Picarones; Forrás: ricardodiaz.comA PICARONES a fánk unokatestvére. Perui, s közben mégis ismerős sült tészta ez, még ha az összetevői között a liszt mellett a mifelénk szokatlan párosításnak számító édesburgonya és sütőtök is szerepel. Új, érdekes ízvilág, kellemes, édes, ropogós, fűszeres, amivel az első kóstolásra megkedvelteti magát.

PICARONES – fánk farsangra (recept)

  • Hozzávalók:
  • 500 g sütőtők
  • 500 g édesburgonya (batata)
  • 3 pálcikányi fahéj
  • 1 teáskanál egész ánizs
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • ¼ csésze (60 ml) brandy
  • 3 csésze liszt
  • 1 liter növényi olaj
  • 60 ml melasz
  • 1½ csésze (360 ml) barna cukor
  • 1 narancs
  • 2 lime
  • ½ csésze (120 ml) (főző)víz
Picarones

Picarones

Elkészítése: egy nagy edényt töltsünk meg vízzel, adjuk hozzá a fahéjat, az ánizst, a szegfűszeget, s tegyük fel a tűzhelyre forrni. Az édesburgonyát és a sütőtököt hámozzuk meg, a húsukat vágjuk nagyobb darabokra, majd adjuk a forrásban lévő főszerezett vízhez, s főzzük addig, amíg meg nem puhulnak. (A sütőtök előbb készül el ezért azt ki is vehetjük a vízből, az édesburgonyát pedig hagyhatjuk még főni.)

A főzővízből kivett tököt és édesburgonyát csepegtessük le. Az ízes főzőléből tegyünk félre fél csészényit (120 ml), és hagyjuk hűlni. Ha a tök és az édesburgonya már kellően lehűlt, botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítsük. Mindkettőből ¾ csészényi mennyiségre lesz szükség.

A félretett főzőlevet öntsük keverőedénybe (esetleg, ha van, az álló mixer keverőedényébe), oldjuk fel benne a cukrot, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt is. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (5 perc). Az élesztőhöz adjuk a tojásokat, ½ teáskanál sót, a lehűtött, langyos édesburgonya és sütőtök pürét, a brandyt, majd alaposan összedolgozzuk. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és keverjük a tésztát simára. A tészta rugalmas, sima és ragadós legyen. Ha túl híg lenne, adjunk hozzá még lisztet. A gyúrás után a keverőedényt nedves asztalkendővel fedjük le, majd hagyjuk a tésztát kelni, amíg duplájára nem nő (2 óra).

Picarones (perui fánk), Forrás: fotothing.com

Picarones (perui fánk)

Facsarjuk ki a narancs és a lime levét. Adjuk hozzá a melaszt, a cukrot, a narancs és lime héjat, egy fahéj pálcikát, 1 teáskanál szegfűszeget és ½ csésze vizet egy nagy tálba és tegyük fel főni. A tűzhelyen folyamatosan kevergessük, amíg fel nem forr, majd csökkentsük a hőmérsékletet és csendesen főzzük 15 percig, vagy amíg a folyadék kellően be nem sűrűsödik. A sűrűségének az amerikai palacsinta (pancake) sűrűségéhez hasonlónak kell lenni és számítsunk rá, hogy a hűléssel együtt növekszik. Ha elkészült szűrjük le.

Ha a tészta megkelt, egy edényben hevítsünk olajat 175-180°C-ra. Sós vízben nedvesítsük meg az ujjunkat és formázzunk a tésztából lyukas közepű fánkokat, ahogy az a videón is látható, majd gyorsan tegyük a forró olajba. Rövid ideig, körülbelül 20-30 másodpercig süssük, majd ha már aranybarnára sült, emeljük ki az olajból. A sziruppal meglocsolva azonnal tálaljuk. (A fánkok 90-95°C hőmérsékletű sütőben egy órán át még frissen tarthatók.

Csíki Sándor♣