ÉDESBURGONYA – Hogyan neveljünk édesburgonyát?

AZ ÉDESBURGONYA (Ipomoea batatas) más néven batata, Magyarországon is terjedő növény. Ásotthalmon termesztik is. Mint az sokaknak már ismert, az édesburgonya valójában a mifelénk gyomnövényként ismert és a konyhakertekben (már, ahol még van) buzgón irtott apró szulák rokona. A szulákfélék családjába és a dísznövényekként is ismert hajnalkák nemzetségébe tartozik.

Édesburgonya gyökereztetése, hajtatása

A gyökeréért termesztik. A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a narancs, fehér, rózsaszín, vagy lila húsú termés a “burgonya”. Fiatalon a levelei is fogyaszthatók, de még nem próbáltam. Most viszont gyökereztettem a módosult gyökeret és lettek is rajta gyökerek szépen, alul, és friss leveles hajtások, felül. Éppen ezek a friss hajtások azok, amelyekre szükségünk van a további szaporításhoz. ha már szép nagyok tetszetősek, akkor tehetjük őket vízzel teli befőttes üvegbe is, ahol az édesburgonyáról letört hajtások gyökeret eresztenek, ami így is elültethető, de még a hajtások vízben gyökereztetésére sincs különösebb szükség, mert laza, nedves talajba ültetve, a hajtások ugyanúgy gyökeret eresztenek.

 • Megjegyzés: a képen látható gyökereztetés trükkje, hogy 3 darab pálcikát szúrtam (egy síkban, 120°-os szögben) az édesburgonyába, ami így már nem tudott beleesni a pohárba. Akadnak azonban, akik egyetlen pálcikát használva, átszúrják az édesburgonyát. Mások, a batátát félbe vágják, és metszéslappal lefelé teszik vízbe, így gyökereztetik. Megint mások, hosszában, félig földbe ássák, vagyis akad több lehetőség is. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek.

Édesburgonya: gyökeres hajtások

Ahogy a hajtatás kivitelezése, úgy a hajtások gyökereztetése is többféle metódus szerint valósítható meg. Ahogy említettem a gumóról letört hajtásokat vízben gyökereztethetjük, majd laza, perlittel kevert virágföldben folytathatjuk a gyökereztetést. Ha több vízbe tesszük úgy, hogy a hajtás tövét is éri a víz, akkor a hajtás már a gumón is meggyökeresedhet. Az ültetés történhet klasszikusan, függőlegesen elültetve a hajtás, vagy oly’módon is, hogy a leveles hajtásokat elfektetjük a laza talajban, úgy, hogy éppen csak néhány levél látszódjon ki (lásd: videó). Mindez persze azt is jelenti, hogy az édesburgonya meglehetősen strapabíró, legalábbis kiáll minden ültetés körüli emberi fantáziarohamot és melléfogást, csak víz legyen és föld.

 • A következő videón a hajtások elültetésének módja látható. (A videó rövid és nem kell hozzá angolul tudni, anélkül is kiválóan érthető, látható, hogy mi történik.)


 • Én, a magam részéről, az édesburgonyát majd dísznövényként ültetem a teraszra, de persze, ha lesz termése, szívesen el is készítem.

Édesburgonya, dézsában nevelve.

 • Avokádót is csíráztathatsz. Jó móka! A módszert itt találod.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

ÉDESBURGONYA – Hogyan neveljünk édesburgonyát? bejegyzéshez 49 hozzászólás

 1. Bertók Ferenc szerint:

  Tisztelettel kérdezem: hol rendelhető, mikor, és mennyibe kerül az ültethető édesburgonya palánta, postán csomagban rendelhető e? Választ kösz.

 2. Pásztorné Gerhat Ica szerint:

  Tavaly termesztettem először édesburgonyát mivel a kertünk elég homokos ezért gondoltam kipróbálom,szerencsére nálunk (Veresen) a piacon kaptam palántát.Az eladó még hasznos tippekkel is ellátott vettem 20 palántát és kb 10 kg körüli termésem lett, az idén kipróbálom a saját palántanevelést is remélem sikerül.Üdv Ica

 3. Judit szerint:

  Érdeklődöm, hogy mikor lehet a palántát nevelni mennyi idő kell, hogy májusban eltudjam ültetni és a boltban vett batátából is lehet palántát nevelni?

 4. Burkon Attila szerint:

  Kedves Judit!

  Ha március elején/közepén vesz néhány gumót, félbe vágja és elkezdi hajtatni, akkor május második felére kiültethető “palántái” lesznek! 🙂

 5. Simon István szerint:

  Az üzletből vásárolt édesburgonya miért nem csirázik eggyáltalán?Hol lehet palánta neveléshez megfelelő anyanövényt beszerezni?

 6. Csíki Sándor szerint:

  Kedves István! Én tapasztaltam ilyen gondot, a boltban vásárolt édesburgonyán is megjelentek a hajtások.

 7. Farkas Franciska szerint:

  Tisztelt valaki!

  Szégyenlem, de nem tudom, hogy a batátának melyik az alsó ill. felső vége.
  Melyik végét kell a vízbe tenni. Láttam egy videót amelyikben fektették a vízben.
  Nekem is azt mondták a boltban, hogy nem fog kicsírázni, mert hőkezelve van.
  Úgy tudtam, hogy a hőkezelést a tároláshoz kell ősszel elvégezni.
  Vettem egy gumót amin van egy csíra kezdemény és vízbe fektettem, de 6 napja nem történt semmi.

 8. Gera Imre szerint:

  Tisztelt Farkas Franciska!
  Nekem a gumón kb. egy hónap múlva jelentek meg az első hajtások. Mostmár szép nagyok, most kezdem gyökereztetni.

 9. Vidákovics Józsefné szerint:

  Én már pár hónapja tartom vízben vízszintesen, és semmi! Ma kettévágtam és a vágási felülettel lefelé raktam a vízbe, kíváncsi vagyok, mi lesz.

 10. Aquila szerint:

  A bolti nekem sem hajtott ki, szerintem valamivel kezelik.

 11. gera ilike szerint:

  kis kertem van itt szeretnék nevelni édesburgonyát

 12. Ajala szerint:

  OBI-ban vásároltam csodaszép cserepes édesburgonya növényeket, gyönyörű volt, tele friss hajtásokkal, folyamatosan hajtott is, de sajnos kb. 1 hónap után az összes levelük lehullott és elszáradt az egész növény 😛 Nem tudom, mi lehetett a gond, mert minden növényem szép, fejlődik, de ez nem akart ……

 13. farmer szerint:

  Kedves Ajala!

  Lehet, hogy locsolni kellett volna egy kissé…

 14. anikó szerint:

  Szeretném kérdezni mikor kell felszedni? köszönöm

 15. József Mihály szerint:

  februárban boltban vásároltam gumőt , virágládába fektettem laza földdel teljesen feltöltöttem a gumó
  tetejéig . Belocsolva a radiátorra tettem ,rövidesen megjelentek a kis hajtások a gumó egyik végén.
  Áprilisban már 30 gyökeres hajtást tudtam kiültetni . 60-60 cm-re ültetve egy nagy dzsungel lett belőle
  szept.30,egy bokrot föl szedtem de még nem találtam egy gumót sem.Lehet hogy októberben fognak
  megnőni?

 16. Szendi Antalné szerint:

  Kedves József Mihály!
  Ha szeptemberig nem volt alatta semmi, akkor októberben sem lesz. Nekünk 15 tőből kb 20 kg lett. A bolti nem mindig hajt ki, érdemesebb a piacon venni.

 17. József Mihály szerint:

  A többi alatt volt a meglepetés. ,a legnagyobb gumó 1kg-os volt.

 18. Bak János szerint:

  Több boltban, több időben vettem burgonyákat. Mindegyiket hurkapálcával átszúrva vízben kezdtem gyökereztetni. A gyökerek már 1 hét alatt is elkezdtek nőni, de a csírák megindulásához 3-6 hét is kellett. Összesen 7 gumót gyökereztettem, ebből eddig az eredmény: 1 hamar megromlott a vízben, 1 a földbe ültetés után megposhadt, 1 kezdett penészedni, de azért elültettem, hátha…, 1 gyönyörűen növekszik, 1-en egy csíra most indult el, 1 gyökeres, de nincs csíra még, 1 még nem is gyökerezik. Látható, hogy a siker aránya 30%, legalábbis a csírázásig.
  Úgy látom, hogy meglepetésemre a karcsú (csúcsosabb) vége az alja, és a tömzsi vége a teteje, így kell betenni az üvegbe. Az, amelyik gyönyörűen fejlődik, egy olyan példány volt, aminek már a boltban is voltak csírakezdeményei. Javaslom, hogy ilyen szemmel kell átválogatni a boltban őket, és csak akkor venni, ha van rajta csírakezdemény. (5-6 rekeszt átválogatva szerintem lehet találni egy láthatóan is csíraképest, örülni fognak a boltban 🙂 ) Nekem az az ötlet nem jött be, hogy a legnagyobb krumpli biztos sok energiát tárol, abból biztos lesz valami, ez poshadt meg a földben (ugye előtte sokat ázott a vízben). Az is lehet, hogy amikor már erős, látható gyökere van, akkor nem szabad tovább áztatni a vízben, mert kockáztatjuk, hogy elkezd rohadni.
  Egy további érdekesség, hogy a palántákat teljes spektrumú “növesztő” lámpával (grow light) világítom napi 8 órát, ettől gyorsabb, erősebb növekedést várok. Majd megírom a további tapasztalataimat is.

 19. Ferenc szerint:

  Nálam lehet rendelni. A tavaszra várom a hajtásokat.
  Ha érdekel valakit palánta, hívjon bátran. (telefon a szerkesztőségben)

 20. Bitay Levente szerint:

  Erdélyben lehet e kapni(rendelni) palántákat és ha igen akkor hol?

 21. Hodosi Mónika szerint:

  Tisztelt Ferenc !

  Azt írja, hogy Önnél lehet rendelni palántákat. Pomázon lakom, hogyan tudná eljuttatni a palántákat ?

  Üdv: Hodosi Mónika

 22. Hodosi Mónika szerint:

  Egyébként nekem sem hoz semmilyen hajtást, pedig lassan 1 hónapja van vízben, kettévágva. Egy darabon van valami, az olyan, mint egy cérnaszál. Ilyennek kell lenni ?

  hodosi16

 23. Bence szerint:

  Sziasztok! Én februárban vettem egy szemet az egyik multiban, simán kettévágtam, és 2 sima virágcserép alátét műa. tálkába tettem, vízbe. meleg helyre azért, és naponta, kétnaponta pótoltam a vizet,néha előfordult, hogy nem is volt alatta… mostanra mindkettőn hemzsegnek a hajtások, van egy ami elkezdett futni is, kb 50 cm. Ezen a gumón alul látszanak a gyökerek,szép adag. A másikról most levágtam a hajtásokat, egy kis batátadarabbal együtt, hogy ki tudjon hajtani a gyökér, mennek vissza a friss vízbe. A másik, már gyökeres gumót egyenlőre békén hagyom, az lesz a vésztartalék…
  Tehát nekem működik a bolti, működik MINDKÉT féllel, függetlenül attól, hogy “alsó”, vagy “felső” fele a gumónak. Remélem a folytatás is sikerül, és drukkolok a többieknek is!! 😀

 24. Ferenc szerint:

  Kedves Mónika!

  A palánták szállítását DPD vagy GLS futár végzi 1 napos határidővel.
  Bővebb infó telefonon!!
  Szép napot!

 25. Ferenc szerint:

  Mindenkinek köszönöm a rengeteg megkeresést palánta rendelés ügyben.
  Igyekeztem kielégíteni az igényeket.
  Remélem mindenki megkapta a palántákat a várt mennyiségben és minőségben.
  Erre az évre véges a darabszám, de jövőre újra várom a rendeléseket.
  A bizalmat előre is köszönöm mindenkinek.

 26. Csíki Sándor szerint:

  Ferenc – Gondolom, nekem is nagyon köszöni, hogy az oldalamon hirdethet… 🙂

 27. Attila szerint:

  Üdv! Érdeklődni szeretnék, nekünk van itthon csíráztatott fajtánk is, meg most vettem boltban is palántát, viszont az üzletben azt mondták nekem van dísznövény és kerti fajta mi a különbség?Nekünk az a fajta van amire a boltba azt mondták hogy dísz változat. Tavaly volt nekünk zöldlevelű és lila levelű, a zöld nem virágzott a lila viszont tele volt virággal. De csak a zöld alatt volt termés. Viszont elég kicsik, elég a tövét öntözni vagy, úgy ah én csináltam mindenhol öntöztem amerre elfutott a növény. Meg kell e tölteni ugyanúgy mint a mi burgonyánkat. Meg felszedegettem a szárait mert belegyökeresedett (inkább a zöldre volt jellemző a lilára nem igen). Melyik az a fajta ami alatt narancssárga édesburgonya van. Mert nekünk az izlett a fehér nem nagyon. Lehet valahogy látni a levele alapján hogy milyen termés lesz alatta? Elöre is köszönöm a segítséget.

 28. Attila szerint:

  Még amit lefelejtettem, mikor kell kiszedni mint a sima burgonyát vagy ennek több idő kell ahhoz hogy kiszedhető legyen.

 29. Kati szerint:

  Üdv. Lehet még kapni palántát és érdemes még most július vége felé ültetni ?Ha igen, kérek egy elérhetőséget.Köszönöm.

 30. Géza szerint:

  Kedves Kati!
  Az én tapasztalatom, hogy májusban ha nem ültetik ki a palántát, akkor nem lesz kellő ideje megnőni.
  Persze mindenkinek más-más a tapasztalata, próbálkozni lehet.
  Én személy szerint a facebook-on található Édesburgonya (batáta) termelők csoportban találtam palántát, csak időben kellett lefoglalni.
  Viszont nagyon szépen fejlődnek-hajtanak!
  Sok sikert!!

 31. Márti szerint:

  Kedves Sándor, és Lelkes Édesburgonyázók!
  Át lehet valahogy teletetni az édesburgonyát?
  Későn kezdtem nevelni a palántát – nem is számítottam rá, hogy sikerül. Nincs még gumója. Vajon lakásban, világos meleg helyen kibírja a telet? Vagy esetleg teleltessem úgy, mint a dézsás dísznövényeket szokás? Előre is köszönöm a tippeket.

 32. Előd szerint:

  Szívből gratulálok! Igazán nagyszerű cikk. Számomra mindig öröm a batátáról olvasni, és kimondottan szeretem az olyan cikkeket, amiben “hogyan neveld” tippeket is kap az ember.

 33. Maca szerint:

  Üdv!
  Vettem 2 palántát Tegnap kiszedtünk Egyik tőben kb 8-10 db ujjnyi vastagságú volt Másik tőben meg egy darab 2981g és egy darab 1891g volt és pár db ökölnyi nagyságú Ez már szenzációs. De a másik tő nem voltam meg elégedve.
  Kérdésem az lenne hogy mit lehetne megoldani hogy ne az egész kertet indázzon mert rettenetes volt, mivel mást is szeretnék ültetni Nem nagy kertünk van.

 34. Niki szerint:

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy ki mivel szedi fel a batátákat?? Most fogjuk felszedni, de elképzelésem sincs mivel csináljuk. Ötlet? Illetve ki hogyan tárolja a termést?
  Köszönöm a válaszokat.

 35. Pásztorné Gerhát ICA szerint:

  Kedves Niki én vas villával alányúltam és úgy lazítottam meg a földet és úgy szedtem ki.Macának üzenném ültetéskor fekete fóliával takartam le a kupacokat a palánta helyét ki vágtam és megszurkáltam így a talaj kap vizet és nem szárad ki nem tud legyökerezni.Szerencsém van mert nálunk piacon van aki palántát árul és kapok tőle tanácsokat is bár a palánta hajtatása még nem sikerült.

 36. józsef mihály szerint:

  A batáta töveket át lehet teleltetni meleg napfényes helyen .
  Más módszer , augusztus 2. felében dugványokat gyökereztetni kisebb edényekben ,teleltetés ugyan így..A hajtásokat március 1. hetében felapritani /rügy alatt kb.2cm nél .kis edényekben a rügyet éppen hogy ellepje a föld ,meleg ágyban vagy radiátor mellett április végére sok szép kiültethető palánta lesz.
  az idén 2016 ban 4 db gumót hajtattam januártól radiátoron virágládában ,április végén 150 palántát
  ültettem ki fekete fóliára . nagyon szép volt a termés

 37. józsef mihály szerint:

  A teleltetést tiszta homokban oldottam meg .

 38. józsef mihály szerint:

  Az előbb a kiásott gumók elrakásáról írtam. Homokban földnedvesen hosszabb ideig tárolható.

 39. Kovács István szerint:

  Üdv,

  Idén próbálkoztam elsőnek a batáta termesztésével.
  Jó, hogy ilyen sok infót lehet olvasni a termesztéssel és a szaporítással kapcsolatban! 🙂

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy ki hogy tárolja a megtermelt édesburgonyát, hogy egész télen kitartson?

  A tippeket köszönöm!

  Üdv:
  István

 40. Sándor szerint:

  Gratulálok a termesztéshez és a kezdeményezéshez. Most megy épp a tv-ben egy főzős műsor, ahol az ásotthalmi batáta termesztőt is bemutatta Marcsi.
  Még egyszer: Gratula.

 41. németh lászló szerint:

  ferenc telefonszámát kérném

 42. németh lászló szerint:

  Fetrenc telefonszámát kérném

 43. Szabóné Losonczi Zsuzsanna szerint:

  Nyáron vettem két tő futó növényt, szép volt a levele és ablakládába ép megfelelt.
  Végül mégsem ládába ültettem , hanem szabad földbe és nem foglalkoztam vele, hálás volt, nőtt és a célnak megfelelt. Virágot nem hozott, vagy nem láttam. Ősszel kiszedtem a földből az elhalt növénymaradványokat és meglepetésemre hatalmas rózsaszínű gumók voltak alatt. Pont olyanok mint a ….áruház zöldséges részlegén.
  Lett vagy 4kg. Na gondoltam meggazdagodtam , mert ugye ez elég drága gumó.
  Megkóstóltam. Nagyon finom volt az ize. A családom már épp koporsóshoz akart szaladni, de túléltem. Benn hagytam a reklámszatyorba és kb két hét múlva amikor is kidobtam hatalmas hajtások voltak a krumplimon.
  Ezt csak azért írtam , mert olvastam milyen nehezen lehet szaporítani. A tudatlannak
  -nekem- nagyon ment. Végül kidobtam , mert nem tudtam mit kezdjek vele. Pár hétre egy tv műsorban láttam az alföldi termelőket, rájöttem na Zsuzsai most is elszalasztottad a szerencsédet.
  Summa- summarum: Több ismertető kellene. A Boltban látom a gumót, de mire jó?

 44. Kapus Andrea szerint:

  Érdeklődnék mennyibe kerül 1 palánta?

 45. Farkas Franciska szerint:

  Nekem sikerült a tárolás, egyszerre fonnyad és penészesedett a termés.
  Most gondoltam arra, hogy fahamuban lehetne téli tárolni?
  Én nem tudom megoldani a tárolás előtti hőkezelést.
  Tavaly ősszel 1 gumó elpusztult, krémszerű állaga lett, ugyanolyan sárga maradt mint volt, és nem büdös, hanem kellemes citrom illata lett.

 46. Farkas Franciska szerint:

  Nekem sikerült a tárolás, egyszerre fonnyad és penészesedett a termés.
  Most gondoltam arra, hogy fahamuban lehetne téli tárolni?
  Én nem tudom megoldani a tárolás előtti hőkezelést.
  Tavaly ősszel 1 gumó elpusztult, krémszerű állaga lett, ugyanolyan sárga maradt mint volt, és nem büdös, hanem kellemes citrom illata lett.

  Majd megpróbálom a szaporítást augusztustól is.
  Ha félbe lehet vágni, akkor lehetne próbálkozni egy gumódarabbal amit főzés előtt mentettünk meg?

 47. Farkas Franciska szerint:

  Azt akartam írni, hogy NEM sikerült a tárolás.

 48. Farkas Franciska szerint:

  Tisztelt blog író!
  Akkor mi is történik a videón? A nyáron legyökeresedett hajtásokat, de úgy tűnt, hogy gyökértelent is elültetik, és majd felszedik átteleltetni? Mi ennek az értelme, ha télvégén jól hajtatható a gumó?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.