A GAULT&MILLAU 2014  étterem- kalauz bemutatójára 2013. október 10-én délután került sor Budapesten, a Gerbeaud házban. Az étteremkalauz hivatalosan október 11-én jelenik meg, és az előrendelt könyvek kiszállítása is akkortól kezdődik. A világhírű francia kalauz első száma tavaly márciusban jelent meg, Gault&Millau 2012 címen. A számozásból a 2013-as kimaradt, ne keresse senki!

A kötetek az idei évtől kezdődően mindig a következő év számát (idén: 2014) viselik majd, ami egyben magyarázat is arra, hogy miért nem érdemes a Gault&Millau 2013 kiadványt keresni. (Ez egyszer még akár kvízkérdés is lehet.) Ugyancsak változás, hogy az étteremkalauzt a szerkesztőség ezentúl már nem tavasszal, hanem ősszel jelenteti meg, hasonlóan a világ többi Gault&Millau szerkesztőségéhez.

„A kalauz jelentősen kibővült a 2012-es kiadáshoz képest, 530 oldalas lett. A tesztelt éttermek száma 398, az értékelt szállodáké 518, és az új könyvnek már egy átfogó, 161 magyar borászat 650 borát tartalmazó borkalauz is része. Nyugodtan állíthatjuk tehát, hogy soha ilyen részletes kutatás és jelentés nem készült még a hazai gasztronómiáról.”

  • A könyv már megrendelhető, és az első hetekben kizárólag, a GaultMillau.hu-n szerezhető be.
  • Az étteremkalauz ára: 3 000 Ft, a postázási költség 500 forint, 3 példány fölött a kiszállítás már ingyenes!

Díjazottak

A Gault&Millau 2014 étteremkalauz Év Étterme címét az Anyukám mondta… (Encs), a Dudás testvérek étterme nyerte el.

Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd (Anyukám mondta…, Encs)

  • 17 pontos:

    • Costes Restaurant
    • Onyx étterem
    • ZONA Bisztró

    16 pontos:

    • Csalogány 26 étterem
    • Laci!Konyha!
    • Salon Restaurant

    15 pontos:

    • Alabárdos Étterem
    • Arany Kaviár étterem
    • Borkonyha

    14 pontos:

    • Bock Pest Bisztró
    • Fausto’s Ristorante
    • Gusteau (Mád)
    • Kistücsök étterem (Balatonszemes)
    • La Plaza Iberostar Hotel
    • Mák bisztró
    • NOBU
    • Susogó étterem (Pécs)

    13 pontos:

    • Anyukám Mondta (Encs)
    • Aszú étterem
    • Baltazár
    • Bock Buda Bisztró
    • Brill Bisztró (Békéscsaba)
    • Château Visz Kastélyszálló étterme
    • Chianti Étterem (Veszprém)
    • IKON Restaurant (Debrecen)
    • Jankovich Kúria étterme (Rácalmás)
    • La Maréda Étterem és Bisztró (Győr)
    • Mandula Étterem és Bor Bár (Villány)
    • Pavillon de Paris Étterem
    • Ráspi Vendéglő (Fertőrákos)
    • Vár: a Speiz

A Streetfood kategória győztese a Funky Pho lett. Az Év kulináris kitüntetettje a Rév csárda, akinek a halászlevét a Gourmet fesztiválon is kóstolhattukAz év kisvendéglője a hévízi Öreg Harang borozó és étterem. (Őket nem ismerem.) Az Év borászata a tokaji Kikelet Pince (Berecz Stéphanie), az Év konyhafőnöke Wolf András és Fekete Antonio (Salon étterem).

Tallián Hedvig (riporter), Csíki Sándor (Food&Wine), Uj Péter (!!444!!!) és Dudás Szabolcs  (Fotó: hejszakacsok.hu)

Az Aranyszalag Minőségi Tanúsítvány első tagjai

Az Aranyszalag Minőségi Tanúsítvány a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) francia mintát (Label Rouge)  alapul vevő tanúsítványa. Az első kilenc termelő, aki elnyerte a magas követelményeket támasztó címet.

  1. Tetrabbit – szabadtartású „relax” nyúl
  2. Zselicvad – prémiumjellegű extra vadhús
  3. Mastergood – szabadon tartott tanyasi csirke
  4. Brunner méhészet – galagonyaméz
  5. Molnár János kecskesajtjai
  6. Parajdi étkezési só
  7. Rózsavölgyi csokoládé
  8. Kiss család bezdáni fűszerpaprikája
  9. Tarpa kft. Szatmári szilvalekvárja

Csíki Sándor♣