ÉV BORÁSZA 2013 – először lett nő az Év Bortermelője!

ÉV BORTERMELŐJE 2013 – 2013. december hatodikán, pénteken délben felszállt a fehér füst, és a Gerbeaud Házban tartott sajtótájékoztatón kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2013” cím nyertesét. Mint a sajtóanyagban is áll: a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Az “Év Bortermelője 2013” díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász:

 • Bolyki János – Egri borvidék
 • Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
 • Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
 • Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
 • Heimann Zoltán – Szekszárdi borvidék

Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva és Heimann Zoltán

Az “Év Bortermelője 2013” díj nyertese

Gálné Dignisz Éva

A Magyar Bor Akadémia a díjjal kapcsolatban, idén először, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy:

“Sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy hazánk nem csak a drága, felső kategóriás, elegáns „ünnepi” boroknak a szülőföldje, hiszen nemzetközi mércével is mérve kiváló, zamatos, nagyszerűen egyszerű, hétköznapi, megfizethető borokat is terem. Hála a jóistennek, különben nyugodt szívvel megelégedhetnénk mindössze 500 hektár szőlőterülettel is. Jóllehet, ez nagyobb feladat, mint sokan gondolnák, hiszen ezen a borvidéken a talaj adottságai miatt sokkal nehezebb tartalmas, értékes, igazán jó borokat készíteni. Éppen ezért hatalmas eredmény, hogy idén egy kunsági borász, és a díj történetében először egy hölgy nyerte el a méltó kitüntetést.”

Gálné Dignisz Éva (Szigetcsép)

A díjazott Gálné Dignisz Éva szavai szerint:

„Célunk, hogy az elmúlt ötven év során kettévált szőlőtermesztés és borászat — szakmai rangjának megfelelően — újra egyesítésre kerüljön családi pincészetünkben, hiszen kiváló minőségű borokat elsősorban saját termelésű szőlőből tudunk elképzelni. A magas minőség eléréséhez ezenkívül szükséges az egész éves munka során a szőlész és a borász folyamatos szakmai konzultációja, mely biztosítja az optimális termesztéstechnológiát. A korszerű borászati technológia megléte csak egy pont a minőségi borkészítés folyamatában. Ehhez biztosítani kell a kiváló alapanyagot, melyből a borok végső arculatát a borász szakmai tudása és elkötelezettsége adja meg.”

A sajtóanyag szerint, Gálné Dignisz Éva egykor a Kertészeti Egyetemen diplomázott. A szigetcsépi borász hölggyel édesapja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét, s tőle tanulta a szakma iránti alázatot és precizitást is. Dolgozott a Pest megyei Pincegazdaságnál, a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban, majd annak privatizált üzemében, mint főborász. 13 éve már, hogy szőlész férjével együtt építgetik egyre sikeresebb és ismertebb 76 hektáros családi vállalkozásukat. Boraival sorra söprik be a szebbnél szebb díjakat, elismeréseket nemcsak hazai, de nemzetközi borversenyeken is.

Az “Év Bortermelője 2013” díj nyertese, Gálné Dignisz Éva, és lánya, Gál Zsuzsanna között, a sajtótájékoztatón

A borász hölgy mindegyik borára úgy tekint, mint saját gyermekére, egyformán szereti őket, de ha muszáj lenne egyet kiemelni közülük, akkor a Kékfrankos rosét választaná, hiszen ez a bor már a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Ez hozta meg az elismertséget a pincészetüknek, ezt tekinti a legnagyobb szakmai kihívásnak, és ez az a bor, amelyet a nők és férfiak is szívesen fogyasztanak.

Mint minden embernek, Évának is vannak tervei, vágyai, kívánságai. Mindennél fontosabb számára, hogy családjával egészségben folytathassa hivatásukat még sok-sok évig, hogy borfogyasztóik elégedettsége továbbra is töretlen maradjon. Lassan, de biztosan, kis léptékekben szeretnének tovább fejlődni. 10 éves terveikben szerepel további szőlőfajták telepítése, az idős ültetvények rekonstrukciója, a pince fejlesztéseinek befejezése, és nem utolsósorban szeretnék átadni gyermekeiknek a szőlővel és borral kapcsolatos tapasztalataikat.

Gálné Dignisz Éva és családja a sajtótájékoztatón

Nagyon büszke vagyok a családomra: lányomra, aki négy nyelven beszél és egy éve már a családi cégnél dolgozik, fiamra, aki szőlész szakon végzett az egyetemen, jelenleg növény szakorvosnak tanul, és férjemre, aki a családi cégünk megalapításával megteremtette a lehetőséget ahhoz, hogy saját borokat készíthessek, és aki a családunk mögött biztos támaszként megadja a fő irányokat a cégünkben. Aki eljön hozzánk, azzal szívesen beszélgetünk a borokról, szőlőről, és szívesen töltünk neki gyümölcsös, fajtajelleges, könnyed, üde borainkból.”

Kedves Éva, szívből gratulálunk a díjhoz! Kívánjuk, hogy felhőtlenül élvezze sikereit, használja ki a kitüntetés adta újabb lehetőségetek, kívánjuk, hogy vágyai valóra váljanak, magunknak pedig azt kívánjuk, hogy még hosszú-hosszú évekig ajándékozzon meg minket a dolgos hétköznapokon is kiváló, könnyen érthető üde boraival!

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

ÉV BORÁSZA 2013 – először lett nő az Év Bortermelője! bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. László Gyula szerint:

  Tisztelt és Kedves
  Gálné Dignisz Éva!
  Az “Év Bortermelője 2013″ díj nyertese!
  Gratulálunk a nehéz “versengésben” elért és kiérdemelt szakmai címért!!
  A (4000 tagú) Magyar Újságírók Országos Szövetsége
  (350, ebből 70-90 aktív tagú) Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály
  vezetősége és tagsága nevében
  tisztelettel és örömmel hívjuk/várjuk egy 2014-ben rendezendő szakosztályi
  eseményre. A rendezvényünk i-jére a pontot egy kellemes kulináris élményeket nyújtó aktust a családi borászatuk kiváló alkotásait érzékszervi bemutató gyanánt megismertethetnék.
  Az időponttal, a programtervezettel kapcsolatban várom visszajelzését, amelyet követően egy személyes szakmai megbeszélés nyomán rögzíthetjük a részleteket.
  (Megjegyzem, 3-4 évvel ezelőtt a szakosztályunk – tanulmányút keretében – már”megfordult” a borbirodalmukon.)
  Szívélyes üdvözlettel:
  László Gyula újságíró
  a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály
  titkára
  +36 20 925 0514

 2. Mackóúr szerint:

  Tisztelt és Kedves
  Gálné Dingisz Éva!
  Az “Év Bortermelője 2013” díj nyertese!
  Gratulálunk a nehéz “versengésben” elért és kiérdemelt szakmai címért!!
  Az (1 tagú) Saját Magam Országos Szövetsége
  (1, ebből 1 aktív tagú) Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály
  vezetősége és tagsága nevében
  tisztelettel és örömmel hívjuk/várjuk egy 2014-ben rendezendő szakosztályi
  eseményre. A rendezvényünk i-jére a pontot egy kellemes kulináris élményeket nyújtó aktust a családi borászatuk kiváló alkotásait érzékszervi bemutató gyanánt megismertethetnék.
  Az időponttal, a programtervezettel kapcsolatban várom visszajelzését, amelyet követően egy személyes szakmai megbeszélés nyomán rögzíthetjük a részleteket.
  (Megjegyzem, 3-4 évvel ezelőtt a szakosztályunk – tanulmányút keretében – már”megfordult” a borbirodalmukon, de akkor nem kaptunk utazási költségtérítést, szállásunkról, ruházatunk kitisztításáról nem gondoskodtak, méltányolható kóstoló-csomaggal sem láttak el. Itt az alkalom bepótolni!)
  Szívélyes üdvözlettel:
  Mackóúr újságnemíró
  a SMOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály
  titkára
  +36 20 (továbbiak a telefonkönyvben)
  Elnézést a stílusért, mondatszerkesztésért, nyelvtanért, de én újságnemíró vagyok, a szöveget csak másoltam a padszomszédról 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.