PÉNTEK 13 – vagy kedd 13, esetleg péntek 17 ?

PÉNTEK 13 – A péntek 13 fóbia állítólag a 19. század előtt még nem létezett, legalábbis, írásos nyoma nincs. Az “Olasz Mozart” Gioachino Antonio Rossini (1792-1868) nevével kapcsolatban említve merül fel először, hogy sok olasz szerencsétlen napnak tartja a pénteket, szerencsétlen számnak a tizenhármat, ami után mi is lehetne rosszabb, mint éppen a péntek 13. S, lám, milyen napon halt meg Rossini? Péntek 13-án, ahogy egy másik zeneszerző, az osztrák Arnold Schoenberg  is, ami persze nem jelenti azt, hogy a zeneszerzők

péntek 13-án halnak. A 12-vel még minden a legnagyobb rendben. 12 hónap van egy évben, 12 óra van az órák többségének számlapján, 12 apostolról, Izrael 12 törzséről, stb. beszélünk, vagyis a 12 még egységet és  kerekséget tükröz, szemben a renitens tizenhárommal, ami a harmonikus 12 elrontott változata lehet csak.

Egyéb szörnyű napok

 • Akadnak helyek, ahol a péntek 13 helyett más napokon szörnyülködnek a polgárok. A spanyol nyelvű országokban a péntek helyett a kedd 13 a szerencsétlen nap. Így aztán, ha változatosságra vágysz, legközelebb próbáld ki, és rettegj kedd 13-án.
 • Olaszországban a péntek 13 helyett sokan a péntek 17-ét tartják óvatosságra intő dátumnak. Válasszon hát mindenki ízlésének megfelelően napot.
 • A következő filmelőzetes a 2014-ben mozikba kerülő Péntek 13 második részének hivatalos trailerje. Ahogy mondani szokás: A nyugalom megzavarására alkalmas képi és akusztikus hatásokat tartalmaz!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Vélemény
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

PÉNTEK 13 – vagy kedd 13, esetleg péntek 17 ? bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kuthi Csaba szerint:

  Ezek a számmágiák igazán élvezets szórakozást nyújtanak a marhapofa brézelés mellé. Különösen akkor, ha tudjuk, hogy a péntek 13. babonája abból a középkori eseményből származik (állítólag), amikor Szép Fülöp francia király. 1307. október 13-án (pénteken) rajtaütés szerűen rácsapott a Templomos Lovagrend szervezetére és vagyonára, Jacquesde Molay nagymestert Párizsbacsalta,majd hosszas kínvallatás után 1317-ben máglyán elégette. Előbb azonban olyan forma kínvallatásokat produkáltatott hóhérjaival, amiket mai képzelő erővel megalkotni is nehéz lenne. Pedig akkor még nem volt villanyáram (pl. rászögeztette egy nagy fakapura, amit folyton lódítgatott. Elképzelhető!)
  De, a 7-es és a 12-es számok sőt a 3-as is mágikus erővelbírtak:7szűkesztendő, 7 vezér, a hét napjai, stb. akárcsak a 12, ami ma is de facto (ha nem is de jure) elfogadott váltószám Nagy-Britanniában, főleg a lakosság hagyományszeretete és kényelmessége okán, mert ugyanis olyan szerencsés szám (a 7-essel ellentétben, ami prímszám, azaz 1-el és önmagán kívül más számmal nem osztható, és ílymódon tagja a Fibonacci sornak is), ami hatféleképpen osztható, ezért alkalmas váltószámnak (lásd: tucat!). Lehetne még sokféleségeketmesélni a számmágiáról de ezeket kultúrhistóriai könyvekben mind meg lehet találni azoknak, akiket érdekel.
  Viszont újólag kijelentem, hogy a marhapofa brézelését barbárságnak tartom. A szutyokpörkölt szerintem jobb étel.

 2. Kuthi Csaba szerint:

  Pardon! A 7 nem Fibonacci, hanem a 8.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.