ÉLELMISZERIPAR Rt. (Food Inc.) – a tökéletes amerikai álom

food-incAZ ÉLELMISZERIPAR RT a néhány nappal ezelőtt posztolt Samsara logikus folytatásaként kerül fel az oldalra. Az Élelmiszeripar Rt. című dokumentumfilm, leszámítva az itt-ott fellelhető elfogultságot, meglehetősen objektív képet rajzol arról a folyamatról, amely valamikor a 18. század második felében kezdődött, majd az ipari forradalmakkal, a termelő és a fogyasztó közti valós és átvitt értelmű távolodással bontakozott ki.

A hús-vér termelő helyére testetlen, virtuális brand-ek léptek és a személyesen ismert termelővel szemben ma már a brand-ekbe, a logóba vetjük bizalmunkat.

A Food Inc. (Élelmiszeripar Rt) Robert Kenner 2008-ban készült, a világot bejárt filmje. Magyarországon is sokan megosztották. Megdöbbentően és számtalan társával ellentétben kevéssé elfogultan, ettől pedig hitelesen mutatja be a tömegtermelést, amire – ne áltassuk magunkat – nem született, és nincs is a láthatáron még más megoldás .

Az önellátás és a kiskert mindenesetre aligha alternatíva az emberiség, s leginkább a nagyvárosi lakosság ellátására. Úgyhogy, íme egy újabb eset, amikor mást diktál a szív és megint mást az ész. Az azonban valószínűnek tetszik, hogy akadnak átmenetek is a totális, profit uralta tömegtermelés és a nagyvárosi erkélyen történő, balkonládás növénytermesztés között. Aki még nem látta volna, szánjon rá időt és nézze meg a filmet.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Amerikai konyha, Vélemény, Videó
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

ÉLELMISZERIPAR Rt. (Food Inc.) – a tökéletes amerikai álom bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Péter szerint:

  Nekem az jött le, hogy végülis az igazi mozgatórugója az egész élelmiszeriparnak a fogyasztó, a vevő. Az élelmiszeripar nem csinál mást csak fogyasztói igényt elégít ki. Csak a profitszerzés a célja, nem érdekli mi az igény. Csak ki akarja elégíteni az igényt mindenáron, mert akkor adja csak oda a vevő a pénzét önszántából. És mindezt a lehető legkisebb költségráfordítással és a lehető legnagyobb profittal akarja megtenni.

  Tehát ha az embereknek nem volna igényük olcsó egészségtelen ételek fogyasztására, akkor az élelmiszer ipar sem állítana elő olcsó egészségtelen ételeket. Ha az embereknek igényük lenne egészséges étel fogyasztására, akkor az élelmiszeriparnak nincs választása, tehát vagy kielégíti az egészséges ételekre vonatkozó igényt, vagy tönkre fog menni a vállalkozás. Tehát ha az emberekben megnőne a tudatosság szintje, ha jobban odafigyelnének hogy mit esznek, ha nagyobb felelősséggel választana ételt a saját és családja szájába, akkor más lenne a helyzet. Ergó ez mi együtt okozzuk, nem csak az élelmiszeripar a felelős egyedül, hanem 50%-50%.

 2. Órigenész szerint:

  Péternek igaza van. A tömeg, vagyis a csőcselék mindig is igénytelen volt, de a “demokrácia” előtt ezt szabályozta valami, ma semmi. A züllés megállíthatatlan, nem csak az élelmiszer fogyasztása terén, hanem az élet minden területén.
  Már az ókori görögök (és minden ősi nép) megállapították, hogy az ember összességében nem fejlődik, hanem visszafejlődik. Ez a folyamat a mai napig tart sőt, egyre erőteljesebb. Mondhatjuk úgy is, a Kali Yuga legvégén vagyunk vagy közel az Apokalipszishez, minden jel arra mutat.

  A demokrácia soha sem volt és sehol sem működik. Egy hazugság. Társadalmi hierarchia nélkül káosz van és ez az állapot anarchiához vagy egy diktatúrához vezet.
  Egy kórházban sem dönt mindenki egyformán – orvostól, karbantartón át, a takarítóig – a sebészeti beavatkozásról.
  A folyamatos züllés persze nem csak a demokrácia sara, hanem a gazdasági rendszeré is, amely versenyhelyzetet kreál és morál nélküli profitéhes vállalatokat.
  A működésképtelen demokráciát és a végletekig erőforrásszipolyozó és pazarló kapitalizmust ma az álszent liberalizmus igényli, uralja, működteti és a legkorruptabb rendszerré formálja már globális szinten. Vagyis, ha ez a társadalmi rendszer összeomlik nem nagyon marad utána más, ami feléledhetne.
  Ez van.
  További szép estét! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.