GASTROFEST néven új fesztivál indult Erdélyben, Borszéken. Az idei, első GastroFest a napokban, július 25-28. között kerül megrendezésre. (Úgy látszik, ez az időpont különösen kedvesnek tűnik a fesztiválszervezők körében, mert Magyarországon is akad néhány ezekben a napokban.) Megosztanám a programot, hátha arra jár valaki, vagy az erdélyiek közül kap kedvet hozzá.

A Gastrofest 2013 programja a facebookon megjelent szöveg szerint

Borsec Villában a jászvárosi Aneta asszony – aki az ottani egyetemi konyha kiváló szakácsmestere – készít eredeti moldovai specialitásokat:

  • Moldovai tál
  • Rădăuțean csorba
  • Moldovai aprópecsenye
  • Moldovai tekerő

A Korona Panzióban a nyírbátori Major Tamás mesterszakács, vendéglátóipari szakoktató „bűvészkedik”:

  • Libamájpástétom áfonyával töltött almával
  • Krúdy kedvenc levese újragondolva
  • Aszalt szilvával töltött csirkemell Kakukk-módra, cinkével
  • Gundel palacsinta

A Ezüstfenyő étteremben  a Székely Konyha Nagyasszonyai: Jánossy Alíz – újságíró, gasztronómiai szakíró, a Székely Konyha felelős szerkesztője, és Simonfi Ildikó – gasztronómiai újságíró, a Székely Konyha munkatársa, sütnek-főznek igazi gyergyószentmiklósi örmény ételeket:

  • Örmény töltött alma – Issekutz Sarolta receptje alapján
  • Ángádzsábor leves – örmény, húsos „fülleves”
  • Muszaka – zöldséges, húsos rakottas
  • Anusabur – Édes leves – Agopian Paul mesterszakács receptje alapján

A Faló vendéglőben Szoboszlai Gyula világbajnoki bronzérmes, VENESZ díjas mesterszakács – aki szintén Nyírbátorból érkezett – készíti étel-remekeit:

  • Füstölt pisztráng friss salátaágyon
  • Nyírségi gombócleves
  • Báthory-féle ínyenc szűzpecsenye, herével
  • Szentvér desszert

Várhatóan a szombati nap is emlékezetes lesz. 10:00 órakor találkozunk a Turisztikai irodánál helyi vezetőinkkel, mert még arra is van lehetőségünk, azt is megszervezték nekünk, hogy meglátogassuk borvíz töltődét, ahol a híres borszéki borvizet palackozzák, de a városban levő borvíz kutakat is, meg a múzeumot is megnézzük. Közben érdekes és tanulságos lesz hallgatni vezetőink előadását arról, hogy az itt feltörő vizek mennyiféle nyavalyánkra, egészségbeli problémánkra nyújthatnak segítséget. A vasárnap 12:00 órakor kezdődő programot igazi, mondom: igazi lovagok a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagjainak és a Székely Konyha Nagyasszonyainak – bevonulása nyitja.

Ők mutatják be tudományukat: előre készített ételeket is hoznak, napközben pedig a nagysátorban sütnek-főznek mindenféle finomságot. A Székely Konyha Nagyasszonyai – Jánossy Alíz és Simonfi Ildikó – által készülő és kínált étkek:

  • Hurutos-laskás pityókaleves – az örmény leves székelyesített változata
  • Padlizsánkrém sült paprikával
  • Cukkini-saláta és körözött

…de az Ízkirályok – Szoboszlai Gyula és Major Tamás – is remekelnek:

  • Sajtok bardírozott aszalt szilvával Kertészné-módra
  • Magyaros marhagulyás
  • Nyírségi töltött káposzta
  • Lapcsánka Ízkirályok-módra

És a szobrászok! Hogy mit tud alkotni „közönséges” zöldségekből, gyümölcsökből egy-egy jó képességű, színes fantáziával megáldott ember Kígyósi János zöldség-, és gyümölcsfaragó mester, világbajnoki helyezett, és Tatai Pál zöldség-, és gyümölcsfaragó mester, világbajnoki helyezett, mindenféle zöldségből, gyümölcsből faragnak igazi remekműveket.

Valami fantasztikus borokat is kóstolhatunk. Három borászat, három tájegységről hozza el, és kínálja az igen-igen kiváló borait.

  • a Mészáros Borház, a szekszárdi borvidékről
  • a Liliacul (Denevér) Pincészet Bátosból, a lekencei borvidékről,
  • a Nagyenyedi Borvidék pincészete (Podgoriile Aiudului)

(Szerkesztette: Csíki Sándor♣)