HUNGARIKUM – a Szövetség és a karcagi birkapörkölt, 2013

HUNGARIKUM – Mint a közelmúltban többfelé megjelent “A Hungarikum Szövetség, a HUSZ Hungarikum Akadémia és a Hungarikum törvény stratégiáját alkotók szakmai véleménye a törvény erejénél fogva, illetve a Hungarikum Bizottság által hungarikummá nyilvánított elemekről. A „közfelkiáltásos” hungarikum alkotókat összefogó Hungarikum Szövetség (HUSZ) szerint a Hungarikum Bizottság által eddig hivatalosan hungarikummá minősített 15 tétel közül több nem állja ki a „hungarikum próbát”.

 • (Eddig ugyan kicsit kacifántos, de korrekt volt a fogalmazás. Kétségtelenül figyelmesen kell olvasni ahhoz, hogy világos legyen, hogy kik és milyen jogosítványok alapján szólalnak fel. Szerk.)

Ha sok a hungarikum, nincs is hungarikum

Birinyi József

“A nem kellően alátámasztott, átgondolt minősítések hígítják a hungarikum márkát, kategóriát. „Ha sok a hungarikum, nincs hungarikum”. (Birinyi József) Nem a számszerűség fontos, hanem a „magyar érték, világlépték” minőség, elismertség, ismertség. A szellemi kulturális örökség részét képező magyar nemzeti értékek közül, – a hungarikum kerettörvény 2012. december 28-i módosítását követően – automatikusan, a törvény erejénél fogva minősülnek hungarikumnak az UNESCO szellemi kulturális örökség, és a világörökségek közé felvett magyar érték…”(Birinyi József az elmúlt évek során sokat tett a hungarikumokért. Szerk.)

A vita tárgya: a karcagi birkapörkölt

“Lavinát indíthat a legutóbb hungarikummá minősített karcagi birkapörkölt, amely vitathatatlan érték, gasztronómiai örökség, tradicionális receptúra, de megyei, nagy-táji érték és jelenleg még nem hungarikum, mert a magyarság nem azonosítja magával, és a világ nem azonosítja a magyarsággal. Tehát a hungarikum elismertség, ismertség kritériumoknak még nem tesz eleget.”

 • A HUSZ azzal érvel, hogy noha a receptúra valóban tradicionális, de megyei, nagytáji – nagykunsági – érték, még nem hungarikum.

Egy igazi karcagi birkapörkölt, Csontos György pásztor előadásában

Sokan – sajnos a hivatalosságok köréből is – helytelenül hungarikumnak nevezik, tekintik az összes magyar őshonos, történelmi fajtát, receptúrát, a magyar találmányokat, specifikumokat, a 100% magyar terméket…) Már a csabai csülökpörkölt is jelentkezett, hogy minősítsék hungarikummá. A karcagi példa alapján nagyon sok receptúra, gasztronómiai érték, amely érték, de nem feltétlen hungarikum, hasonló igényt támaszthat, szeretne hungarikum lenni. Ha a folyamatot nem állítjuk meg, akkor felhígul, széténeklődik a hungarikum kategória! A Hungarikum Szövetség szakmai véleményét folyamatosan eljuttatja a Vidékfejlesztési Minisztériumba, a Hungarikum Bizottsághoz, titkársághoz. A napokban Birinyi József a HUSZ elnöke egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett a Hungarikum Bizottsággal, a hosszútávon működőképes, következetes hungarikum minősítés mielőbbi kialakítása érdekében, a hungarikum törvény szükséges módosításai ügyében.

Birkanyáj

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Hungaricum, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

HUNGARIKUM – a Szövetség és a karcagi birkapörkölt, 2013 bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Szilvásy Dénes szerint:

  Az MGE meghívta Csontos Györgyöt (juhász és főzőember), hogy főzné meg a Gourmet Fesztiválon a híres-nevezetes birkapörköltjét. Így lőn. Az MGE reprezentásai és a jelenlévő Hungarkum Bizottság /HB/ megkóstolván az eléjük tett ételt, összekacsintottak és megegyeztek abban, hogy ez az étel hungarikum kell, hogy legyen – és így lett.
  Érzelmi alapú döntésével a HB nagy hibát követett el: nem határozta meg a készítési módot (technológát) hogy mit ért pörkölt mibenlétén. Előfordulhat, hogy, olyan húsétel is hungarikummá magasztosul, aminek köze nincs a pörkölthöz (“feöntöm vízel és megfőzöm”, vagy a paprikásként készített húsétel) mert Karcagon készül és a főzőember pörköltnek gondolja.
  A másik oldala a dolognak: Azzal, hogy a HB kiragadott egy ételt a pörkölt családból és fel is cmkézte (hús milyensége, készítés helye) kizárta a más tájakon, más húsokból készült pörköltöket az elismerésből, de kizárta más kúnsági településen készült pörköteket is, amik a traíciók miatt ugyanúgy készülnek, mint a Gourmet Fesztválon Csontos György által főzött remek.

 2. Csíki Sándor szerint:

  Én ott voltam azon a főzésen és meg is írtam, de összekacsintást nem láttam.

 3. Szilvásy Dénes szerint:

  Ezt tudd be “írói munkásságom” részeként – lásd még: költői szabadság 🙂 Akárha így is történhetett (volna).
  A lényeg a lényeg 🙂

 4. Birinyi József szerint:

  A Hungarikum Bizottság által hungarikummá minősített 16 tétel közül a Hungarikum Szövetség (HUSZ) – sok más szakmai véleménnyel egyezően – 6 tétel esetében kereste szakmai beadványával a HB-t, majd tett közzé észrevételt sajtóanyagában. Sajnálatos, hogy csak a karcagi birkapörköltet ragadta ki a sajtó a felsoroltak közül. Problematikus, szakmailag tisztázandó a “Szlovák karszt”, a “Fertőtó oszrták része’, a 4. századi ókeresztény, római sírkamrák, az UNESCO által az emberiség kulturális örökség jegyzékébe egyetemlegesen 12 ország solymászati hagyománya, mint “automatikus hungarikum”… Sajnos a Hungarikum Bizottságtól, aVidékfejlesztési Minisztériumtól érdemi reakció még nem érkezett a működőképességet segítő javaslatainkra. Bízunk bene, a hosszú, forró nyár után eljön ennek is az ideje.

 5. Csíki Sándor szerint:

  A Nemzeti Gulyásnapról ezúttal nem esett szó, érdemes azonban feleleveníteni, hogy Birinyi József már évekkel ezelőtt is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Sajnos ezen az úton eddig, ennél előrébb, egyetlen évben sem sikerült jutnunk. Pedig lehet, hogy ez több embert érint, mint a solymászat, lett légyen az bármily ősi és szép foglalatosság. A szlovákiai karsztról már nem is beszélve.

 6. Tóth Antal szerint:

  Például… beleférne az is, ha nem is hungarikumnak, de olyannak, amit itt is lehetne nyomni. Támogatni. Egy kalap alá tartoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.