GIN & TONIC ZSELÉ – szilveszterre

A GIN & TONIK ZSELÉ pezsgőporral receptje Eben Freeman nevéhez kötődik, akinek a Mojitoja legalább annyira ismert, mint ez a szilveszterre is kiváló és izgalmas zselé. Freeman a megfelelő időben felismerte az új technikákban, anyagokban és a századelőn még újnak számító molekuláris mixológiai divatban rejlő lehetőségeket és már korán molekuláris mixológusnak kezdte magát nevezni. Az itt következő ötletes receptben az egyik legáltalánosabban használt hidrokolloid, a valamennyiünk által jól ismert zselatin kerül alkalmazásra. A recept némi retro pezsgőporos hatást is kínál. A zselatin sokoldalúságát a téli disznóvágási szezonhoz jól illeszkedő kocsonya is igazolja, és a Gin&Tonic zselé kocsonyával is összekóstolható.

Gin&Tonic zselé

  • Hozzávalók:
  • 1 darab fagyasztott lime
  • 60 g szirup
  • 1 1⁄4 teáskanál citromsav
  • 1⁄4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1⁄4 teáskanál kristálycukor
  • 1 1⁄2 lap zselatin
  • 30 g gin
  • 60 g tonik
Eben Freeman - Gin Tonic zselé, Forrás: drinkscompanion.files.wordpress.com

Eben Freeman – Gin Tonic zselé,

Elkészítése: Mélyhűtőben fagyasszuk le a lime-ot, majd vágjuk fel vékony szeletekre. A szeleteket vonjuk be a sziruppal, szórjunk rá 1 teáskanálnyi citromsavat, majd 65°C-on addig szárítsuk, amíg száraz és ropogós nem lesz. A szódabikarbónát, kristálycukrot és a maradék citromsavat keverjük össze. A zselatinlapokat hideg vízben áztassuk 2 percig. Melegítsük fel a gint és adjuk hozzá a zselatint. Öntsük alacsony falú, folpackkal kibélelt tepsibe és adjuk hozzá a tonikot is, majd két órán át hűtsük. ha megdermedt, vágjuk fel 1-1,5 centiméteres kockákra. A Gin & Tonik zselékockákat helyezzük a lime chips-re és szórjuk meg a cukor-szódabikarbóna-citromsav keverékkel (a szódabikarbóna a szájüregben oldódó citromsav hatására pezsegni kezd).

Ráadás  cocktail – Mojito

Aki a fenti receptet macerásnak tartja, vagy nincs ideje elkészíteni (pedig igazán izgalmas és érdekes), annak ráadásként következzen egy klasszikus koktél, a Mojito, ugyancsak Eben Freeman előadásában (A tökéletes Mojito készítéséről itt olvashatsz.)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Italok, Molekuláris gasztronómia, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

GIN & TONIC ZSELÉ – szilveszterre bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. kenéz júlia szerint:

    Kedves Sándor!

    Nagyon izgalmasnak és kellemesnek hangzik a Gin&Tonik zselé, kipróbálnán ha nem dolgoznék.

    Ezúton kívánok Boldog Új Esztendőt ,s még több jobbnál -jobb cikket Mindannyiunk örömére !
    Júlia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.