A FUJI JAPÁN Étterembe Spiegelberg Stefán barátom vitt el, akinek a borai az étterem több, mint ötven borból álló borválogatásába is bekerültek. Stefán régóta noszogatott már, de most beadtam a derekam, és nem is bántam meg. Megkóstoltuk a  dél-spanyol vizekben halászott tonhalat, a malajziai fekete tigrisrákot, az angolnát, kagylót, rákokat, algákat, wasabit, gyömbért, de bélszín és pankóban bundázott hús és japán omlett is asztalra került. Az ételekhez ezúttal nem bort, hanem japán sört ittam.

„Major Balázs ügyvezető nevéhez fűződik a régi szép időket visszahozó magas színvonalú precíz vendéglátás” – írják a honlapon, majd hozzáteszik, hogy ő volt az, akinek „újra sikerült felrázni álmából, megújítani, felfrissíteni mindent ami az étteremmel kapcsolatos. Ennek kapcsán nagyon jó hír – írják a honlapon – hogy sikerült a nagy, több mint 200 féle ételből álló étlapot visszahozni , néhány új étellel kibővítve.”

A mai bisztró divatban elképzelhetetlenül nagyszámú választék a világörökség részévé választott (2012) Japán Étkezési Kultúra (washoku) sajátossága, ezért is tartják az étteremben fontosnak.

Zöld wasabi, elefántcsont színű gyömbér, pirosló rák, barnás angolna, fehér sushi rizs, bíborba hajló kagyló…

Élménybeszámoló képekben

A Fuji változatos ételekkel, ízekkel, formákkal, a japán konyhát jellemző vibráló színekkel, jó minőségű alapanyagokkal és igényes szakmai alapossággal kényeztetett. S, hogy mennyire? A képek talán visszaadnak belőle valamennyit.

Fuji Japán Étterem a 2013-as felújítás után (2014)

Major Balázs (Fuji) és Spiegelberg Stefán borász

Japán Asahi sör és hideg szaké, visszafogott, 14% alkoholtartalommal

Az óramutató járásával megegyezően: burgonyakeményítő kéregben sütött tonhal, rizsecetes mártásban, sertés és lapulevél gyökér, édes bab, spárga és spenót,  majd, a 9-es magasságában, alga.

Lazac, tonhal és hiromasa (Sárgafarkú fattyúmakréla, Seriola lalandi) sashimi, repülőhal kaviárral

Miso leves

A felhasznált hozzávalók között oki kagyló, makréla, tonhal, sügér, angolna, rák, Szent Jakab kagyló is van

Halfasírt, yakitori, lazac, bélszín, retek, saláta

A hagyományos japán étkezési kultúra, a „washoku”, 2012-ben a világörökség része lett. (Major Balázs és Spiegelberg Stefán)

Jól elkészített tempura (gomba, cukkini, rák)

Az étteremben a 3 féle japán sör, és a 10 féle szaké mellett jó borválogatás és pezsgők is találhatók

A Fuji Japán Étterem egyik tatami szobája

  • A Fuji séfje az 1995 óta Magyarországon élő japán Usada Masato. Magyar társa, Elek Antal. A választékról, ebédmenüről, házhoz szállításról bővebb információk a honlapon. Szimpatikus hely, tetszett!

Csíki Sándor♣