RAKOTT KRUMPLI – 19. századi rakott krumpli recept

A RAKOTT KRUMPLI valamikor a 19. század közepén még töltött burgonya néven, a főzelékek között szerepelt a kor egyik szakácskönyvében. Zemplényi Antónia bevezetője szerint a “Sz. Hilaire Jozéfa híres s oly igen kedvelt Pesti Szakácskönyve után a franczia- német konyha nálunk is otthonos ételeit, a magyar szokásokhoz alkalmazva dolgoztuk át, s aztán egy külön szakaszban a “Tulajdonképpeni magyar

ételek” czím alatt, egy sorozat tősgyökeres magyar ételt hoztunk, melyeket Debreczenből és Szegedről, s más tősgyökeres magyar városokból, elismert jó gazdasszonyoktól kaptunk, …

Nos, ezeknek a tősgyökeres magyar ételeknek az egyike a töltött burgonya, amiben nem nehéz felismerni rakott krumplijaink egyik 19. századi elődjét. Könnyen elkészíthető, különösebb magyarázatot nem igényel.

Töltött burgonya – recept, 1864

“A burgonyákat megfőzvén meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Borjúaprólékot épp így puhára főzzük és durván összevágjuk. Kevés zöldpetrezselymet, egy kis fej vereshagymát, 5 megmosott és szálkájától megtisztított szardellát apróra vágunk. Egy darab vajat felolvasztván, a fentebbit beletesszük, kevés sót is adunk közé, s mindezt jól összepároljuk. Most egy tálra néhány kanál tejfelt és néhány darabka vajat teszünk, erre egy sor burgonyát, s megsózzuk. Erre ismét ismét tejfelt és vajat, azután egy sor borjúaprólékot, ismét tejfelt. És ismét burgonyát és így tovább, míg mindent felraktunk a tálra. Legfelül vajat és tejfelt teszünk. Hosszúkásra vagdalt szardellával díszítjük és szép sárgára sütjük.”

Burgonybetakarítás – 1922, 2011

Burgonyaszedés Németországban (1922)

  • Akit érdekel, hogy mostanában (2011) miképpen is történik a korszerű, gépesített burgonyabetakarítás, az nézze meg a következő videót is. Érdekes.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Gasztronómia történet, magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

RAKOTT KRUMPLI – 19. századi rakott krumpli recept bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. borbély irén szerint:

    Érdekes,tényleg hasonlít a mi rakott krumplinkhoz.Én zsemlemorzsát is használok meg füstölt kolbászt -a borjú helyett :)- A töltött krumpli az más,azt darált hússal töltjük.

  2. garamizsuzsa szerint:

    ez a traktoros betakaritas szornyu es szemelytelen; szennyezi a kornyezetet, fele a kukaba megy meg az eg tudja hova; nekem jobban tetszik a kezzel betakaritott valtozat es annyit eszunk amennyi van valtozat 🙂

  3. Visszajelzés: Recipe of the week: Hungarian layered potatoes - Daily News Hungary

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.