MVI GÁLAEST 2013 – MVI Gálaest képekben

AZ MVI (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) idei (2013) gálaestjére Disznóölő Szent András neve napján, november 30-án, Mezőkövesden, a Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness szállodában került sor. Az MVI az idei Gálaestjét a legendás Gundel Károly munkásságának ajánlja. A gálaesten az elmúlt évtizedek és a jelen vezető chefjei párban készítették el a Gundelek korát idéző ételeket.

A Gálaest előtti hónapok

A Gálaest szervezése az esemény előtt hónapokkal kezdődött és számtalan megbeszélés, egyeztetés előzte meg. A Gálaest koncepciója szerint egy “nagy öreg” és egy “nagy fiatal”, együtt készítenek egy-egy fogás Gundel Károly tiszteletére.

  • Mindehhez érdemes tudni azt is, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén szakmai díjat is alapított, mellyel Gundel Károlynak, a testület egykori elnökének is méltó emléket kívántak állítani. Az MVI a Gundel Károly Díj megalapításáról jelentős szakmai szervezetek egyetértése mellett határozott. A díjat olyan személy nyerheti el, aki maradandót alkot a magyar vendéglátás értékeinek megőrzésében, fejlesztésében. A díj odaítéléséről kuratórium dönt, amelybe minden szakmai szervezet delegál egy-egy tagot. Az elismerésben évente legfeljebb három személy részesülhet. A család meghatalmazását a díj megalapítására, valamint a név használatára Em. Prof. Dr. Gundel János adta át Kovács Lászlónak, az MVI elnökének.

MVI Gálaest 2013, séfek, szervezők

Az utolsó egyeztetésen (Pil Orsolya, Jakabffy László és Wolf András)

Néhány órával a Gálaest előtt: Kovács László (az MVI elnöke) és Kovács Lázár (Lázár Séf)

Hamarosan kezdünk: Kovács László és Pil Orsolya

A séfek, ételek, italok

A Welcome Drink: Harmatrázó pálinkák, Szent Tamás Pincészet Mád Furmint 2012, Törley pezsgő válogatás

AMUSE BOUCHÉ FALATOK
Palóc cappuccino, tárkony bon-bon
Borjú Magyaróvári módra
Töltött alma kocka
Bíró Lajos – Sárközi Ákos
(Bock Bisztró – Borkonyha)

Wolf András, Bíró Lajos, Sárközi Ákos

Készül a “Palóc cappuccino, tárkony bon-bon” (Wolf András, Sárközi Ákos és Bíró Lajos. A háttérben Jakabffy László)

Palóc cappuccino, tárkony bon-bon félig készen

Borjú Magyaróvári módra

HIDEG ELŐÉTEL
Formában sült libamájpástétom birsalma pürével
Paprikás malacfül és nyelvkocsonya
Gundel saláta
Garaczi János – Rácz Ferenc
(Tanyacsárda Lajosmizse – La Fiesta Party Sevice)
Egri Olaszrizling 2011
Juhász Testvérek Pincészete

Formában sült libamájpástétom birsalma pürével, Paprikás malacfül és nyelvkocsonya, Gundel saláta

LEVES
Csicsóka krémleves, ropogós zsályalevelekkel
Gullner Gyula – Wolf András
(Duna InterContinentál – Salon Restaurant)

Csicsóka krémleves, ropogós zsályalevelekkel

Csicsóka krémleves, ropogós zsályalevelekkel

MELEG FOGÁS KÖZI ÉTEL
Enyhén füstölt pisztráng tormás karfiollal
Wolf András – Fekete Antonio
(Salon Restaurant – New York Kávéház)
Villányi Chardonnay HËRKA 2012
Vyvylan Szőlőbirtok és Pincészet

Enyhén füstölt pisztráng tormás karfiollal

FŐFOGÁS – DERÉKÉTEL
Zselici vaddisznó tarja céklavariációkkal és kelbimbólevélkékkel
Cseh János – Győrffy Árpád
(Marriott – Arany Kaviár Étterem)
Szekszárdi Civilis QV Vörös Cuveé 2011
Bodri Pincészet és Szőlőbirtok

Zselici vaddisznó tarja céklavariációkkal és kelbimbólevélkékkel

DESSZERT – NYALÁNKSÁG
Gundel palacsinta-varázs
Kovács Sándor – Andrész Zoltán
(Gerbeaud – Andrész Cukrászda)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2004
Fitomark Tokaji Borház – Kiss István Családi Pincészet

Gundel palacsinta-varázs

  • Az előételekhez és a főételhez a borokat az In Vino Veritas Borkereskedés biztosította. A borok szakszerű kínálásáról Nagy Fruzsina sommelier (Prímás Pince, Esztergom) gondoskodott. Pasco: espresso és cappuccino kávéitalok. Has Bean: filter technológiás kávé italok speciality farm szelektált kávékból Kántor Enikő és Molnár Attila barista bajnokok készítésében. A Royal Cognac francia konyak kóstolót tartott.
  • Petit Fours: Eszterházy macaroon, Mini Dobos Tortácska (Pataki Cukrászda – Érd)

Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd) és Prisztavok Zoltán (Törley)

  • Az éjféli büfé: Hideg parasztos ízelítő házi disznóságokból, Konfitált malaccsászár alföldi kemencés káposztával és kolbászos krumpligombóccal, Filézett kappanmell és comb vadas mártásban, roppanós zöldségekkel, zsemlepudinggal (Juhász Attila séf, Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness

Randvánszki Attila (ül), Kovács Lázár és Kovács László az MVI elnöke

A vendégek, középen Jakabffy László

Asztaltársaim: jobbról Bodrogi Ádám és felesége

Zoltai Anna (NÉBiH)

  • A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gálaestje idén is jól sikerült, különösen jó szellemű és hangulatú volt. Jó ételek, jó italok, jó társaság! Köszönet mindenkinek, aki mindehhez hozzájárult!
  • (További képek is lesznek.!)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, borász, Chef, magyar konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.