatoni halsütök nem tudnak balatoni halakat kèszìteni!Mi tovàbbiakban is titeket làtogatunk mert ti vagytok a legjobbak Jòbsràtok!!
  Ivànyi csalàd

 2. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Iványi Sándor! Nagyra becsülöm a hely iránti hűségét, nagyon rendben is van ez, azonban itt senki nem mondta, hogy a keszeg rossz volt. Ellenben, nyomorultul nézett ki, túlsütötték és túl is sózták. Ezek tények, amiket pusztán csak azért nem lesz képes soha cáfolni, mert nem kóstolta azt a halat, amit én. 🙂 Üdvözlettel: Csíki Sándor

 3. Rebellis szerint:

  Unott alkalmazottak, ízetlen, de avas jellegű sült keszeg.
  Hamburger rossz, gyros egyszerűen ehetetlen.
  Ha ez benne van a top 5 halsütödében, milyen lehet a többi?

 4. csigafrédi szerint:

  Lellén a Nádfedeles szerintem remek hely. Megkérdezik mennyire legyen átsütve, névre szólóan veszik a rendelést és a söntésben a néni is nagyon kedves.

 5. Barta Zoltán szerint:

  Szerintem a Balatonon a fonyódi halsütöde a legjobb, ami Lacika kisvendéglő néven található meg. Ezen a nyáron ott ettem életem legfinomabb süllőjét + a halászlé is isteni volt. Kedves, mosolygós pincérnő hozta a halakat, korrekt ár, gyönyörű panoráma. Csak ajánlani tudom.

 6. Gábor szerint:

  Beütöttem gugliba hogy balatoni keszeg és az elsők között hozta ezt a cikket. Siofokon vagyok – igaz 2017 irunk – úgyhogy adta magát a Sio Halsütő (a cikk értékelésében 6. hely) hogy ott költsem a pénzem keszegre. Hát rosz hirem van! A tulaj úgy nézet rám mintha a holdrol jöttem volna. Kotorászott az emlékei között és közölte keszeget itt soha. Emlitettem a netet mire ő az hülyeség. Nem volt kedves – lehet meleg volt de hát épp pénzt akartam nála költeni – úgyhogy érzékeny búcsút vettem. Összegezve keszeg miatt ne fáradjon senki a tulaj pedig nálam egy 1-es. Az étlap ettöl függetlenül még lehet jó de nem volt kedvem kipró álni.

 7. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Gábor! Pontozva sem volt, mert nem volt jó. A Tesztelt , de nem pontozott annyit jelent, hogy rossz.

 8. Gábor szerint:

  🙂 ez nem volt nekem egyértelmű. Sajnálom hogy nem esett le megkiméltem volna magam egy fölösleges -beszélgetéstől a tulajjal. Ha lehetne minuszolnám a helyet, de köszönöm a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.