VÖRÖS ÉS FEKETE VIZELET – cékla, fenolftalein, szenna

beetroot-juiceA VÖRÖS ÉS FEKETE színű vizelet többnyire erős félelmet, rémületet vált ki, amin az sem enyhít, hogy mindeközben közismert, hogy akadnak anyagok, amelyek a vizeletet megfestik. Más dolog tudni róla és más dolog megtapasztalni. Ilyen vizeletfestő a magyar találmányként évtizedeken át hashajtónak is használt fenolftalein, amely a vizeletet ugyancsak pirosra festi. Ilyen vizeletfestő számos más gyógyszerhatóanyag és a B-vitaminok is.

A növények között szintén gyakoriak a vizeletet elszínezők. A rebarbara, az áfonya, a szeder vörösre, a sárgarépa narancssárgára, a lóbab barnára, a hashajtóhatású kaszkara és szenna feketére, lúgos kémhatású vizelet esetén vörösre színezheti a vizeletet.

A vizeletet feketére festő kaszkara (Cascara sagrada)

A vizeletet feketére/vörösre festő szenna (Senna biflora)

A cékla okozta riadalom érthető és ősi reakció a vér színére, emellett a szín már évezredek óta a vizelet egyik beszédes diagnosztikai jellemzője. Az indiai ayurvédikus hagyományban a szem-, nyelv, tenyér, köröm diagnosztikák mellett a vizelet szagát, színét, zavarosságát, pelyhességét, sőt, ízét is vizsgáló vizelet-diagnosztika is fontos szerepet tölt be. Ez az ősi diagnosztika a nyugati orvoslásban is élt, majd a középkor végén eltűnt, hogy napjainkban újra terjedni kezdjen.

A leggyakoribb rémisztgető, a cékla (Beta vulgaris)

Az elfogyasztott cékla festékanyagait a gyomorban lévő  sósav (pH 1-5), a vas-ionok, és a vastagbél baktériumai is képesek elszínteleníteni. Bár a betalainokra ennyi minden színtelenítő hatással lehet, a lakosság 10-15 százalékánál a céklalé mégis elszínezi a vizeletet. A jelenség legalábbis zavarba ejtő, ráadásul akadnak, akiknél az elszíneződés intenzitása és megjelenésének gyakorisága az élet során is változik, míg másoknál folyamatosan fennáll. A beeturia magyarázataiban a vas, a gének, a gyomorsav és az oxálsav a leggyakrabban előforduló tényezők. (Minderről részletesen itt lehet olvasni.)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

VÖRÖS ÉS FEKETE VIZELET – cékla, fenolftalein, szenna bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. bonbon szerint:

  Inkább ijedjen meg az ember és vizsgáltassa ki magát orvossal, ha szokatlan elszíneződést lát a vizeletén. Miután Ön nem orvos, kérem, hogy ne biztassa az olvasóit, hogy elbagatellizálják a tüneteiket.

 2. Csíki Sándor szerint:

  Nem hinném, hogy ez az írás bármire is biztatná az olvasót! Legkevésbé arra, hogy bármit is elbagatellizáljon.

 3. Zsuzsanna szerint:

  Szép délutánt mindenkinek, én hasznosnak találtam az olvasottakat. Nekem a cékla legelôször kb. három évesen szinezte el a vizeletemet, nagymamámmal jókat nevettünk, mert elôzô este még az összes céklalevet is én ittam meg. Azóta is imádom a céklát és bizony néha elszinezi… A szennatea nem volt semmilyen hatással a vizeletemre. Üdvözlettel
  Zsuzsanna

 4. Trázsi Éva szerint:

  Pár napja borsmenta teát iszom, és már többször észrevettem, hogy piros színü a vizeletem. Ha ez nem a teától van akkor rohanok orvoshoz. Kérem nyugtassanak meg.Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.