HEKK TESZ A BALATONON – Végigjártuk a Balatont és hat forgalmas, turisták által sűrűn látogatott helyen ettünk hekket. Az eredmény a várakozásaimmal ellentétben, lesújtó. Eszembe sem jutott volna azt gondolni, hogy hideg, nem kellően átsült, állott halakkal is találkozunk. Márpedig találkoztunk. A tesztet rejtett kamerával meg is örökítettük és bőséges anyagot néhány percbe sűrítve itt láthatjátok.
A hekk teszt a videó 12. percétől kezdődik. Akár előre is tekerhettek, s megnézhetitek miképpen is készítik a balatoninak tartott, argentin, s más vizekből származó tengeri halat, a hekket. A 12. perctől:
Hekk a Balaton körül
A déli parton Siófokról Fonyód felé haladva javult a minőség. Az északi parton Badacsonyban pocsék, Balatonfüreden jó volt.
A 6 tesztelt hekk rangsora
- Lájk Büfé (Balatonfüred) és Móló Büfé (Fonyód) … jó
- Don Csicsó Büfé (Balatonboglár) …. kritizálható, közepes
- Fapuma Büfé (Balatonföldvár) … kritizálható, közepes
- Mustafa Étterem (Siófok) … kritizálható, közepes
- Bázis Büfé (Badacsony) … pocsék
- (Az eredmények a teszt időpontjában érvényes állapotot tükrözik – remélem azóta javult a helyzet!)
Arccal a balatoni hal felé!
Az a korábbi érv is megdőlni látszik, hogy a hekk olcsóbb, mint a keszeg. Badacsony előtt áll a következő kis halsütő bódé. Szimpatikus, csakis édesvízi, balatoni halakkal, süllővel, keszeggel, ponttyal. A keszeg 2013 július végén: 290 Ft/10dkg.
Talán a Balatoni Halászati Zrt. is komolyan veszi végre magát és nem csupán a parádékra üzemelteti a bódéját, amivel a busát hirdeti. Mellesleg, hirdethetne mást is és árusíthatna frisset is.
- A Balaton környéki halas büfékben kapható borok tesztje itt olvasható, nézhető meg.
Én a keszegekkel vagyok! Meg a sülőkkel, fogasokkal, de nem a halkeres merítésből.
Kár, hogy a balatoni halakat nem tesztelték, és ilyen nagy figyelmet szenteltek a hekknek. Szégyennek tartom a Balatonon. Vannak jó sütödék és éttermek. Pl. Gyenesdiáson a termelői piacon mindkét halsütödében finom és friss a balatoni hal. Ha nő az igény, akkor lesz kínálat is.
Tényleg kár. Remélem arra is sor kerül. Én szeretném.
szégyen és gyalázat hogy Balatonmárián, Balatonkereszturon és a környéken nem lehet halat kapni. Mármint nyersen, bográcsban szeretném főzni halászlének, sütni nyilt tüzön, de n i n c s mit. Miért nem árulnak halat a Balaton mellett??? Aki tudja hol lehet kapni nyers halat a környéken, kérem irja meg!!!! Köszönöm!!!!
Jogos a felháborodás. A kihalászott hala javát lefagyasztják. Frisset talán Keszthelyen és Siófokon lehet kapni.
Balatonmáriafürdőn a strandon sütik legjobban a hekket! Kívül ropogós, enyhén sózott, 3 centinként beírdalt, negyed citrommal… nyamm…..
Tavaly és az idén is meggyőződtem róla. Az ára viszont borsos, 400 Ft/10 deka.
És a magyar halakról: szegedi lévén elég sűrűn fogyasztunk hazai halat – szerencsére kizárólag friss, nem lefagyasztott halról van szó. Viszont tiszai halat itt sem lehet kapni, hasonlóan, mint balatonit…. (csak fehértói vagy hortobágyi tavi halalakat) – vajon a Tiszából kifogott halakkal mi lesz?
földvár a déli parton van….
Gica: A természetes vizekben (Duna, Tisza, Balaton, stb.) folyó halászat összesen ~1.800 tonna/év. Így aztán, ebből nagyjából 20 dkg/év jut egy főre. A tiszai halászat néhány száz tonna lehet évente.
Köszi az infót!
Kedves blogger,
Jöjjön Gyenesdiásra is! Gyakran eszem halat, mert imádom. Egyetértek a másik kommentelővel. Ott a legjobb a hal! Bár én a keszegre és a harcsára szavazok! A termelői piacon is finom a sült keszeg és van füstölt is, több halas is van! Egyszer volt, hogy kicsit túl sós volt, de általában nagyon finom. A kis strandon a Karám büfében a legjobb, az mindig hibátlan!