MAROKKÓI-FRANCIA előételek. Ami a meze, vagy mezze a Mediterráneumban, tapas a spanyol konyhában, az a feketelábú (pied noir) konyhában a la kémia. Ahogy a mezze, mezze, mezé, méze, maze, attól függően, hogy mely ország nyelvén mondjuk, többnyire ánizs ízű itallal (arak, ouzo, raki) kerül az asztalra a pied noir la kémia

is az anisette nevű ugyancsak ánizs ízű alkoholos itallal jár együtt. A La Kémia részeként az asztalra kis tányérok kerülnek, rajtuk fűszeres kolbászkák (merguez), nyers karfiol rózsák, pisztácia, pörkölt mandula, mogyoró, pörkölt görögdinnye magok, savanyúságok, szalámik, máspástétomok, friss chili, csicseriborsó, fokhagymás, ecetes szardínia, fekete, bíbor és zöld színű olívabogyó. A következőkben a la kémianak is részét képező borjúmáj pástétom egy receptje olvasható.

Pâté de Foie (májpástétom)

Pate de Foie

Hozzávalók: 1000 g borjú (vagy bárány) máj felszeletelve, 100 ml olaj, 2 nagy vöröshagyma finomra vágva, 2 sárgarépa, tisztítva, karikára vágva, 2 babérlevél, só, őrölt feketebors

Elkészítése: enyhén grillezzük meg a májszeleteket, majd törölgessük le és vágjuk  4-5 centiméteres kockákra. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat közepes tűzön, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, babérlevelet, májat, borsot és 250 ml vizet, és a serpenyőt félig lefedve 30 percig főzzük. Csökkentsük a hőt, vegyük le a fedőt, majd gyakran kevergetve, hogy a máj és a zöldségek ne égjenek le, főzzük el a levet. Ízlés szerint sózzunk és még borsot is őrölhetünk a májra. Ha a lé elfőtt, távolítsuk el a babérlevelet, a zöldségeket és májat öntsük turmixgépbe és és finom pástétommá turmixoljuk a keveréket. Tegyük tálba, vagy, ha van, pástétomformába, és a hűtőben hűtsük le.

Csíki Sándor♣