KAGYLÓ – gyógyító kuku héjában sütve

AZ ÚJ-ZÉLANDI zöld (pontosabban zöld-szegélyes), vagy zöldhéjú kagyló, bennszülött nevén a kuku, tudományos nevén a Perna canaliculus leginkább Új-Zéland öbleiben tenyésztve fordul elő, s innen kerül szerte a nagyvilágba, a boltok mélyhűtő pultjaiba. Ez a kagyló, túl azon, hogy könnyű elkészíteni, és finom is, számos, az egészség híveinek körében nagyra becsült tulajdonsággal bír. A zsírsavak egyedi összetételével büszkélkedhet, márpedig a zsírok – ellentétben az elmúlt évtizedek

katasztrofális hatású “egészségnevelésével” – jelentős szerepet játszanak egészségünk fenntartásában, ráadásul  – ugyancsak az elmúlt évtizedek katasztrofális hatású “egészségnevelésével” ellentétben – nem a zsírtól leszünk “zsírosak”, elhízottak.

  • Az új-zélandi kagylót (zöld kagylót) az 1960-as évek óta vizsgálják és számos, az ízületi gyulladást, porcokat valóban gyógyító, a fájdalmat enyhítő vegyületet fedeztek fel benne, vagyis tényleg egészséges, ezért aztán táplélék kiegészítőket is készítenek belőle. Évente tenyésztenek is ebből a kagylóból vagy 140.000 tonnát, ami azt jelenti, hogy az átlagos 1 kg-os kiszerelésből akad vagy 140 millió darab. Orbán András barátommal mi ebből egyet készítettünk el.

Gyógyító kuku héjában sütve

A kuku (zöld kagyló) talán sütve a legfinomabb. Az elkészítése pofon egyszerű. A félkagylókat tegyük sütőbe, a kagylóhéjakba tegyünk mogyorónyi vajdarabkát, diszkréten öntözzük meg olívaolajjal, sózzuk borsozzuk, esetleg reszelt sajttal is megszórhatjuk, s ízlés szerint zöld fűszereket is a kagylókra fektethetünk, majd a kagylóhúst a sütőben, fedett kerti grillben, mint itt is történt, 8-10 perc alatt készre sütjük.

A fotók remélhetőleg magukért beszélnek, így kár is többet mondanom, mint, hogy finom étel, egészséges alapanyag, amit érdemes is kipróbálni. A kagyló egyébként nem olcsó, ám többszöri alaklomra is elegendő mennyiséget tartalmaz, s ezzel válik végén mégis gazdaságossá.

Zöld kagyló (Perna canaliculus) fűszerezés előtt

Héjában sült zöld kagyló (Perna canaliculus) rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval, borssal, vajjal, olívaolajjal

Az előbbiek szerint elkészített gyógyító hatású, ízletes kuku, pirítóssal is kiváló, de magában is fantasztikus. A kagylóhúsra olvadt, pirult reszelt sajttal még inkább érdekes lehet, bár ekkor a kagyló íze kétségtelenül hátrébb szorul, amit persze nem mindenki fogad csalódással.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

KAGYLÓ – gyógyító kuku héjában sütve bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Hapci szerint:

    Milyen sajtra gondolsz? Ettem egyszer kagylót sajttal (Szent Jakab kagyló bőséges sajttal sütve) és nagyon rossz volt, pedig az a kagyló sokkal semlegesebb, mint ez.

  2. Csíki Sándor szerint:

    Hapci: Semmi extra sajtra nem gondoltam. Mintha csak sajtos pogácsára szórnád, s amúgy is ráolvad/sül. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.