Szomolya 106AZ OMÉK 2013 ROADSHOW eheti állomása a Szentlőrinci Gazdanapok 2013 rendezvénye volt. Régen jártam ilyesféle, egyébként nagyon tanulságos és érdekes rendezvényen. Ez a Vidék-Magyarország rendezvénye alapanyagokkal, ételekkel, borokkal. A 2013. augusztus 9. és 11. között megrendezett jubileumi, XX. Szentlőrinci Gazdanapok  a Dél-dunántúli régió legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági szakkiállítása és vására.

Ez a Baranya Megyei Vállalkozói Központ legnagyobb projektje, s emellett a Szentlőrinci Gazdanapok az ország negyedik legnagyobb szakvásárává nőtte ki magát, vagyis érdemes odafigyelni, hogy mi történik minden augusztusban ezen a  Pécshez közeli, Baranya-megyei településen, Szentlőrincen.

A Szentlőrinci Gazdanapok története

„A kilencvenes évek elején, a hatalmas társadalmi és gazdasági változás idején – 1991-ben -, elsősorban a külföldi támogatások, és a PHARE program fogadása, a vállalkozói kultúra elterjesztése céljából alapították meg a Baranya Megyei Vállalkozói Központ közhasznú alapítványt. Magyarországon minden megyében működik ilyen szervezet. Alapvető feladatunk a vállalkozások támogatása tanácsadással, képzéssel, mikrohitellel, pályázatírással és más, a helyi sajátosságokra és igényekre épülő projektekkel. Az Európai Unió – a jelentős pénzbeli támogatásokon kívül – önkénteseket is küldött Kelet-Európába, akik tanácsaikkal, tapasztalataikkal segítették a piacgazdaság módszereinek bevezetését, elterjesztését. Nekünk, Baranya megyében a Peace Corps (Békeszolgálat) egyik amerikai szaktanácsadója – egy vietnami veterán – jutott, aki amerikai példák és tapasztalatok alapján vetette fel, hogy szervezzünk az ottanihoz hasonló mezőgazdasági vásárt – „farmer-sót”. Az ötletet tett követte és 1994-ben megszületett a Baranya Megyei Vállalkozói Központ legnagyobb projektje, a „Szentlőrinci Gazdanapok” mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás és vásár.”

Szentlőrinci Gazdanapok 2013

A programok

Aki ma, 2013. augusztus 11-én, vasárnap, még meg akarja látogatni a Gazdanapokat az a következő vasárnapi programokkal találkozhat:

  • 1000 Lovasíjász és solymász bemutató a lovaspályán
  • Helyszín: lovaspálya.
  • 1000 Gasztro-show az OMÉK színpadon
  • 1100 Szentlőrinci Vágta – a Nemzeti Vágta előfutama: selejtező futamok
  • A selejtezőket követően trükk lovas bemutatót és traktoros ügyességi versenyt láthatnak Kedves Látogatóink. Helyszín: vágta pálya.
  • 1100 Napraforgó Meseszínpad előadása (Vitéz Katinka – interaktív mesejáték sok zenével) az OMÉK színpadon
  • 1200 Gasztro-show az OMÉK színpadon
  • 1400 Szabadidomítási bemutató – Monty-Roberts idomítási módszer
  • Helyszín: lovaspálya.
  • 1400 Gasztro-show az OMÉK színpadon
  • 1600 Szentlőrinci Vágta – döntő futam
  • Helyszín: vágta pálya.
  • 1600 Gasztro-show az OMÉK színpadon.

Éles balkanyar a szombati lovasprogramon

Nekem különösen a Gasztro-show volt kedves, már csak azért is, mert szombaton, amikor én is ott jártam, a fiúk bevontak ez ételek, borok kóstolásába.

OMÉK 2013 ROADSHOW - szentlőrinci Gazdanapok

OMÉK 2013 ROADSHOW – szentlőrinci Gazdanapok (Én is kóstoltam, véleményeztem.)

 Az OMÉK 2013 Roadshow, Szentlőrinci Gazdanapok – egy kiállítás képei

Az előző napi kánikulai hőséget egy szélviharral érkező hidegfront váltotta fel. 7:57-kor vonatra ültünk és irány az OMÉK 2013 Roadshow következő állomása, Szentlőrinc, ahol, megvallom őszintén, nem emlékszem, hogy valaha is jártam volna. A következő képes beszámoló ennek az izgalmas útnak villantja fel az eseményeit.

Nekem különösen a kisállat kiállítás állatai, a tyúkok, nyulak, galambok, kacsák tetszettek . A hagyományos magyar baromfifajták újbóli elterjedése izgalmas lehetőségeket rejt magában.

Sárga magyar baromfi

Erdélyi kopasznyakú kendermagos baromfi

Nagytestű állatok is nagy számban voltak kiállítva. Szürkemarhák, vízibivalyok, lovak, szamarak egyaránt voltak a kiállításon.

Szürkemarhák és vízibivalyok a Szentlőrinci Gazdanapokon

Francia, charolais bika

Lovak a Szentlőrinci Gazdanapokon 2013

Egy mezőgazdasági kiállítás természetes velejáró a gépek, mezőgazdasági gépek és akár még a személyautók is, hiszen a gazdának is járnia kell valamivel.

Traktorok a Szentlőrinci Gazdanapokon

Ételek és borok

A Szentlőrinci Gazdanapok 2013 az OMÉK 2013 roadshow augusztusi állomása (a következő augusztus 24-én Kecskeméten lesz) és nem csekély részben éppen az ételekről és borokról szól. Wolf Diána a roadshow egyik kitalálója, az érkezés után az OMÉK sátrához irányított, ahol az OMÉK ételeit is megkóstolhattam. A 76. országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár roadshow-jának erre az alkalomra komponált ételei, amelyeket minden állomáson meg lehet kóstolni, a következők:

  1. Palócgulyás
  2. Tanyasi vasalt csirkecomb filé, juhtúrós friss salátával
  3. Bogyiszlói lecsó mangalica kolbásszal
  4. Káposztás csülökkel töltött vajas tészta, kapormártással, sült paprikával
  5. Sörben pácolt, rozmaringos malacsült, petrezselymes mogyoróburgonyával

Tanyasi vasalt csirkecomb filé, juhtúrós friss salátával (OMÉK 2013 roadshow)

Káposztás csülökkel töltött vajas tészta, kapormártással, sült paprikával (OMÉK 2013 Roadshow)

Bogyiszlói lecsó mangalica kolbásszal (OMÉK 2013 Roadshow)

A GasztroShow

A Roadshow része a gasztroshow is, amelybe, mint írtam, engem is bevontak, ha már ott vagyok. A feladat szerint, egyebek mellett, végigkóstoltuk az ételeket és a hozzá választott borokat is, amit nagyon élveztem.

OMÉK 2013 Roadshow, Szentlőrinc – Lecsó kóstoló Kadarka, Merlot, Zweigelt habzóborral

OMÉK 2013 Roadshow, Szentlőrinc: Házi rétesek összekóstolása édes Tokaji cuvée-vel

OMÉK 2013 Roadshow, Szentlőrinci Gazdanapok 2013

  • Az ételek receptjeit – amint megkapom – megosztom veletek. Az OMÉK 2013 Roadshow következő állomása augusztus 24-25-én, Kecskeméten a Hírös Vágtán lesz. A fenti ételek ott is kóstolhatók lesznek, s persze 2013. szeptember 18-22. között, Budapesten a Hungexpo területén, az OMÉK 2013 kiállításon.

A szentlőrinci vasútállomáson, Budapest irányába nézve

Csíki Sándor♣