Mizsei J+ínosMÁD@MÁK – 2014. február negyedikétől két héten át a mádi boroké lesz a főszerep a MÁK-ban. A tavalyi MÁD@MÁK hét sikerén felbuzdulva a MÁK Bisztró csapata hagyományteremtő szándékkal, idén is megrendezi az eseményt. Idén a tavalyinál szélesebb mádi bor repertoárt vonultat fel a MÁK csapata és a Mádi Kör. Szepsy István vezetésével a Mádi Kör tagjai idén is különleges tételeket ajánlanak a MÁD@MÁK programhoz a MÁK vendégeinek. Az esemény fő célja, hogy felhívja a figyelmet a mádi terroir kiemelkedő értékeire, és szélesebb körrel megismertesse azokat a borokat, amikre méltán lehetünk büszkék, hiszen a világon bárhol megállják a helyüket.

A MÁK étlapja ebben az időszakban kifejezetten a mádi borokhoz igazodik, Mizsei János chef (a fenti képen) és Garai Ádám sous chef, cukrász komponálnak izgalmas, MÁK-os ételeket az izgalmas tételekhez.

„A választás szabadsága a vendégé, nem lesz kifejezett menüsor illetve kötelező párosítások, mindenki maga döntheti el, mit mivel szeretne kipróbálni, összekóstolni, ehhez persze professzionális segítséget nyújt a MÁK csapata.”

Szauer Judit (MÁK Bisztró, PR)

A MÁD@MÁK eseményen a következő pincészetek képviseltetik magukat:

  • Áts Pincészet
  • Árvay Családi Pincészet
  • Barta Pince
  • Budaházy Pincészet
  • Demetervin
  • Holdvölgy
  • Lenkey Pincészet
  • Orosz Gábor Pincészet
  • Royal Tokaji Borászati Zrt.
  • Szent Tamás Szőlőbirtok
  • Szepsy Pince
  • Úri Borok Pincészete 

Szepsy István Bánki Anitával beszélget. A háttérben ifj. Szepsy István és Orosz Gábor.

  • A Mádi Kör: A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tevékenységének célja a Mád község közigazgatási területén található termőhelyeken, az Egyesület tagjai által termelt borok minőségének biztosítása, és e borok eredetvédelmének az Egyesület által megalkotott szigorú és következetesen érvényesített követelményrendszer útján történő megteremtése, a község természeti értékeinek, a táj adottságainak védelme, illetve hogy a mádi bort mint önálló fogalmat megteremtse, piaci érvényesülését megalapozza, ezáltal a bort létrehozó mádi polgárság életképességét erősítse, szellemi kiteljesedése előtt utat nyisson, önmegvalósítását segítse.  Forrás, és további információ a Mádi Körről: www.madikor.hu

Kovács Károly, Szepsy István, Vinkó József (Magyar konyha), Demeter Ervin és Bánki Anita (Heti válasz, Magyar konyha) a képen (Mák Bisztró, 2014)

Eddig tartott a hivatalos sajtóanyag, ám most, újabb fotókkal illusztrálva, lássuk, hogy milyen is volt az a vacsora, amelyen sokad magammal a vezető gasztronómiai sajtó jeles tagjai között, megkóstolhattam a MÁK ételeit és a Mádi Kör borait.

MÁD@MÁK sajtóvacsora

Az ételek a Mák ifjú séfjének, Mizsei Jánosnak a tehetségét dicsérik. A helyettese, a sous-chef Garai Ádám. Lássuk hát a magukért beszélő képeket.

  • Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet MÁD 2012

Házi sonka, kenyér, vaj

Amuse bouche: Kacsamáj bonbon cappuccino habbal

  • Demetervin Tokaji Száraz Szamorodni 2006

Bárány consommé, wonton tésztában zeller és sárgarépa, zöldborsó hajtás

  • Szepsy Pincészet “Birtok” Furmint 2012

Mangalica terrine

  •  Budaházy Pincészet „Makovicza” Furmint 2011

Fogas csicsóka textúrákkal (chips, purée), kiváló, málnaecetes salátával

  • Lenkey Pincészet December 2005

Kacsamell édesburgonyával és Brie habbal

Tonic-os granita

  • Orosz Gábor Pincészet 6 puttonyos aszú 2007

Sárgabarackos chiboust sós karamellkrémmel és pisztáciafagylalttal

Akadt még némi „Petit four” levezetésképpen, amihez az Úri Borok Pincészete 6 puttonyos aszú 2003 borát szolgálták fel az elégedett közönségnek. A következő néhány kép őket mutatja.

Kovács Károly (Tokaj) és Ördögh Bálint (GoodFood)

Harmath Csaba és Demeter Edit (jobbra)

Gyimesi Zsuzsanna

Csíki Sándor♣