VinAgora BORGÁLA 2014 – Június közepén zajlott hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése – olvasható az Oláh Rita küldte sajtóanyagban, majd a szöveg így folytatódik: a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által (beszámolót itt olvashatsz). A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat.

Június 28-án, szombaton, elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. Új kedvencekre bukkanhat, régi ismerősöket üdvözölhet poharaiban az, aki szereti a bort, szereti a sokszínűséget vagy egyszerűen kellemesen szeretne eltölteni egy borillatú napot közel 600 féle bor, és sok neves borász társaságában.

13 órakor az érdeklődő vendégeket Zilai Zoltán, a VinAgora Nemzetközi Borverseny igazgatója köszönti. Egy baráti beszélgetés keretében beszámol az elmúlt borversenyről, hangulatáról, eredményeiről, bepillantást nyújt a verseny kulisszatitkaiba és megválaszolja a vendégekben megfogalmazódott kérdéseket is.

A VinAgora borveseny (2014) eredményei

  • 1 nagyarany, 58 aranyérem, 120 ezüstérem, 1 „nevező ország legjobb bora”, 6 „legjobb fajtabor” díj.

A VinAgora díjai (Champion, Nagy Arany, Arany és Ezüst, …)

A június 12-15. között, Tarcalon megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 579 nevezés érkezett 19 országból. Ausztrália, Brazília, Franciaország, Libanon, Peru, Németország, Románia, Spanyolország, Taiwan, Görögország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 71 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt. 

  • Fontos a borverseny szabályzatának azon pontját kiemelni, amely szerint a nevezett borok 30%-a kaphat csak érmet. Tekintettel a szigorú szabályra idén bizonyos kategóriákban az egyébként aranyérmes színvonalat képviselő borok közül néhány nem került be a legjobb 30%-ba.

A champion díjak június 28-án kerülnek kihirdetésre. A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

  • Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést egy bor kapott, az Uruguay-ban működő Narbona Pincészet 2011-es Narbona Tannat Roble vörös bora. Ha egy külföldi országból legalább 20 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén szintén az Uruguay Narbona Pincészet kapta.
  • Idén 6 fajtabor díj is gazdára talált. Hogy ki nyerte ezeket a díjakat, szintén június 28-án derül majd ki.
  • Az aranyérmes borok közül kiválasztott legkiválóbb borok, vagyis a champion borok kilétére a Borgálán derül fény.
  • A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

A VinAgora Borgálára június 28-án, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol azu „Én is pontozok” interaktív borszakmai játékon is kipróbálhatják magukat a látogatók.

„Én is pontozok” – interaktív borszakmai játék

Ha szeretné összevetni saját véleményét, bírálatát a VinAgora szakmai zsűri ítéletével, vegyen részt az ingyenes interaktív borszakmai játékon a rendezvény egész ideje alatt. A borok elismert tudója segíti Önt a pontozásban. A játékszabályok egyszerűek:

  1. Töltsön poharába a Borgálán fellelhető bármelyik borból
  2. Írja fel a bor mellett található bírálati lapon szereplő kódszámot, de a játék kedvéért ne nézze meg a hivatalos bírálat eredményének részleteit!
  3. Keresse meg a játék helyszínét, foglaljon helyet az egyik számítógépnél, és a borversenyen is használt számítógépes programmal értékelje a poharában található bort.
  4. A bírálat befejeztével vegye át az Ön eredményeit tartalmazó, kinyomtatott bírálati lapot, és hasonlítsa össze az eredeti bírálati lappal.

eredmenyek1

  • Belépőjegy elővételben, 2014 június 27-én éjfélig, a Jegymester oldalán vásárolható 5.900.- forintért. A helyszínen a belépőjegy ára 6900.- forint. A helyszínen kristály kóstolópohár bérelhető.

A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)