1001677_564271753618578_1082102212_nA KÖLES egy perjeféle. Oda is tartozik, a perjefélék (Poaceae) családjába. A Tigris és Eufrátesz vidékén már évezredekkel ezelőtt is termesztették. A termesztett, vagy kásaköles eledelnek sem rossz és akad egy nagy előnye, amit sokan értékelnek: gluténmentes. A Köles, ha étteremként emlegetjük, egy régen várt újdonság. „Divatos néven ételbár, magyarosan menzaszerű, kávézással, és ezzel-azzal összekötött vendéglátó egység” – mondja Hadarik Rita a Rita konyhája

nevű népszerű és sikeres gasztroblog gazdája és Juhász Krisztina, a Köles alapítói, kigondolói és üzemeltetői.

Amit a Kölesről tudni fontos lehet

Hadarik Rita és Juhász Krisztina (Köles)

A Köles Magyarország első 100 %-ban biztonságos gluténmentes étterme. Reform konyhai elvek alapján működik és gluténmentes, teljes értékű gabonát, kölest, hajdinát, barna rizst, stb. használ. Az itt nem elegendő, hogy a gabona gluténmentes legyen, a szállítónak garantálnia kell, hogy nyomokban sem tartalmaz olyan növényi maradványt, amiben glutén van.

A zöldséget, gyümölcsöt őstermelőktől, bevásárló közösségből, piacról szerzik be. A magyar terméket előnyben részesítik. Bevásárolni macerás és időigényes, de (remélhetőleg még sokáig) élvezik.

Idény jellegű, a piac kínálata megszabta alapanyagokkal, friss fűszernövényekkel és naponta változó menüvel dolgoznak. A mai (2013. augusztus 29.) menü például: Karalábé leves eperlevéllel (laktózmentes is), Gombapaprikás puliszkával, Rozmaringos fokhagymás sült csirkecomb, sütőtökös burgonyapürével (laktózmentes is). Desszert: Köleses túrós pite (tojásmentes is), Barackos citromfüves muffin (cukor-, és laktózmentes is)

A friss fűszernövények mellett, parajdi só, hidegen sajtolt napraforgó olaj, olívaolaj, mangalica zsír, kókuszzsír, nád, és nyírfacukor is szerepel az alapanyagok között. Vannak házi szörpjeik is, és finom almaCid.

A Köles

A Köles faldekorációja (2013)

A nyitás előtt, és nem sokkal a nyitás után is meglátogattam a Kölest. Kíváncsi voltam arra, hogy Rita és Krisztina miként birkózik meg a rengeteg munkával. Mosolygósan, telve energiával, bírták. Ezen felül: a kávéjuk jó, az ételeik ízletesek, finomak. Első alkalommal egy sárgadinnyés salátát kóstoltam. Könnyű volt, üdítő, ötletes és egészséges. Másik alkalommal már köles, hajdina, csirke, vega töltött káposzta, bazsalikom olaj és paradicsommártás is került a tányéromra.

Hajdina, köles, csirke, vega töltött káposzta, paradicsommártás a Kölesben (2013)

A gluténmentes és mindenféle-mentes desszertek is finomak, ami ellentmond annak, hogy ami egészséges, az feltétlen rossz és íztelen is.

Csokis gombócok, szilvaszósszal (Köles, 2013)

Hadarik Rita 2013. augusztusában, a Kertész utcai Köles étterem nyitása előtt

  • A Köles újdonság, amire az ételallergiákban szenvedők már régóta vártak. Nekem tetszik. Ajánlom mindenkinek! Üde, friss, vidám, energikus, jó kisugárzású. Akárcsak a lányok.

Csíki Sándor♣

QR-KÓD-MÉDIAAJÁNLAT