KARÁCSONYI ÉTELEK – Japán és Venezuela

JAPÁNBAN JÁRVA, ki gondolná, hogy a hírek szerint éppen a Harland Sanders leleményes és felettébb titkos panírjában kirántott csirkealkatrészek lesznek a legújabb kor népszerű karácsonyi ételei. Egy Kentucky csirkét pedig hol másutt, mint éppen egy KFC gyorsétteremben fogyasztanak el. Nekünk, akik hajnaltól estig sütünk, főzünk, készülődünk, furcsának tűnhet ez a hagyomány, azonban a szigetországban olyannyira

elterjedt, hogy a gyorsétteremben ajánlatos már jó előre helyet foglalni, ha karácsonykor, ujjainkat nyalogatva rántott csirkét és népszerű holland-amerikai káposztasalátát (coleslow) akarnánk enni, s hozzá liternyi kólát inni. (A japánban is kedvelt, eredeti amerikai káposztasaláta titkos receptje itt található.)

Venezuela (hallaca és pan de jamón)

Hallaca (ejtsd: ájjáká) ugyan egész évben készülhet, ám december folyamán felettébb gyakran készítik. Egy elterjedt mítosz szerint az étel eredete a gyarmati időkbe nyúlik vissza, amikor az ültetvénytulajdonosok a karácsonyi ételmaradékot, sertés és marhahúsdarabokat, a rabszolgáknak ajándékozták, akik ezeket kukoricatésztába és levelekbe csomagolták, s így főzték ki. Az halluca ma már a venezuelai konyha mindennél fontosabb étele.

La Hallaca venezolana (venezuelai hallaca)

Készítése során pörköltszerűen előkészített sertés-, marha- és csirkehúst, mazsolát, kapri- és magozott olíva bogyót kevernek össze, majd ezt a ragut kukoricalisztből készített, onoto maggal élénksárgára színezett tésztára simítják. A tésztát összehajtva töltött batyut kapnak, amit banán, vagy más növények nagy leveleibe csomagolva főznek, gőzölnek két-három órán át. A hallaca, akárcsak a hazai lecsó, annyiféleképpen készül, ahány család csak főzi. Készítése az összetartozást kifejező, legerősebb karácsonyi venezuelai családi tradíció.

Hallaca venezolana

A hallaca mellett egy fiatal, az 1900”-as évek eleje óta elterjedt étel, a „Pan de Jamón” számít a legnépszerűbb karácsonyi venezuelai ételnek. Készítéséhez a kisebb négyzetekre kinyújtott kenyértésztára egy réteg sonkát helyeznek, majd erre a mazsolát, magozott olívabogyót halmoznak. A tésztát feltekerik, tepsibe helyezik és sütőben megsütik. Ha elkészült, felszeletelve tálalják.

Pan de Jamon

 Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, nemzetközi konyha, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

KARÁCSONYI ÉTELEK – Japán és Venezuela bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kosárka J. szerint:

    A karácsonynak Japánban nem nagyon van hagyománya, nem is ünnep, ezért nincsenek is ennek kapcsán elterjedt saját ételeik. Viszont mindenhol az ismert európai és amerikai dallamok szólnak ilynekor, amihez valami hozzá illőt kell enni, de hogy miért éppen a KFC lett a kedvenc, arra nincs sehol utalás.
    Venezuelában a kezdeti gyarmati időkből származó “hallaca” készítése minden családban komoly hagyomány és valóban ott is mindenki a saját receptjére esküszik. (Kóstolót is szoktak vinni a barátoknak, ugyanúgy, ahogyan nálunk disznóölés után.)A “pan de jamón” otthon is készül, de azért inkább a megbízható boltból (panadería) szerzik be. Mindkettő nagyon finom tud lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.